Cum îți stabilești bugetul pentru vacanță: 5 pași

Publicat pe 06.03.2020 la 15:18 Actualizat pe 06.03.2020 la 15:37

Atunci când te gândești la următoarea vacanță pe care vrei să o petreci alături de familie sau prieteni, partea financiară este cea care îți dă peste cap toate planurile.

Orice călătorie necesită un buget bine pus la punct, mai ales dacă îți dorești să vizitezi anumite obiective turistice, să încerci mâncarea locală, ori să cumperi suveniruri pentru toți cei dragi. Ei bine, nu este indicat să pleci de acasă bazându-te pe ideea că banii îți vor ajunge pentru tot ce ți-ai propus. Încearcă să pui pe hârtie toate cheltuielile, astfel încât să te poți bucura de destinația aleasă fără să întâmpini probleme financiare. Iată ce pași e necesar să urmezi ca să îți stabilești un buget de vacanță!


1. Stabilește costurile pentru transport
Atunci când vrei să pleci în vacanță, nu te gândi că transportul înseamnă doar drumul dus-întors către o anumită destinație, cu tren, mașină personală sau avion. Ia în considerare și banii pe care îi vei cheltui pentru a te deplasa cu mijloacele de transport în comun, taxiuri, mașini închiriate sau biciclete. De exemplu, dacă vei vizita un oraș străin, stabilește-ți un itinerariu și încearcă să afli câți bani îți trebuie pentru transport, cum vei ajunge în toate locurile dorite, care sunt prețurile pentru metrou ori tramvai. Pune totul pe hârtie și apucă-te de calcule.


2. Acordă atenție cheltuielilor cu cazarea
Dacă ai stabilit deja cu ce te vei deplasa în această vacanță și care sunt costurile aproximative pentru transport, următorul pas este să pui la punct detaliile referitoare la cazare. Nu uita că prețul unei camere variază foarte mult în funcție de perioada aleasă pentru excursie, așa că nu ar fi rău să alegi o lună în care poți plăti mai puțin. Nu face rabat la calitate în ceea ce privește hotelul pentru că ești în vacanță și ai nevoie de tot confortul pentru a te relaxa. În cazul în care nu dispui de suficiente fonduri pentru o locație de patru stele, poți să obții un credit doar cu buletinul, astfel încât să te poți bucura de tot ceea ce îți dorești.


3. Ia în considerare mesele zilnice
Când mergi într-o călătorie, cheltuielile cu mâncarea sunt foarte mari, în special dacă vorbim de un număr mai mare de persoane. Așadar, pentru a întocmi un buget cât mai realist, stabilești dacă vei servi masa în oraș sau poți găti la cazare, fă un mic research ca să afli ce restaurante și fast-food-uri sunt prin zone, citește recenziile altor turiști referitoare la plățile pentru mâncarea de zi cu zi și încearcă să determini de câți bani ai nevoie pe perioada vacanței. Un sfat important pentru acest pas este să pui deoparte mai mulți bani decât suma care reiese din calcule.


4. Ține cont de distracție, suveniruri și cadouri
Pentru realizarea bugetului de vacanță stabilește și ce vrei să faci când ajungi la destinație. Intră pe site-urile oficiale ale muzeelor, teatrelor sau parcurilor de distracție, verifică prețurile biletelor și notează toate aceste cheltuieli. La fel ca și în cazul costurilor cu mâncarea, nu ar fi rău să pui ceva mai mulți bani pentru activitățile distractive, mai ales că nu știi ce spectacole de neratat poți găsi atunci când ajungi la fața locului. Totodată, suvenirurile și cadourile trebuie să se găsească pe lista ta. Cu siguranță vei descoperi multe lucruri pe care ai vrea să le aduci cu tine acasă, așa că notează și o sumă pe care să o cheltui pe diferite obiecte.


5. Bani de urgență
Planificarea bugetului de vacanță trebuie să se încheie cu un fond de rezervă la care să poți apela dacă întâmpini anumite situații neprevăzute. Poate că ți-ai uitat acasă crema de soare sau trebuie să mai stai o noapte în plus la hotel! Indiferent de ceea ce se poate întâmpla, este bine să ai întotdeauna bani la tine și pentru diferite urgențe.
Dacă iei în considerare toate aspectele menționate, poți să realizezi foarte ușor un buget realist pentru vacanță. Cu un plan bine pus la punct, te vei bucura de o călătorie fără griji și poți evita ușor cheltuielile excesive sau poate chiar poți economisi ceva bani pentru un concediu viitor.

Sursa foto:pixabay.com

În articolul

Cum îți stabilești bugetul pentru vacanță: 5 pași

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
MediCOOL
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
MediCOOL
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x