7 semne și simptome ale deficienței de vitamina B6

Publicat pe 05.11.2018 la 09:58 Actualizat pe 05.11.2018 la 10:07

Vitamina B6 este una dintre cele nouă vitamine ale complexului B, pe care medicii au descoperit-o încă din anul 1932, însă despre care oamenii de știință încă descoperă noi beneficii pentru organism.

Vitamina B6 este una dintre cele nouă vitamine ale complexului B, pe care medicii au descoperit-o încă din anul 1932, însă despre care oamenii de știință încă descoperă noi beneficii pentru organism.

Persoanele care au o alimentație echilibrată și corectă își iau din alimente necesarul de vitamina B6, însă atunci când există un deficit în alte vitamine ale complexului B, precum B12, de exemplu, există riscul să apară dezechilibre la toate aceste vitamine.

Spre exemplu, deficitul de vitamina B6 este mai frecvent în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni la ficat, rinichi, boli digestive sau autoimune. Cu risc crescut sunt și fumătorii, persoanele care suferă de obezitate, alcoolicii sau femeile însărcinate.

Pentru că vitamina B6 este implicată în peste 150 de reacții enzimatice din organism, care ajută corpul să proceseze proteinele, carbohidrații sau grăsimile, și are un rol important în buna funcționare a sistemului nervos și imunitar.

Recent, oamenii de știință au descoperit că vitamina B6 are și proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, ceea ce înseamnă că ea ar putea avea un rol esențial și în prevenirea unor boli cardiovasculare.

De aceea, atunci când în organismul nostru există o deficiență a vitaminei B, încep să apară și unele semne și simptome. Iată 7 dintre cele mai frecvente, potrivit publicației Healthline:

Iritațiile sau alergiile la nivelul pielii

Deficitul de vitamina B6 poate cauza dermatite, iritații roșiatice ale pielii, care pot apărea pe scalp, față, gât sau piept. Aceste dermatite ar putea apărea din cauză că, fară suficientă vitamina B6, organismul nu mai poate sintetiza la fel de eficient colagenul.

Buzele crăpate și uscate

Un alt semn care poate indica o deficiență de vitamina B6 este reprezentat de buzele uscate, care se crapă cu ușurință, în special la colțuri. Această problemă poate fi cauzată, de asemenea, de deficiențele de riboflavină, fier sau alți nutrienți importanți.

Schimbări frecvente ale stării de spirit

Pentru că vitamina B6 este importantă pentru funcționarea corectă a sistemului nervos, atunci când există un deficit în organism acest lucru ne poate afecta inclusiv starea de spirit. Se întâmplă uneori ca stări precum depresia, anxietatea, iritabilitatea sau schimbările de dispoziție să fie influențate și de un deficit de vitamina B6.

Sistem imunitar slăbit

Un sistem imunitar puternic poate preveni și lupta cu succes contra infecțiilor sau inflamațiilor, iar un deficit de vitamina B6 poate slăbi sistemul imunitar, făcându-ne vulnerabili. Atunci când această vitamină nu se regăsește în cantități optime în corpul nostru, organismul nu mai poate produce anticorpi cu la fel de mare ușurință.

Oboseală și lipsa energiei

O deficiență de vitamina B6 te poate face să te simți neobișnuit de obosit și lipsit de energie. B6 are un rol important în producerea hemoglobinei, proteina care ajută la transportarea oxigenului în celulele din corp. Atunci când celulele nu primesc suficient oxigen din cauza lipsei de hemoglobină apare anemia, din cauza căreia ne putem simți mai obosiți ca de obicei.

Senzația de înțepături în mâini și picioare

Deficitul de B6 poate afecta și nervii din mâini sau picioare și, drept rezultat, putem avea senzația de înțepături la nivelul membrelor sau amorțeli. Vestea bună este că problema poate fi rezolvată prin corectarea deficienței de B6, fără să fie o afecțiune ireversibilă.

Senzația de limbă inflamată

Adeseori, lipsa vitaminei B6 din organism poate cauza apariția glositei, o inflamație care apare la nivelul limbii și care modifică dimensiunile, textura și culoarea acesteia. Suprafața limbii se poate simți mult mai alunecoasă, drept rezultat al distrugerii papilelor gustative.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Zivica Kerkez

În articolul

7 semne și simptome ale deficienței de vitamina B6

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi: "Aleg să plece în străinătate!
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x