Cum alegi designerul pentru amenajarea locuintei

Publicat pe 21.10.2010 la 21:15 Actualizat pe 21.10.2010 la 21:35

Am recomandat mereu ca macar pentru unele etape din procesul de amenajare a locuintelor sa apelati la sfatul unor oameni de specialitate, motivand adesea avantajele pe care o astfel de colaborare le poate aduce. Dar nu am pomenit niciodata despre cum poti alege un designer.

Cum iti alegi designerul?

Termenul de designer la noi in tara este unul relativ nou. Atributiile designerului sunt clare si cunoscute. Responsabilitatile pe care le preia el la acceptarea unei lucrari depind mereu de conditiile impuse de fiecare caz in parte: in ce stadiu preia lucrarea, daca se face angajarea lui cu tot cu urmarire de santier sau numai pentru proiect, daca pe langa latura de design arhitectural si finisaje se includ si mobilarea si decoratiunile etc.

Dar pentru ca in general oamenii din acest domeniu nu beneficiaza oficial de publicitate, gasirea si alegerea designerului constituie la noi o problema. Aici reclama se face "din gura in gura", prin cunostinte, prin recomandari. Putini sunt designerii care se fac cunoscuti prin mijloace mass-media (prin colaborari cu diverse emisiuni sau reviste de specialitate) si adesea se intampla ca ei sa nu fie cele mai reprezentative exemple in bransa.

Reputatia este de foarte multe ori castigata prin relatii, noroc sau tupeu. Pe baza unui simt artistic primar, cu o multime de contacte in domeniu si o informare permanenta in privinta noutatilor lansate anual pe plan mondial, astazi te poti numi designer.

Pregatirea

Pentru ca scoala de design din Romania este una nou-infiintata si nesigura inca, este irelevant sa crezi ca valoarea unui astfel de om este data de studiile pe care le-a urmat. Variantele de scolarizare in domeniu sunt putine aici. Ca invatamant de stat, dupa colegiul de trei ani de Arhitectura de Interior si Mobilier din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" Bucuresti, a urmat infiintarea sectiei de Design Interior de cinci ani in cadrul aceleiasi institutii.

Ca varianta de scoala particulara exista un curs in cadrul Institutului European de Cursuri prin Corespondenta (EUROCOR) care nu necesita o pregatire anterioara, intrucat toate subiectele lectiilor sunt concepute si prezentate intr-un mod accesibil, studiul nefiind conditionat de anumite cunostinte prealabile sau de reorganizarea radicala a timpului liber.

Tinerii designeri care doresc o aprofundare a cunostintelor sau o familiarizare cu ceea ce inseamna designul pe plan international au la dispozitie si varianta urmarii unor mastere (de un an sau sase luni) sau cursuri de vara de o luna la marile scoli de design din lume, cum ar fi Instituto Europeo di Design de la Milano. Designeri de interior se pot numi de asemenea si absolventii de Arte Plastice, care sub impulsul simtului artistic cultivat in anii de scoala isi pot permite sa se aplece asupra acestei laturi a artelor frumoase.

Nu se poate face design fara notiuni de ergonomie, vedere in spatiu si sensibilitate artistica. Dar peste toate astea, informarea este esentiala. Astfel, designerii se impart in mai multe categorii. Sunt arhitecti care si-au asumat si rolul de designer, fara a fi capabili insa sa dea amenajarii finetea si caldura unui camin adevarat.

Sunt designeri cu multa experienta, cu portofoliu de prestigiu, dar cu mijloace reduse, lipsa de mobilitate a varstei, care ajung sa se repete lamentabil in majoritatea cazurilor. Sunt, de asemenea, designeri care exceleaza in alegerea completa a decoratiunilor (culori, textile, corpuri de iluminat etc.), dar care sunt complet lipsiti de curaj atunci cand vine vorba despre design arhitectural.

De aceea, atunci cand cereti recomandari, ganditi-va care e latura voastra vulnerabila si care sunt asteptarile pe care le veti avea de la omul pe care il angajati sa va amenajeze spatiul de locuit. Vreti design spectaculos? Vreti casa cuminte, eleganta si confortabila? Vreti sa va mandriti cu numele designerului? Vreti orice, doar sa scapati odata? Acum aveti posibilitatea de a alege designerul in functie de propriile exigente.

Tot designeri

Mai exista si o categorie de oameni fara nici un fel de studii in domeniu, dar care au lucrat in magazinele de amenajari interioare pentru multi ani si care, prin indemanare, perspicacitate si initiativa au deprins toate calitatile pe care un adevarat designer trebuie sa le aiba. Trecand prin toate etapele, cultivand simtul estetic si dezlegand toate incurcaturile legate de partea tehnica a amenajarilor, concep solutii neimaginate de cei mai constiinciosi dintre absolventii scolilor de design.

Putine firme care comercializeaza mobilier sau decoratiuni au angajati designeri care sa ofere consultanta la vanzare. Insa cu siguranta toate va pot face recomandari din lista celor cu care deja colaboreaza.

Dar pentru ca in general oamenii din acest domeniu nu beneficiaza oficial de publicitate, gasirea si alegerea designerului constituie la noi o problema. Aici reclama se face "din gura in gura", prin prieteni, prin recomandari. Daca nu aveti cunostinte care sa fi lucrat deja cu astfel de specialisti, intrebati constructorii. E imposibil sa nu fi cunoscut cativa designeri pe santiere.

Banii pentru lucrarile de design se percep de la caz la caz, pe metru patrat, pe ora sau procent din valoarea investitiei propuse de designer. Pentru plati, se procedeaza ca in toate celelalte domenii: se fac contracte de prestari servicii arhitectura sau design.

Citeste si Jurnalul National

foto: househunting.ca

În articolul

Cum alegi designerul pentru amenajarea locuintei

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
MediCOOL
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
MediCOOL
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x