Filmele momentului: 5 producții cinematografice românești de neratat în această toamnă

Publicat pe 01.10.2019 la 18:49 Actualizat pe 01.10.2019 la 18:53

Prezentate și premiate la festivaluri internaționale, unele dintre cele mai așteptate lungmetraje românești pot fi văzute, în această perioadă, în sălile de cinema din București și din țară.

Toamna aceasta, filmele regizorilor români se afirmă în peisajul cinematografic. Prezentate și premiate la festivaluri internaționale, unele dintre cele mai așteptate lungmetraje românești pot fi văzute, în această perioadă, în sălile de cinema din București și din țară.

Dacă vrei să fii la curent cu noutățile din domeniul cultural, rezervă din timp un bilet la unul dintre filmele românești ale toamnei. Poți face acest lucru folosind aplicațiile pentru telefonul mobil, care te scutesc de cozile de la casieriile cinematografelor. Astfel, te vei putea bucura din plin de o seară românească în compania personajelor din următoarele filme:

1. „Monștri.“

„Monştri.“, debutul în lungmetraj al regizorului Marius Olteanu, a avut premiera mondală în cadrul secţiunii Forum a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin și a primit premiul publicului acordat de publicaţia germană Tagesspiegel.

Filmul spune povestea unei zile din viaţa a doi tineri căsătoriţi, pe care familia, societatea și prietenii s-ar părea că îi iubesc împreună, dar şi că îi judecă şi resping atunci când sunt pe cont propriu, din cauza nevoilor, convingerilor, opţiunilor lor de viaţă. Filmul observă şi pune întrebări într-o structură de puzzle, în care spectatorul trebuie să rămână atent şi să decidă până la final cine sunt „monştrii“.

Din distribuția filmului fac parte, printre alții, actorii Judith State, Cristian Popa, Șerban Pavlu, Dorina Lazăr și Alex Potocean.

După un parcurs festivalier de succes, filmul „Monștri.“ poate fi văzut, în această toamnă, în cinematografele din România.

2. „MO“

Un alt film românesc pe care cinefilii îl pot urmări, în această perioadă, este „MO“, cu Dana Rogoz, Mădălina Craiu și Răzvan Vasilescu în distribuție.

Regizat de Radu Dragomir, filmul aduce în discuție abuzul de putere și abuzul sexual, într-o lume în care tinerele femei ajung să fie victime sigure, iar lipsa de solidaritate între ele le lasă singure în relația cu prădătorul și în experiența traumatică.

„MO“, debutul regizoral al lui Radu Dragomir, a fost selectat în competiția oficială de la
Sarajevo, iar în România a rulat în avanpremieră la Festivalul Internațional de Film Transilvania.

3. „La Gomera“

În această toamnă, rulează în cinematografele românești și filmul „La Gomera“, al cincilea lungmetraj al regizorului Corneliu Porumboiu, propunerea României pentru o nominalizare la ediția din 2020 a premiilor Oscar.

„La Gomera“ a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes de anul acesta și premiera nord-americană în secțiunea „Masters“ la Toronto International Film Festival.

Lungmetrajul spune povestea lui Cristi, un poliţist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia. El ajunge în insula La Gomera, din Spania, pentru a învăţa „El Silbo“, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest la Bucureşti şi singurul din bandă care ştie unde sunt ascunşi banii.

Filmul îi are în distribuție, printre alții, pe Vlad Ivanov, Catrinel Marlon (Menghia), Rodica Lazăr, Sabin Tambrea, Julieta Szönyi, George Piştereanu și István Teglas.

4. „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole“

Lungmetrajul documentar „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole“, scris și regizat de
Claudiu Mitcu și Mihai Mincan, a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film Transilvania.

Producția cinematografică românească propune o interpretare neconvențională a unuia dintre cele mai mari fenomene de migrație din Europa secolului XXI. Filmul este construit ca un road movie atipic, un fel de ghid turistic neoficial al unei Europe diferite de cea din pozele agențiilor de turism. Rezultatul este o colecție de tablouri în mișcare, unele situate la granița cu pateticul, altele îmbibate de umor negru, o serie de viniete care descriu viețile unor oameni uitați sau ignorați în țara natală.

5. „Călătoria fantastică a Maronei“

Cel de-al treilea lungmetraj de animație semnat de Anca Damian, „Călătoria fantastică a Maronei“, a avut premiera internațională în luna iunie, la Festivalul de Animație de la Annecy, unde a fost inclus în competiția oficială.

Scenariul poveștii este semnat de Anghel Damian, după o idee a Ancăi Damian. „Călătoria fantastică a Maronei“ spune povestea captivantă a unei cățelușe născută în urma unei povești de iubire dintre un dog argentinian și o metisă atrăgătoare. După un accident, ea își amintește de fiecare dintre ei și de iubirea necondiționată pe care le-a purtat-o, indiferent de confortul pe care l-a găsit în căminele lor sau de multele nume pe care i le-au dat.

Sursă foto: Syda Productions/ Shutterstock

În articolul

Filmele momentului: 5 producții cinematografice românești de neratat în această toamnă

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x