Care sunt simptomele conjunctivitei si cum se trateaza?

Publicat pe 28.01.2019 la 13:17 Actualizat pe 28.01.2019 la 13:33

Conjunctivita este o afectiune oculara destul de comuna, pe care foarte multe persoane o experimenteaza de-a lungul vietii. Ea implica o inflamatie la nivelul membranei conjunctive a ochiului.

Conjunctivita este o afectiune oculara destul de comuna, pe care foarte multe persoane o experimenteaza de-a lungul vietii. Ea implica o inflamatie la nivelul membranei conjunctive a ochiului.

Aceasta membrana are rolul de a pastra umiditatea naturala a ochilor si de a-i proteja de factorii externi, cum ar fi praful sau diferite substante si particule prezente in aer. Membrana conjunctiva se poate inflama ca rezultat al unei alergii, bacterii sau chiar ca urmare a unor factori iritanti.

Daca suspectezi ca te-ai putea confrunta cu aceasta afectiune, citeste in continuare si afla totul despre conjunctivita. Astfel, vei putea preveni sau trata corespunzator simptomele, pentru o vindecare usoara si rapida.

Care sunt semnele care ti-ar putea spune ca ai conjunctivita?

Unul dintre cele mai intalnite simptome ale conjunctivitei este reprezentat de senzatia neplacuta de „nisip in ochi”. Daca simti ca ti-a intrat ceva in ochi, insa nu poti identifica niciun corp strain, este posibil sa te confrunti cu un inceput de conjunctivita.

Desi aceste doua semne pot avea cauze diferite, precum oboseala ochilor sau expunerea excesiva la ecranul dispozitivelor electronice, ele adesea semnaleaza aparitia unei conjunctivite. Daca senzatia nu dispare in cateva ore, este recomandat sa mergi la medic si sa incepi un tratament.

Uneori, conjunctivita se manifesta prin lacrimare excesiva, insa poate genera si secretii mai dense, de culoare alb-galbuie, care apar cu precadere dimineata si favorizeaza lipirea genelor.

Transmitere si factori de risc ale conjunctivitei

Daca are o cauza virala sau bacteriana, conjunctivita se poate transmite de la o persoana la alta. Cu toate acestea, daca este diagnosticata si tratata rapid, nu reprezinta un risc crescut.

Exceptia o face transmiterea materno-fetala, la nastere, unde afectiunea trebuie sa fie depistata si tratata imediat, pentru a nu pune in pericol starea de sanatate a fatului.

Cei mai frecventi factori de risc sunt urmatorii:

Daca porti lentile de contact, asigura-te ca le dezinfectezi corespunzator si ca le manevrezi doar atunci cand mainile tale sunt curate. De asemenea, nu imprumuta lentilele tale altor persoane.

In cazul in care obisnuiesti sa frecventezi piscina, asigura-te ca mergi doar in locuri igienizate corect si constant. Acest mediu poate favoriza bolile de ochi, asa ca poarta ochelari speciali si curata-ti fata cand parasesti bazinul de inot.

Conjunctivita se poate contacta si prin folosirea comuna a fardurilor de pleoape, rimelului, fondului de ten, pensulelor de machiaj sau chiar a prosoapelor. Asadar, evita sa imparti obiectele de ingrijire personala cu altcineva.

Cum se trateaza conjunctivita?

Vindecarea conjunctivitei poate dura de la 7 pana la 10 zile, iar tratamentul poate fi dat doar de medicul specialist, in functie de fiecare situatie in parte. Printre remediile de baza se numara:

Pentru o vindecare rapida, ochii trebuie sa fie curatati zilnic, mai ales in cazul in care exista secretii. Pentru curatare se foloseste apa fiarta si racita, solutii antiseptice sau ser fiziologic.

Medicul oftalmolog va decide daca tratamentul va include si un antibiotic de spectru larg sau unul specific. Acesta poate fi administrat local, sub forma de picaturi sau unguent, dar si sub forma de pastile.

Pe parcursul tratamentului recomandat de medic, este importanta protejarea ochiului afectat. Astfel, se va evita folosirea produselor cosmetice si a cremelor, precum si utilizarea lentilelor de contact. Pentru ameliorarea simptomelor se pot administra si asa-zisele „lacrimi artificiale”, ce ajuta la mentinerea unui mediu umed si curat.

Daca te confrunti cu simptomele prezentate mai sus, apeleaza cat mai repede la un medic specialist si urmeaza tratamentul corespunzator.

În articolul

Care sunt simptomele conjunctivitei si cum se trateaza?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum fura o grupare coletele din easybox-uri. A făcut pagubă de 80.000 de euro în opt luni
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Catine
Zodii care pot pune capăt unei relații toxice pe 1 mai 2024. Nativii care vor afla adevăratele sentimente ale partenerilor
useit.ro
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto
as.ro
„Mi-au plăcut aventurile!” Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie căsătorită: „Când soţul pleca…”
MediCOOL
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Spynews
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
DeParinti
Ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă. Greșelile care trebuie evitate
MediCOOL
Operația care te scapă de punga stoma. Cum să ai o viață normală după cancerul colorectal
HelloTaste
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
x