De ce este important Pastele pentru crestini: Rastignirea si Invierea lui Iisus Hristos

Publicat pe 02.05.2013 la 18:39 Actualizat pe 03.05.2013 la 18:14

Te-ai obisnuit ca anual, primavara, inainte de miezul noptii, intr-o zi anume, sa mergi sa iei lumina. Este un gest atat de simplu si firesc, incat il faci automat, ca la o chemare. Te indrepti spre biserica cu familia, canti "Hristos a Inviat", aprinzi o candela si te intorci acasa, la masa de Paste. Oua, cozonac, pasca, miel - sarbatoresti astfel cel mai important eveniment din religia crestina si nu stii de ce.

Ai uitat cu desavarsire de ce se numesc "patimile Mantuitorului", cine L-a vandut pe Iisus si cum a ajuns Fiul lui Dumnezeu rastignit pe cruce, la Muntele Golgota. Sarbatoresti un moment care te defineste ca om, crestin, dar nu intelegi de ce. Anul acesta, aminteste-ti de ce stai la masa si zambesti cu sufletul impacat.

In crestinism, Iisus este Mesia si Fiul lui Dumnezeu, cel care a adus mantuire oamenilor prin moartea si invierea Sa. In islam, este considerat profet si ascet, un Mesia fals in iudaism si mandeanism. Iisus Hristos este considerat o manifestare a lui Dumnezeu de catre bahá'í si un avatar de catre hindusi.

30 de arginti si chemarea la judecata

Pentru crestini, Iisus Hristos ramane Mantuitorul, cel coborat pe Pamant pentru a salva umanitatea, singurul care poate face sacrificiul ultim pentru cei care l-au batjocorit si i-au pus la indoiala originea divina.

Minunile pe care le-a savarsit in Ierusalim de la venirea Sa au adunat multi adepti, martori ai puterilor lui, pe langa cei 11 apostoli care i-au ramas intotdeauna alaturi. Acestia au inceput sa creada intr-o viata mai buna, in viata de Apoi si in Imparatia Cerurilor, peste care Iisus era Rege. Printre romani insa, se raspandise zvonul ca Iisus s-a autoproclamat Regele Iudeilor, un rege care atenteaza la scaunul Imparatului Roman. Nici preotii nu erau multumiti de popularitatea pe care acest profet incepuse sa o aiba in randul oamenilor obisnuiti. De frica sa nu le fie luata puterea si credibilitatea in fata poporului, acestia i-au inversunat pe romani iar lui Pilat din Pont i-au cerut sa Il cheme la judecata.

Dupa Cina cea de Taina, Iuda Iscarioteanul, chiar unul dintre apostolii Sai, i-a spus lui Caiafa unde poate fi gasit Mantuitorul pentru a fi dus la judecata. Soldatii romani l-au arestat pe Iisus in Gradina Ghetsimani. Stiind ca ziua sortita jertfei lui este aproape, Iisus a refuzat sa se apere in fata lui Pontiu Pilat si a acceptat rastignirea Sa pentru binele tuturor oamenilor. Inainte sa fie crucificat, Iisus a fost flagelat si batjocorit de soldatii romani, care i-au dat sa poarte o panza rosie si o coroana de spini, simbolurile unui asa-zis rege.

Crucificarea

Astfel imbracat si-a purtat Hristos crucea pana pe Dealul Golgota, impreuna cu alti doi condamnati, hoti de rand. Se spune ca Simon din Cirene L-a ajutat sa duca crucea o parte din drum iar Sfanta Veronica ar fi venit la el si ar fi sters sudoarea si sangele provocat de cununa de spini cu valul ei.

Odata ajuns pe Golgota, Iisus a fost rastignit pe cruce, iar piroane i-au fost batute in picioare si maini. Insetat, Mantuitorul a cerut ceva de baut, dar soldatii i-au oferit otet in loc de apa. Batjocorit si scuipat, Iisus si-a indreptat privirile catre Cer si ar fi spus: "Iarta-i Doamne, caci nu stiu ce fac!".

Se spune ca Iisus a stat noua ore pe cruce, pana sa isi incredinteze sufletului Tatalui, de la ora 9.00 pana la ora 15.00. In acest timp, soldatii i-au rupt hainele si i-au asteptat moartea. Inainte sa isi dea ultima suflare, Iisus i-a promis Imparatia Cerurilor unuia dintre hoti, cel care s-a cait pentru faptele Sale si a crezut in El. Simtind ca i se apropie moartea, Iisus a spus: "S-a terminat. In mainile Tale, Doamne, imi incredintez sufletul!"

In acel moment, panza Templului din Ierusalim s-a rupt, cerul s-a Intunecat si pamantul s-a cutremurat. Soldatii s-au speriat si au fugit de la locul rastignirii; Fecioara Maria, Apostolul Ioan si Maria Magdalena au ramas singuri langa cruce, deplangandu-i moartea.

Invierea

Iosef din Arimateea a luat corpul Mantuitorului si l-a inmormantat intr-o pestera la intrarea careia s-a proptit o piatra imensa. Toate aceste demersuri au fost facute pentru a impiedica posibila Inviere a lui Iisus. Insa, exact la trei zile dupa Vinerea Mare, ziua rastignirii, piatra a fost data la o parte si Iisus a pasit afara din mormant.

Dupa Inviere, acesta s-a aratat Mariei Magdalena si femeilor mironosite: "Nu va temeti. Duceti-va si vestiti fratilor Mei ca sa mearga in Galileea si acolo Ma vor vedea!” (Matei 28:9-10; Luca 24:10-11), iar apostolilor, opt zile mai tarziu, la Ierusalim. In urmatoarele 40 de zile pana la Inaltarea sa la Ceruri, Mantuitorul s-a aratat apostolilor in mai multe ocazii si le-a cerut sa propovaduiasca Invataturile Sale mai departe. Asa s-a raspandit crestinismul.

În articolul

De ce este important Pastele pentru crestini: Rastignirea si Invierea lui Iisus Hristos

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x