Primul reportaj documentar din seria CulTour Special: „Experimentul Piteşti”, despre ororile la care erau supuși studenții

Publicat pe 31.10.2019 la 14:50 Actualizat pe 04.11.2019 la 17:06

Pe 4 noiembrie, Happy Channel va difuza primul reportaj documentar realizat de reporterii emisiunii ”CulTOUR”. Un documentar despre un ”fenomen” cutremurător, despre un lung șir de fapte îngrozitoare săvârșite în numele… unui partid.

Pe 4 noiembrie, de la ora 16.00 (în reluare, de la miezul nopții), Happy Channel va difuza primul reportaj documentar realizat de reporterii emisiunii ”CulTOUR”. Un documentar despre un ”fenomen” cutremurător, despre un lung șir de fapte îngrozitoare săvârșite în numele… unui partid. Realizat de reporterii emisiunii, “Experimentul Piteşti” este un reportaj dedicat eroilor care s-au sacrificat în lupta împotriva comunismului.

”Experimentul Pitești” vorbește despre ororile care s-au întâmplat în perioada 1949-1952 în închisoarea din Pitești, unde comuniștii îi trimiteau pe studenți pentru ”reeducare”. Iar metodele de ”reeducare” erau, fără excepție, bazate pe tortură, pe violență.

”Experimentul Pitești”, “Fenomenul Pitești” sau ”Fenomenul de reeducare” avea ca scop nu reeducarea studenților, ci dezumanizarea lor, mergându-se până la punctul în care îi obligau să devină, la rândul lor, torționari, inoculându-le ideea că nu erau niște victime. Un proces prin care cei închiși erau supuși nu doar chinurilor fizice, ci și psihice.

Filmările pentru această ediție specială ”CulTOUR” au fost realizate la închisoarea din Pitești și la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Despre „Fenomenul de reeducare de la Piteşti” vor vorbi în emisiunea de la Happy Channel Octav Bjoza (preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici), Dan Lucinescu – fost deținut politic, muzeografa Maria Axinte și Alin Mureșan – Director general al Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

S-au gândit că după metode sovietice ar trebui să înceapă o reeducare, în sensul că să fie bătuți în asemenea hal, ca să recunoască și ceea ce n-au recunoscut nici în anchetele Securității”, a declarat Octav Bjoza (preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici), în cadrul reportajului special realizat de echipa ”CulTOUR”.

Cine intra în inchisoare, nu era considerat bărbat, femeie, student. Nu erau oameni, ci erau considerași dușmani ai poporului, suboameni cum ar zice naziștii. Prin urmare, lor li se putea întâmpla orice… ăsta e și motivul pentru care s-a putut întâmpla fenomenul Pitești”, a explicat Alin Mureșan Director general al Institutului de cercetare a crimelor comunismului.

Așadar, LUNI, 4 noiembrie, nu ratați primul reportaj documentar din seria CulTour Special: „Experimentul Piteşti”, difuzat de Happy Channel de la ora 16.00!

Tot aici, echipa de producţie a serialului Sacrificiul, de la Antena 1, a filmat un moment special, de asemenea dedicat eroilor care s-au sacrificat în lupta împotriva comunismului ce va putea fi urmărit miercuri şi joi, de la 20:00, la Antena 1. Clipe dramatice şi emoţionante deopotrivă vor trăi în aceste locuri cele trei surori, Eva, Elena şi Viorica, cărora, în urmă cu 55 de ani, comunismul le-a jucat destinul în picioare. Bocancul greu al durerii le-a strivit familia, le-a ucis părinţii şi viitorul, iar acum cele trei surori merg pe drumul suferinţei, în căutarea adevărului.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În articolul

Primul reportaj documentar din seria CulTour Special: „Experimentul Piteşti”, despre ororile la care erau supuși studenții

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Cât am dat pe ochelari? 400 €". Câţi bani au dat tinerii pe haine şi pe notele de plată în cluburile de fiţe din Mamaia, de 1 Mai
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
MediCOOL
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
MediCOOL
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x