Mituri legate de fertilitate care te pot impiedica sa ai un copil

Publicat pe 15.06.2011 la 18:00 Actualizat pe 15.06.2011 la 18:03

Poate nu te-ai gandit foarte bine daca vrei sa ramai sau nu insarcinata. Nu toata lumea planuieste, isi ia temperatura si face tabele cu perioada cea mai fertila. Unele cupluri lasa ca lucrurile sa curga de la sine si natura sa fie cea care decide.

Daca insa te decizi sa ai totul sub control si sa ramai insarcinata cand va doriti, trebuie sa stii care sunt miturile legate de conceptie si care te pot impiedica sa ai un bebelus.


Mitul nr. 1: Ar trebui sa faci sex in ziua 14 a ciclului pentru a ramane insarcinata


Probabil ai auzit ca cele mai multe femei ovuleaza in ziua a 14-a a ciclului. Insa aceasta teorie se bazeaza pe metoda calendaristica de a prezice ovulatia. Daca ai un ciclu de exact 28 de zile, atunci ovulatia va avea loc in ziua 14. Insa cele mai multe femei nu au ciclul regulat de 28 de zile si chiar si cele care se incadreaza in tipar nu ovuleaza mereu in aceeasi zi din luna.


Mitul nr. 2: Ar trebui sa faci sex dupa 24 sau 72 de ore de la ovulatie


Exista ceva confuzie in privinta momentului ideal in care trebuie sa faci sex pentru a ramane insarcinata. Este adevarat ca este bine sa aiba loc cat mai aproape de ovulatie. Insa unele cupluri gresesc pentru ca aleg sa faca sex exact cand considera ca au cele mai multe sanse pentru a obtine o sarcina, insa nu prezic bine momentul. Iar in restul timpului aleg sa nu faca sex, dorind sa fie in forma doar pentru perioada ovulatiei pentru a creste sansele.


Ce trebuie sa stii este ca de indata ce ovulezi, oul va supravietui in jur de 12-24 de ore, dar nu 72. Pe de alta parte spermatozoizii pot trai pana la cinci zile de aceea daca faci sex inainte, nu dupa ovulatie este foarte important. In mod ideal este bine sa faci sex cu doua zile inainte de ovulatie.


Problema generala ce tine de astfel de calcule este ca a detecta perioada fertila nu este atat de simplu pe cat se crede. Cel mai bine este sa faci sex in mod regulat, pentru ca asa iti cresti in mod cert sansele de a ramane insarcinata. Daca planifici momentele de intimitate doar in perioada fertila, este posibil sa ratezi momentul.


Mitul nr. 3: Esti fertila atunci cand ai temperatura mai ridicata


A-ti lua temperatura este o modalitate buna de a afla ma multe despre ciclul tau si pentru a determina cand ovulezi. Cu toate acestea, nu este cel mai bun mod de a prezice exact momentul fertil. In momentul in care observi deja o schimbare de temperatura, ovulatia a avut loc. Chiar daca nu este o cale buna de a prezice ovulatia, este util prin faptul ca ti-o confirma. Poate fi folosit pentru a detecta probleme de fertilitate sau anomalii ce pot avea loc in faza luteala.


Mitul nr. 4: Infertilitatea nu se trateaza sau este prea scumpa de tratat


Multe cupluri cred ca sunt infertile. Inainte de a consulta un medic, ele se conving singure ca pur si simplu nu pot avea copii si ca tratamentele ce trebuie urmate sunt foarte scumpe. Acest lucru face ca multe cupluri sa nu mearga la medic si sa nu detecteze ceva ce ar putea fi tratat usor. Daca nu ai ramas insarcinata dupa un an de incercat, atunci ar trebui sa ceri sfatul medicului. Desi unele tratamente sunt intr-adevar costisitoare, ai putea afli ca problema voastra are o rezolvare mult mai simpla.


Mitul nr. 5: Doctorul nu te va consulta pentru tratament decat daca a trecut un an de cand incerci sa ai un copil


Unii medici intr-adevar nu iti vor da niciun tratament daca nu a trecut un an de cand incerci fara succes sa ramai insarcinata, insa este bine sa ii treci pragul inca de cand decizi sa ai un copil. Poti determina daca ai o stare de sanatate buna si poti afla daca exista anumite probleme vizibile ce iti pot scadea sansele de a avea un copil. Ai putea incepe si sa iei vitamine prenatale inainte de a ramane insarcinata.


Foto: thinkbaby.co.uk

În articolul

Mituri legate de fertilitate care te pot impiedica sa ai un copil

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Sfaturi pentru credincioșii care țin aprinse lumânări de Înviere. O simplă greșeală poate avea consecințe grave
a1.ro
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
useit.ro
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă
as.ro
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi asupra greutății corporale
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
MediCOOL
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x