Revelion 2013: Traditii frumoase si obiceiuri ciudate din toate colturile lumii

Publicat pe 29.12.2012 la 21:06 Actualizat pe 31.12.2012 la 12:27

Luni noapte, la a douasprezecea bataie a gongului, toti vom ciocni pahare de sampanie, lasand in spate gandurile negre si ghinionul anului trecut. Majoritatea isi vor imbratisa apropiatii si le vor transmite ganduri frumoase celor care nu pot fi alaturi de ei. Altii in schimb, vor ura bun venit noului an sarind de pe scaune, isi vor ghici viitorul in plumb sau vor inghiti rapid 12 boabe de struguri dulci.

Fiecare popor are traditiile sale de Anul Nou, desi toti ne dorim acelasi lucru: noroc, sanatate si dragoste. Iata cum sarbatoresc strainii Revelionul!

ANGLIA: Englezii cred ca primul oaspete din noul an le va aduce noroc. El trebuie sa fie barbat, sa intre pe usa din fata si sa aduca daruri traditionale precum paine, bautura pentru capul familiei si carbune pentru semineu, altfel nu va fi primit cu bratele deschise.

Pe langa acest obicei, oamenii se strang sa vada artificiile de la London Eye, in timp ce Big Ben bate miezul noptii.

GRECIA: Grecii numesc Revelionul Ziua Sf. Basil, pentru ca tot atunci oamenii comemoreaza moartea sfantului. Grecii coc un tip de paine special in care ascund o moneda. Painea este impartita in felul urmator: prima felie este servita Domnului, a doua - celui mai priceput brutar din familie si restul – familiei. Daca a treia familie contine banul, primavara va veni mai devreme. Oricum, oricine are norocul de a gasi moneda va fi binecuvantat anul viitor.

SPANIA: Spaniolii cred ca strugurii le poarta noroc. De aceea, ei incearca sa manance cate un bob de strugure la fiecare bataie a ceasului pana la ora 12. Cele 12 boabe de strugure simbolizeaza cele 12 luni ale anului, care pot fi acrisoare sau dulci.

PUERTO RICO: Portoricanii arunca galeti de apa de la ferestre si isi fac curatenie in case, sperand astfel sa alunge ghinionul anului trecut si spiritele rele.

SUA: Americanii isi saruta persoana iubita la miezul noptii, sperand sa ramana la fel de indragostiti si anul urmator. Majoritatea se strange in Times Square, unde, cu un minut inainte de miezul noptii, imensa bila din LED-uri coboara, obicei inceput in 1907!

DANEMARCA: Obiceiul localnicilor este de a pune deoparte farfurii pe care sa le arunce in fata usilor prietenilor de Anul Nou. Este un mod de a le spune ca s-au gandit la ei. Cel care are cele mai multe farfurii sparte la prag se poate considera un om norocos, cu multi prieteni dragi. Alti danezi sar de pe scaune cand gongul bate miezul noptii, sarind literalmente in noul an.

FRANTA: De la francezi provine termenul „revelion”. De Reveillon, francezii mananca mult, organizandu-se adevarate ospete numite Reveillon de Saint Sylvestre. Tinerii merg la petreceri somptuoase si beau multa sampanie.

GERMANIA: Plumbul este considerat norocos la germani. Ei scurg plumb lichefiat in apa rece, asteptand sa prinda forma si astfel, sa le prezica viitorul. Inima simbolizeaza casnicie, in timp ce orice forma rotunda promite noroc; ancora te avertizeaza ca vei avea nevoie de ajutor, in timp ce crucea simbolizeaza moarte.

UNGARIA: Aici, oamenii confectioneaza din paie si hartie o sperietoare de ciori cunoscuta ca Jack Straw care intruchipeaza raul si ghinionul anului trecut. Acesta este purtat prin sat, pentru ca la miezul noptii sa fie ars.

CHINA: Chinezii au un mod unic de a sarbatori Anul Nou. In primul rand, ei urmeaza calendarul lunar, deci in fiecare an data petrecerii se modifica; Anul Nou poate pica oricand intre a doua jumatate a lui ianuarie si prima jumatate a lunii februarie. Anul acesta el va pica pe 10 februarie.

Atunci usile sunt vopsite cu rosu, culoare care simbolizeaza fericirea si norocul. Ei ascund toate cutitele in ziua cu pricina pentru ca nimeni sa nu se taie, taind astfel norocul intregii familii pentru anul viitor. In acea noapte se aude muzica tambalului si a tobelor, sunetele alungand raul. Familiile se viziteaza si isi aduc daruri constand din plicuri rosii cu bani in ele pentru noroc.

JAPONIA: Anul Nou japonez (Oshogatsu) este o ocazie de a petrece in familie, de aceea japonezii isi pregatesc casele din timp. Ei fac curatenie generala, isi platesc toate datoriile si isi rezolva toate problemele inainte de a trece in noul an. Ei au grija sa aiba o ramura de pin in casa care simbolizeaza longevitatea, una de bambus pentru prosperitate si o floare de prun, ce simbolizeaza nobletea.

In fata casei, leaga franghii din paie pentru noroc si inainte de miezul noptii, bat 108 clopote. La masa, ei servesc Mochis, prajituri decorative din orez.

BRAZILIA: De Anul Nou, oamenii se imbraca in alb si merg pe plaja pentru a ridica un omagiu zeitei apelor. Deseori, o barca plina de bijuterii, lumanari si flori este impinsa de pe plaja din Rio de Janeiro spre ocean pentru noroc si sanatate in urmatorul an. La intoarcere, brazilienii mananca supa sau mancare de linte, sperand sa le aduca noroc.

AUSTRIA: Austriecii sarbatoresc trecerea in Noul An cu mese imbelsugate, unde porcii stau la loc de cinste. Astfel, oamenii decoreaza mesele cu porci in miniatura din martipan, mananca friptura de porc si inghetata de menta, pentru noroc.

TARA GALILOR: La miezul noptii, la prima bataie a gongului, cei din Tara Galilor deschid pret de cateva momente usa din spate. Deschiderea si inchiderea rapida a usii simbolizeaza renuntarea la ghinionul din vechiul an. La a douasprezecea bataie a gongului, usa este redeschisa in semn de bun-venit al Noului An.

OLANDA: De Revelion, olandezii fac focuri de tabara din brazii de Craciun pe strazile oraselor si mananca gogosi si deserturi extrem de dulci.

AMERICA DE SUD: Petrecaretii poarta lenjerie colorata in noaptea dintre ani. Cei care vor sa aiba parte de iubire anul viitor poarta rosu, iar cei care vor doar noroc, galben.

BELARUS: Femeile nemaritate se intrec in jocuri de agilitate si forta pentru a determina care dintre ele se va marita prima anul viitor.

IRLANDA: Femeile nemaritate din Irlanda au alt mod de a-si asigura casnicia in anul urmator. Ele isi pun vasc sub perna sperand astfel sa isi atraga un logodnic.

foto: tabletalkatlarrys.com

În articolul

Revelion 2013: Traditii frumoase si obiceiuri ciudate din toate colturile lumii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de trecut. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alertă la Budapesta după ce Dunărea s-a revărsat. Sâmbătă atinge punctul maxim, iar apoi pericolul se mută în România
a1.ro
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
HelloTaste.ro
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Catine
Culori de unghii pentru toamna 2024. Ce nuanțe sunt în trend anul acesta
useit.ro
Dispozitivul Neuralink care ar putea reda vederea oamenilor, chiar dacă și-au pierdut ambii ochi. Cum funcționează
as.ro
Cu cât i s-a mărit pensia lui Irinel Columbeanu, după recalculare! Suma pe care o primeşte lunar de la statul român
MediCOOL
Vaccinul antigripal în 2024-2025. Preț, compensare și când se face
Spynews
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
DeParinti
13 lucruri pe care trebuie să le știi despre pielea bebelușului tău
MediCOOL
Ce se întâmplă dacă stai mult timp pe scaun. De ce acest obicei poate deveni dăunător
HelloTaste
Șnițele de porc fragede și delicioase. Ce ingrediente ajută la frăgezirea cărnii
x