Tarile mediternaneene, preferate de turistii romani

Publicat pe 05.10.2010 la 17:45 Actualizat pe 05.10.2010 la 18:56

Numarul romanilor care au ales sa-si petreaca vacanta de vara in strainatate anul acesta a scazut cu pana la 25%, iar unele destinatii au iesit cu totul din preferintele turistilor romani. Grecia a revenit insa puternic in topul destinatiilor de vacanta.

"Anul acesta a fost inregistrata o cadere medie pentru destinatiile externe intre 25% si 40% fata de 2009, insa au fost si destinatii care au iesit aproape de tot din preferintele romanilor. Tarile care au iesit din preferintele romanilor sunt Malta si Tunisia, aici inregistrandu-se cea mai mare scadere fata de 2008, respectiv 70%-80%.

Cu toate ca este al doilea an de criza economica, au fost si destinatii care au inregistrat cresteri, cum ar fi insulele grecesti Santorini si Corfu, insa Turcia a ramas destinatia numarul unu in topul preferintelor turistilor romani", ne-a declarat Ciprina Enea, consultant turistic.

Preturile promotionale - atractive pentru turisti

Reducerile practicate de agentiile de turism la pachetele vandute, scutirea de la plata taxelor de aeroport pentru copii si serviciile gratuite incluse in pachetul turistic au determinat romanii sa mearga pe meleaguri straine, una din destinatiile cu cele mai atractive oferte fiind Grecia. Luptele de strada si criza economica au fost uitate rapid de turistii straini cand au vazut ofertele operatorilor de turism din Grecia.

"Grecia a inregistrat cea mai mare crestere a vanzarilor vara aceasta datorita faptului ca oferta de chartere catre insule a fost destul de consistenta. Din Bucuresti avem oferte cu zbor charter direct catre insule din Marea Egee, Marea Ionica, Marea Mediterana. In vara acestui am avut circa 40% mai multe curse charter decat in 2009.

Datorita gratuitatii la taxele de aeroport din iunie si a ofertelor speciale, pentru Antalya s-a inregistrat o crestere a vanzarilor cu aproximativ 20% fata de anul trecut", a declarat Cristina Molfea, manager departament extern Christian Tour. Romanii care au mers in vacanta in strainatate au ales conditiile de lux. "Vara aceasta a mers foate bine Grecia, urmand Turcia si Bulgaria.

Cazarea si alegerile romanilor

Au fost alese hotelurile de patru stele in Grecia, cele de cinci stele in Turcia si trei stele in Bulgaria. Regimurile de masa au fost all inclusive in Grecia si Bulgaria si ultra all inclusive in Turcia. Majoritatea turistilor care s-au cazat la hoteluri de patru si cinci stele in Grecia si Turcia au ales transportul cu avionul, iar bugetul mediu de vacanta a fost de 400-500 de euro de persoana", a spus ea.

"Vara aceasta, agentia noastra a inregistrat un numar mare de vanzari pentru Turcia, Spania, Grecia si Cipru. In 2010, turistii au investit aproximativ 650-700 euro/pers. pentru un sejur in Turcia, 550-600 de euro/pers. pentru Spania si aproximativ 500 de euro/pers. pentru un pachet turistic pentru Grecia.

Am vandut indeosebi pachete turistice care includ transport cu avionul (cursa charter), transferuri, sapte nopti cazare pentru Spania si zece nopti cazare pentru Turcia si Grecia, iar hotelurile preferate au fost cele de patru stele pentru Spania si Grecia si cele de cinci stele pentru Turcia", a spus Mircea Vladu, presedinte Prestige Tours.

Turcia - prima alegere

"Turcia a fost pe primul loc vara aceasta, fiind aleasa in special de familiile care vor vacante comode, fara excursii optionale. Pe locul doi se afla Spania (Mallorca si Tenerife) care se bucura de o revenire dupa cativa ani, urmand Bulgaria, Croatia si nordul Greciei, pentru care turistii au ales transportul individual.

Tarifele au fost cam aceleasi ca si in 2009, insa au fost mai multe oferte speciale. Spre deosebire de anii anteriori, a scazut cererea pentru excursiile optionale", a declarat Adriana Goicea, manager Prompt Service Travel.

Spusele operatorilor din turism au fost sustinute si de datele publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS), cu privire la numarul vizitatorilor romani in strainatate. "Plecarile vizitatorilor romani in strainatate, in primele opt luni ale anului, inregistrate la punctele de frontiera, au fost de 7,5 milioane, in scadere cu 7,8%. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii romani pentru plecarile in strainatate, reprezentand 75,4% din total", potrivit INS.

citeste si Jurnalul National

foto: fanpop.com

În articolul

Tarile mediternaneene, preferate de turistii romani

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x