Vacanta la Paltinis. De ce nu?

Publicat pe 16.10.2010 la 17:24 Actualizat pe 16.10.2010 la 17:27

Un week-end la Paltinis, in judetul Sibiu: este o idee interesanta, fiindca in fiecare anotimp Paltinisul isi dezvaluie o alta fata.

Sunt mai intai padurile umbroase pe ale caror poteci sa te pierzi vara. Mai sunt apoi pajistile intinse, aerul curat (Paltinisul este statiunea aflata la cea mai mare altitudine din Romania - aproximativ 1.400 de metri), pensiunile si casele de vacanta primitoare, partiile de schi, unele dintre cele mai apreciate de schiori.

Mai adaugati la toate acestea ospitalitatea tipic transilvanenilor si atractiile turistice numeroase, aflate la mica distanta, pentru a obtine o destinatie de vacanta potrivita atat tinerilor, cat si familiilor cu copii.

Statiunea se afla la numai 32 de kilometri de Sibiu, iar drumul pana acolo va poate oferi multe surprize. Peisaje fabuloase de o parte si de alta a soselei, astfel incat trebuie sa zaboviti macar cateva clipe inainte de a porni din nou la drum. Satul Rasinari (aflat la 8 kilometri de Sibiu, fiind accesibil si prin intermediul unei linii de tramvai) este un exemplu tipic de sat sibian, cu constructii bine asezate, cu oameni gospodari, in care puteti vizita Casa Memoriala Octavian Goga, Scoala Veche (edificiu de secol al XIX-lea in care au invatat Emil Cioran si Octavian Goga), ruinele cetatii medievale de pe dealul Cetatuia (o fortificatie de pamant, ce dateaza din secolul al XIII-lea), dar si Muzeul Etnografic.

2010/10/16//126884-paltinis2.jpg


Unde ne cazam?

Odata ajunsi la Paltinis, va puteti caza intr-una dintre vilele de trei stele (preturile variaza intre 100 si 120 de lei camera dubla sau tripla, iar daca aveti un grup mare de prieteni puteti inchiria intreaga vila, 5 camere, 16 persoane, la pretul de 600 de lei pe zi), aflate foarte aproape de partia de schi.

Majoritatea vilelor pun la dispozitia turistilor o bucatarie complet utilata, foisor si gratar in curte, sala de mese, parcare si este permis accesul animalelor de companie. Printre cele mai renumite vile din statiune se numara "Casa turistilor", "Casa medicilor", "Sala Monaco", toate construite spre sfarsitul secolului al XIX-lea, fiind astazi monumente istorice.

Cazarea la un hotel de trei stele variaza intre 120 si 200 de lei camera, iar la un hotel de patru stele (printre facilitati veti regasi internet, piscina, masaj, minibar) puteti opta intre pachete de doua nopti (inclusiv micul dejun, 260 de lei) sau sase nopti (inclusiv micul dejun, 700 de lei).

Daca nu este inca zapada, turistii pot porni pe trasee accesibile in Muntii Cindrel si Muntii Lotrului (se poate ajunge pana la Iezerele Cindrelului) sau pot practica mountain bike. De altfel, plimbarile in zona Paltinisului sunt recunoscute pentru efectele beneficie asupra organismului (se pot ameliora anumite boli pulmonare sau astenii).

Iarna insa, schiorii incepatori sau avansati vin la Paltinis pentru partiile potrivite tuturor. Accesul se face prin intermediul unui telescaun, teleschi si babylift. In acelasi timp, ei pot incerca sa schieze sub cerul plin de stele, partiile de schi fiind dotate cu instalatii de iluminare nocturna. De asemenea, din decembrie si pana in aprilie se pot practica schi de fond, snowboard sau coborari cu saniuta.

2010/10/16//126885-iarna.jpg


Care sunt atractiile?

Printre atractiile turistice, se numara Schitul si Casa Memoriala Constantin Noica (Vila 23 in care a locuit filosoful roman incepand cu anul 1975 si pana la moartea sa, un loc loc unde s-a format "Scoala de la Paltinis"). De asemenea, orasul Sibiu, aflat la mica distanta (se poate ajunge si cu un autobuz, linia 22, pretul unui bilet fiind de 9 lei), poate fi un obiectiv turistic ce nu trebuie omis.

Astfel, pot fi vizitate Centrul vechi (Pasajul Scarilor si Turnurile Olarilor, Pulberariei, Pielarilor, Archebuzierilor, de Aparare a Portii, Sfatului), Muzeele Brukenthal (o impresionanta colectie de arta europeana, romaneasca si contemporana, colectie de carti, istorie, arme si treconomictimes.roofee de vanatoare) si Astra (un muzeu al satului unde se organizeaza frecvent targuri, ateliere si demonstratii ale vechilor tehnici populare).

Citeste jurnalul.ro!
Foto: turism.sibiu.ro

În articolul

Vacanta la Paltinis. De ce nu?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 22 mai 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 21 mai - 17 iunie 2024. Urmează temperaturi de 30 de grade Celsius, dar şi fenomene meteo extreme
a1.ro
Cele două zodii care sunt favoritele universului în luna mai 2024. Vor avea parte de surprize cerești
HelloTaste.ro
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
Catine
Semnificația numelui Elena. Mesajul special pe care îl ascunde
useit.ro
Cele „câteva momente de glorie” care au dus la „8 ani de durere” pentru Elon Musk. Ce a pățit miliardarul
as.ro
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
MediCOOL
Plante medicinale pentru sănătatea creierului. De ce pot îmbunătăți funcțiile cognitive
Spynews
A început procesul bărbatului care a ucis o femeie însărcinată. Patronul nu ar avea remușcări că și-a ucis angajata 
DeParinti
Terci cu banane și căpșuni. Un mic dejun potrivit pentru orice copil
MediCOOL
Simptomele de menopauză: când începe tranziția și cum se manifestă
HelloTaste
Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere
x