María Dueñas, despre "Iubirile croitoresei": Sira a fost creată din amintirile mamei mele

Publicat pe 05.03.2016 la 11:53 Actualizat pe 05.03.2016 la 12:03

María Dueñas, în vârstă de 50 de ani nu a crezut niciodată ca va deveni autoarea unui best-seller. Nu a îndrăznit să viseze nici că va deveni scriitoare.

María Dueñas, în vârstă de 50 de ani nu a crezut niciodată ca va deveni autoarea unui best-seller. Nu a îndrăznit să viseze nici că va deveni scriitoare. Cu aproape 20 de ani de experiență ca profesoară și având un doctorat în filologie engleză, ea a simțit că este timpul pentru ceva nou: “Am fost mereu o cititoare foarte bună, am fost implicată în lumea limbajului, cum funcționează și am avut mereu o imaginație activă, așa că m-am hotărât să mă folosesc de aceste atuuri.”

Rezultatul a fost romanul ei de debut “Iubirile croitoresei”, o poveste epică în care se reunesc elemente de istorie, aventură, dragoste și conspirații politice. Dueñas spune că anii în care a lucrat în mediul academic au ajutat-o enorm în acest proces creativ ce a presupus foarte multă cercetare.

Acțiunea romanul se desfășoară în Madrid, Africa de Nord și Lisabona și totul are loc în contextul războiul civil din Spania și mai apoi, Cel de-al doilea război mondial. Familia ei, în special mama sa a fost inspirația perfectă pentru construirea poveștii. Mama Mariei a fost ultimul copil al unei familii cu încă 4 frați. Ea s-a născut în 1940 în protectoratul spaniol al Marocului (care a existat între 1912 și până în 1956, când Marocul și-a dobândit independența). Dueñas a crescut ascultând povești legate de acea perioadă de timp și de locurile de atunci.

Folosindu-se de istoria familiei sale, Dueñas a creat atmosfera atât de specială și realistă a romanului. Apoi a cercetat îndelung pentru a contura mai bine povestea cu detalii. Ea a aflat multe lucruri interesante despre administrația spaniolă în Maroc șio a devenit interesată de un personaj anume: Juan Beigbeder, înaltul comisionar al protectoratului Marocului. El a fost inspirația pentru perioada de timp abordată în roman și cel care a făcut-o să cerceteze mai mult despre teoriile conspirative legate de Marocul acelor timpuri. Așa s-a născut povestea de spionaj și așa a prins un contur mai clar și Sira.

Personajul principal, Sira Quiroga este o croitoareasă ce devine designer de couture. Dueñas a vrut ca Sira să fie o croitoreasă din mai multe motive. Ea are multe amintiri legate de croitoresele în casele cărora a poposit de multe ori pe vremea când era copil și își amintește clar cum lucrau, ce vorbeau, cum arătau bucățile de materiale răspândite pe podea.

“Aveam nevoie de o femeie care să poată fi independentă. Am vrut ca personajul Sira să poată supraviețui fără un soț, să câștige bani și să poată călători.”

“Știam că povestea va fi ca un drum și știam că trebuie să existe o transformare, un progres al personajului, cum a călătorit din loc în loc și cum personajul ei a crescut. Ea devine din ce în ce mai independentă, mai în control în ceea ce privește viața ei, pentru că la început ea se lasăinfluențată de alții, de mama ei, de prietenul ei, de iubitul ei - ea nu deține controlul asupra propriei vieți”.

La un moment dat, Sira reușește să transmită informație clasificată prin cusăturile pe care le aplică hainelor, cusături ce reprezintă un mesaj transmis în cod Morse.

Din 11 martie, Happy Channel îţi aduce în casa ta "Iubirile croitoresei", unul dintre cele mai apreciate seriale spaniole şi inspirat din cartea cu acelaşi nume a Mariei Dueñas.

În articolul

María Dueñas, despre "Iubirile croitoresei": Sira a fost creată din amintirile mamei mele

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Cât de mult seamănă fiica cea mare a lui Cristi Borcea cu milionarul român! Melissa Borcea se „scaldă” în lux la 20 de ani
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x