FOTO! Porto, boemul oras portughez

Publicat pe 26.07.2011 la 17:19 Actualizat pe 26.07.2011 la 17:29

Asa e, Porto nu e capitala, nu e cel mai modern oras din vestul Europei, are multe strazi in panta, multe trotuare stramte, care par ca nu duc unde trebuie, are si parti banale, cu constructii care nu spun mare lucru.Si, totusi, e un oras de nord din Portugalia, unde bate vantul si se face racoare seara, cand nu mai e lumina in nici un colt de cer, e un oras cu ocean Atlantic, cu raul Douro, cu galagie studenteasca la sfarsit de saptamana, cu zgomot de turisti in sezonul de vacante.

E locul unde se spune povestea celebrului vin de Porto, unde cramele se intrec in degustari si-n legende.Cel mai cunoscut pod al orasului, Ponte Don Luis, face legatura intre vechiul Porto si partea noua a zonei, numita Vila Nova da Gaia. E o placere sa treci podul pe jos, sa te loveasca in pleoapele fragile toata lumina raului care pare ca duce in spate intregul farmec al acestui oras de regasiri.

Poate ca Porto nu e un oras de termen lung, ca Lisabona, dar e, fara indoiala, un oras de unde se pot lua toate socotelile de la capat. Plimbarea pana la Ocean de vreo sapte-opt kilometri obliga la o vizita amanuntita a cartierului Boavista. E frumos, e simplu, e putin prea pustiu, dar merita vazut.

Dinspre Palacio da Bolsa spre primarie (Camara do Municipio), plimbarea se limpezeste. Distantele sunt suportabile, bulevardul larg cuprinde cum trebuie pasii obositi ai fiecarui turist sau locuitor. Micile cafenele de pe stanga si de pe dreapta ofera produse bune si ieftine.

Sunt multe de cunoscut la Porto, indiferent de anotimp. In orice perioada a zilei, pana dincolo de apus, se poate face o plimbare pe rau, se pot vizita crame, se poate lua autubuzul turistic care face un tur complet al orasului. Se poate sta pe malul Oceanului, in liniste, fara complicatii, fara regrete, fara vise imposibile.

Se poate fura din verdele copacilor si din albastrul apei, fara amenzi sau pedepse ilogice. Se poate invata ceva din privirea calma a locuitorilor din nord, care dau senzatia ca, pentru ei, viata trece mai cu sens.

La Porto e loc pentru fiecare. Desi e un oras al contrastelor, in care se trece foarte repede de la entuziasm la dezamagire, dupa ce am mers in parcul de langa Casa da Musica, dupa ce am vazut pauni plimbandu-se nestingherit dintr-o parte in alta, dupa ce am admirat de pe o banca pustie peisajul mirific al raului Douro strabatand tandru orasul, dupa ce am urcat spre Primarie si am vazut cateva muzee, mi-am dat seama ca Porto nu va fi niciodata in plus pe harta.

E nevoie de Porto. E nevoie de locuri in care sa ne permitem sa ne facem planuri pe termen scurt.

Foto: destination360.com/ Jurnalul National
Citeste si Jurnalul National!

În articolul

FOTO! Porto, boemul oras portughez

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne sarcinile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
a1.ro
Imagini emoționante cu întoarcerea Irinei Fodor din Asia Express. Cum a surprins-o Răzvan Fodor acasă: „După 62 de zile”
HelloTaste.ro
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Catine
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
useit.ro
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Ce ar trebui să știi despre dopul gelatinos dacă ești însărcinată: ce este, ce rol are și când se elimină
MediCOOL
Metode pentru a-ți menține silueta. Cum poți arăta impecabil fără a depune prea multe eforturi
HelloTaste
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
x