Scaunele, ca obiecte decorative

Publicat pe 21.08.2010 la 16:35 Actualizat pe 21.08.2010 la 16:37

Scaunul, un accesoriu despre care ai crede ca nu se mai poate spune nimic, ca totul este clar definit atat din punct de vedere al functionalitatii cat si al aspectului. Mai multi designeri cunoscuti, din intreaga lume, au tinut insa sa demonstreze contrariul si au creat cateva modele de scaune care ies din tipare si in descrierea carora latura estetica primeaza.

Karim Rashid, Fabio Novembre sau Patricia Urquiola sunt doar cateva din numele celebre care au adus pe piata cele mai ciudate forme de scaune menite sa asigure confortul ocupantilor. Modelele sunt diversificate atfel incat sa se potriveasca atat spatiilor clasice cat si celor moderne si nonconformiste.

Designul inspirat din anatomia umana sau, formele preluate din fotbal s-au dovedit de a fi de un real succes si au facut deliciul mai multor expozitii importante de mobila si accesorii. In Romania scaunele sunt comercializate in reteaua de magazine Noblesse.

CONFORTUL, O CARACTERISTICA MEREU APRECIATA

"Ring" este definit de Phillipe Stark, designerul care l-a creat, ca fiind "doar o reflectie a unui scaun". Structura lui este realizata din polipropilena, cu baza rosie, neagra sau argintie. Spatarul din policarbonat este transparent si reprezinta o continuare a picioarelor din fata ceea ce ii permite sa incedreze persoana care sta in el asemeni unui fotoliu, drept care ofera un plus de confort. Scaunul "Ring" este un accesoriu potrivit atat pentru utilizarea in spatiul interior cat si cel exterior.

2010/08/21//98422-scaune2.jpg

Relaxare si design, sunt cuvintele pentru a descrie cel mai bine scaunul Smock, realizat de Patricia Urquiola. Renumita pentru produsele tapitate pe care le creaza, designerul si-a prezentat fotoliul realizat in stil hamac, la expozitia Ideal House de la Cologne si la Targul Milan Furniture Show de anul trecut. Maniera in care a fost realizat scaunul imbina ideile de confort si lux cu care Patricia Urquiola si-a obisnuit clientii.

Designul sofisticat si elegant al scaunului este accentuat nu doar de forma de scoica in sine ci si de bratele ca doua inele. Este acoperit cu husa detasabila care in jurul inelelor devenite cotiere, se remarca prin originalitatea cusaturilor si a broderiei. Cadrul este realizat din otel acoperit cu spuma poliuretanica ignifuga, in timp ce bratele si baza sunt din otel satinat natural sau vopsit, iar pernele sunt din puf de gasca.

O floare este definita de simplitate si frumusete. Acesta este probabil motivul pentru care Pierre Paulin a ales sa puna numele "Flower" unuia dintre scaunele realizate de el. Pana cand a ajuns la forma finala a acestui scaun, designerul a respins cel putin zece prototipuri create dupa schitele sale. "Flower" este un scaun jos, creat din policarbonat transparent cu perne din spuma poliuretanica acoperite cu huse textile sau din piele.

Forma organica si designul modern il fac placut la vedere indiferent de unghiul din care este privit. Poate fi incadrat cu succes interioarelor moderne, mai ales ca face parte din portofoliul lui Pierre Paulin, designerul ale caror piese de mobilier moderniste pot fi gasite la marile muzee ale lumii.

INTRE FUNCTIONALITATE SI DESIGN

Karim Rashid, unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati designeri ai lumii, a proiectat si realizat pentru firma italiana Casamania, scaunul de bar, Kant, despre care designerul spune ca estompeaza liniile dintre arta si natura. In ciuda formei sale de consola, scaunul sustine greutati de pana la 200 de kg. Este disponibil in doua variante: cu inaltime reglabila sau in marime standard de 79,2 cm.

2010/08/21//98423-scaune3.jpg

Acesta din urma a fost realizat in intregime din polipropilena reciclabila, in timp ce pentru modelele reglabile, piciorul si baza scaunelor au fost confectionate din aluminiu turnat sub presiune. Partea superioara este detasabila si poate fi inlocuita, utilizatorii avand posibilitatea sa aleaga dintr-o paleta de 63 de nuante.

Un scaun construit asemeni unei mingii de fotbal, este viziunea lui Konstantin Grcic care pentru a obtine scaunul One a asamblat mai multe piese plane, la anumite unghiuri si a creat astfel o forma tridimensionala. "Cred ca abordarea mea a fost un amestec de naivitate si de sinceritate. Avand sansa de a lucra cu aluminiu turnat m-am gandit ca ar trebui sa merg pana la capat.

Am lucrat pe mai multe modele am mai invatat sa vad dincolo de logica structurala a ceea ce faceam. Ceea ce a inceput ca o simpla schita, o serie de modele de carton, prototipuri, este acum un scaun real." Ciudatul scaun este realizat in intregime din aluminiu si datorita formei iesite din comun, mai mult decat un accesoriu necesar, reprezinta un obiect decorativ care iese cu siguranta in evidenta.

Oricat de neobisnuite ar fi din punct de vedere al designului, creatiile prezentate pana acum pastreaza in linii mari, forma scaunelor clasice ceea ce nu se poate spune despre "Spun". Este greu sa te hotarasti daca produsul proiectat de Thomas Heatherwick este scaun sau obiect de design clasic si asta datorita formei iesita din tipare.

Spun este un scaun functional, format dintr-un singur profil care se roteste la 360 de grade, ceea ce il face sa para mai degraba un titirez. Prezentat in cadrul unei expozitii londoneze si a targului de mobila de la Milano, scaunul Spun este disponibil in cinci variante de finisaj realizate din otel, inox si cupru. Marginea periferica si varful sunt acoperite cu piele pentru a preveni deteriorarea podelei. Asezat in picioare obiectul pare mai degraba o sculptura, insa odata ce este lasat pe o parte se transforma intr-un scaun functional si confortabil in care te poti balansa dintr-o parte in alta si chiar la 360 de grade.

INSPIRATIE DIN NATURA UMANA

Him and Her, asa a denumit Fabio Novembre cele doua scaune, creatie proprie, care sunt realizate in jurul formelor feminine si masculine. Scaunul artizanal este fabricat din polietilena si poate fi folosit in interioarele si exterioarele moderne. Atunci cand a desenat cele doua modele, designerul a avut ca punct de plecare, geneza.

Pentru Him and Her, imaginile vorbesc de la sine, la fel cum se intampla si cu Nemo, un alt scaun creat tot de Fabrio Novembre, dar care, de data aceasta infatiseaza un chip de femeie. Scaunul este realizat dupa ideea unei masti in spatele careia te poti ascunde. De fapt, imaginea lui este foarte asemanatoare cu cea a celebrelor masti venetiene. Structura lui este in intregime din polietilena, insa datorita designului este recomandat numai pentru spatiile interioare.


Citeste Jurnalul National!
foto: trendir.com

În articolul

Scaunele, ca obiecte decorative

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
a1.ro
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
useit.ro
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
as.ro
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi asupra greutății corporale
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
MediCOOL
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x