Cupluri celebre: Paris si Elena

Publicat pe 13.02.2013 la 13:36 Actualizat pe 13.02.2013 la 13:48

Elena (Helena, greaca: Ἑλένη, "cea mai frumoasa dintre muritoare") era in mitologia greaca fiica lui Zeus si a Ledei.

O legenda spune ca Zeus, deghizat in lebada a violat-o pe Leda; lebada a facut doua oua din care au iesit Elena si Pollux. O alta legenda spune ca Zeus a sedus-o pe Nemesis si aceasta a facut doua oua pe care le-e descoperit un cioban si le-a dat reginei care le-a ingrijit pana cand, din ele, au iesit cei doi copii pe care i-a crescut ca pe copiii ei.

Copila fiind, ea a fost rapita de Tezeu, a avut o fetita, pe Ifigenia, apoi a fost adusa acasa de fratii sai Castor si Pollux.

Regele Spartei, tatal ei pamantesc, decide la un moment dat sa o casatoreasca, iar pretendentii vin din toate colturile tarii. Elena il alege pe Menelau – un print din Micene. Impreuna cu acesta o are pe Hermione.

Zeita Afrodita ii promite lui Paris, un print din Troia, ca rasplata dupa arbitrajul favorabil in cazul Marului Discordiei.

Eris, sora lui Ares, impreunandu-se cu Zeus, a nascut-o pe Ate, Zeita Crimei. Nu a fost invitata la nunta Zeitei Tethis cu Peleus si a aruncat un mar vrajit pe care era scris cu litere de aur: "Celei mai frumoase", rivalizandu-le pe: Hera, Atena si Afrodita. Vazand marul, cele trei Zeite l-au revendicat, fiecare sustinand ca le intrece in frumusete pe celelalte doua. Deoarece nu puteau ajunge la o intelegere, ele il aleg ca arbitru pe Paris. Acesta ii ofera marul Afroditei pentru ca ea ii promite ca sotie pe cea mai frumoasa femeie pamanteana, Elena.

Paris merge in Sparta in timp ce Menelau era plecat. Unele legende spun ca el a rapit-o pe Elena, altele ca ea ar fi mers de buna-voie, fermecata de printul Troian.

Oricum ar fi fost, plecarea Elenei cu Paris are ca rezultat declansarea Razboiul Troian. Grecii pornesc razboiul impotriva Troiei pentru a-l pedepsi pe Paris si pentru a-si recupera regina.

Elena a avut cu Paris cativa copii, insa niciunul nu a supravietuit. Si Paris moare in timpul razboiului, iar Elena se casatoreste cu Deiphobos - unul dintre fratii lui.

Grecii castiga razboiul, Elena se intoarce la Menelau. Dupa moartea lui Menelau este izgonita de fiii acestuia, adapostestindu-se in Rhodos, la Polyxo, vaduva lui Tlepolem care la un moment dat o spanzura pe Elena pentru a-si razbuna sotul.

O alta versiune este ca Elena s-a casatorit cu Ahile, invingatorul Troiei, retragandu-se alaturi de el pe Leuke - Insula Alba de la marginea lumii.

În articolul

Cupluri celebre: Paris si Elena

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în Duminica Învierii Domnului
a1.ro
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cum să folosești metoda de cumpărături 6 la 1 pentru a economisi timp și bani
useit.ro
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela
as.ro
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: „L-am văzut schimbat!” Gestul făcut de Gică Hagi
MediCOOL
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
MediCOOL
Cum te poate ajuta magneziul să slăbești. Face kilogramele în plus să dispară
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x