Bambusul sfant, planta vesela din gradina

Publicat pe 21.09.2010 la 13:35 Actualizat pe 21.09.2010 la 13:41

Cu inaltimea de maximum 2 metri, frunzele compuse si alterne, cam 3-5 cm lungime, roz vara si purpurii toamna, Nandina domestica este un arbust foarte potrivit pentru gradini sau ghivece decorative mari.

Desi este rezistent, nefiind originar din zona temeperata, nu este indicat sa stea afara in conditiile unei ierni grele, cu multe grade sub zero.

Florile apar vara stranse in ciorchini de culoare alba. Dupa ce trec florile, in urma lor apar fructele, care sunt bobite rotunde, asemanatoare celor de mazare, de culoare verde, care se inrosesc toamna, cam in luna noiembrie.

Daca nu sunt mancate de pasari, fructele, deosebit de decorative, rezista pe tulpini chiar si cateva luni.

Cum se ingrijeste

Daca este asezat in locuri insorite, Nandina domestica se va dezvolta foarte mult primavara, cand temperatura de afara incepe sa creasca.

Are nevoie de un sol bine drenat, bogat in substante nutritive. Se adauga periodic deasupra pamantului din ghiveci gunoi de grajd sau frunze putrezite, care contin substante necesare cresterii optime a arbustului.

Se uda regulat, tinand cont de faptul ca apa nu trebuie sa ramana intre udari in jurul radacinilor. Pentru a ajuta drenajul pune pe fundul vasului un strat de pietricele care sa ajute la scurgerea rapida a apei. Iarna se uda mai rar, cam o data pe saptamana, si nu trebuie lasat afara daca temperatura scade sub 0ºC.

Se va taia pentru a i se corecta coroana doar daca se observa ca-si pierde din vigoare, altfel micutul copacel va creste drept si bogat.

Cum se inmulteste

Inmultirea este dificila si nu se recomanda gradinarilor incepatori. Chiar si pentru specialisti unele metode de inmultire nu dau roade. Astfel, inmultirea prin seminte poate dura si cativa ani, semintele avand nevoie de un timp indelungat de incoltire. Butasii pusi la inradacinat dau plante noi ceva mai repede decat semintele, desi radacinile apar in cateva luni.

O alta modalitate de inmultire este marcotajul, adica indoirea unei tulpini tinere si ingroparea acesteia, pana cand in locul ingropat apar radacini.

Astfel, se obtine o noua planta cu radacini cat timp tulpinita este inca legata de planta mama. Dupa ce s-au prins radacinile, noua planta se separa de mama si se pune intr-un alt ghiveci.

Nandina domestica este foarte rar atacat de daunatori, fie insecte, fie ciuperci.

Citeste si Revista Felicia
Foto: www.marysplantfarm.com

În articolul

Bambusul sfant, planta vesela din gradina

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x