„Binecuvântați cei cu... mașină!”: Loteria RATB

Publicat pe 11.08.2014 la 22:47 Actualizat pe 12.08.2014 la 00:06

Nu există loc mai bun pentru a descifra natura umană decât în mijloacele de transport. În cele 60 de minute în care sunt captivă în autobuz și tramvai dimineața și seara, am învățat mai mult despre români decât în oricare alt loc

Nu există loc mai bun pentru a descifra natura umană decât în mijloacele de transport. În cele 60 de minute în care sunt captivă în autobuz și tramvai dimineața și seara, am învățat mai mult despre români decât în oricare alt loc.

În ora de mers anemic prin Bucureștiul prăfuit, legănată „ca un sac de cartofi, domne!” de șofer și pietonii imprevizibili, care sar pe trecere ca niște căprioare derutate de faruri, VREAU să nu interacționez, să nu discut, să nu mă cert. Ce să vezi?! Este imposibil! Imposibil, când mai multe generații se reunesc.

Fetițele trag de fusta mamelor tot drumul – vor în parc, dar la 10 ani sunt deja prea obosite să stea în picioare. Lor li se permite totul – până și îndrăgostiții le admiră pe cele mai frumușele, sperând să aibă și ei un plod la fel.

Adolescentele sunt războinicele autobuzelor. Pentru aceste Xene, locurile publice sunt casele lor – fac tot ce doresc. Vorbesc tare, scot pieptul în față, își analizează unghiile cu pietricele, schimbă impresii de la școală – mai un chiul, mai o notă proastă că „ai mei nu mă controlează” și dau ochii peste cap de fiecare dată când sunt rugate să cedeze locul.

LOCUL! Scaunul este poate cel mai râvnit lucru de un călător urban. Găsești un loc de stat jos, zâmbești larg de parcă ai fi câștigat la loterie, nu găsești, toate corăbiile ți se scufund.

Întreaga suflare femeiască face mici rugăciuni în cele câteva secunde cât așteaptă mașina. Îi recunoști ușor pe vânătorii de elită (acești Indiana Jonez) – privirea de uliu scanează mașina înainte să ajungă în stație, gâturile se lungesc și capetele schimbă direcția frenetic, în timp ce urcă scările. Ochii le sclipesc și simt un mic fior de plăcere când văd un scaun liber. Atunci începe cursa contra cronometru – pentru că, NICIODATĂ, dar NICIODATĂ, nu vede doar o femeie scaunul singuratic, ci măcar trei simultan. Se măsoară din priviri, își cântăresc dușmanii și încep jogging-ul – nu alergare din start, să nu fim „penibile”. Bineînțeles, asta dacă nu cumva o VETERANĂ în ale sportului nu se vede la orizont. Atunci, știi că ai încurcat-o: în loc de lasou, va marca teritoriul cu geanta cât ai clipi!

Ah, femeile... sunt delicioase în autobuz. Nu e nevoie să le cunoști ca să-ți faci o impresie după ce te calcă în picioare fără să își ceară scuze. Niciodată nu apreciază distanțele – oricum ar sta în autobuz, ocupă mai mult loc decât este necesar, iar cetățenele în etate întotdeauna își fac drum spre ușă cu o stație înainte să coboare „ca să fie sigure”. Nu contează că și tu cobori odată cu ele, trebuie să fie lipite de ușă, altfel vor rata stația. Fug să prindă 41 ca și cum ar fi fugărite de lei, ignorând trecerea, suflecându-și fustele ca să sară barele din refugiu. Ar fi Olimpice la proba de garduri!

Vă spun, am putea face un serial tip Seinfeld doar cu material din RATB. Sau dacă nu, măcar un ghid al bunelor maniere în mijloacele de transport public.

În articolul

„Binecuvântați cei cu... mașină!”: Loteria RATB

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
a1.ro
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
useit.ro
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă
as.ro
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi asupra greutății corporale
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
MediCOOL
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x