Catina, un izvor de sanatate

Publicat pe 14.09.2010 la 13:38 Actualizat pe 14.09.2010 la 14:04

Datorita principiilor active pe care le contine (betacaroten, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, vitaminele C, B1, B2, F, E, P, K), catina este un adevarat izvor de sanatate.

"Cea mai buna este catina alba, care are o actiune benefica in tratamentul hepatitei si a cirozei", mentioneaza Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare de la Centrul de Sanatate Clar Med.

Efect energizant si antioxidant


Asteniei de toamna ii putem veni de hac prin asocierea fructelor de catina cu miere. "Se obtine un efect energizant, benefic mai ales pentru persoanele cu stari de oboseala si somnolenta", precizeaza dr Cristina Balanescu. In acest sens, se vor amesteca bine 500 g de fructe de catina cu 300 g de miere. Amestecul se va pastra 3 zile intr-un loc racoros, dupa care vor putea fi consumate dimineata.

Regenerarea pielii si cicatrizarea ranilor sunt posibile cu ajutorul catinei zdrobite, aplicata direct pe zonele afectate. "Capacitatea catinei albe de a stimula regenerarea pielii s-a dovedit foarte utila in tratamentul arsurilor, ranilor, asigurand si vindecare lenta a ulceratiilor", mentioneaza dr Cristina Balanescu.

La nivelul cavitatii bucale, uleiul de catina este indicat pentru tratarea paradontozelor, prin tamponarea gingiilor.

Ceaiul de catina se bea pana in ora 14:00


In uz intern, catina este folosita pentru ameliorarea simptomelor hepatitei, nevrozelor, gutei, reumatismului, cirozei hepatice, aterosclerozei si anemiei. Pentru toate acestea se pot folosi ceaiurile din catina uscata, care se prepara din 250 ml apa si o lingurita de frunze. Se fierb 10 minute si se vor bea 2-3 cani zilnic.

Medicul Cristina Balanescu recomanda ca acesta sa fie consumat pana in ora 14:00, pentru ca este energizant si poate provoca agitatie si insomnii. Datorita continutului bogat in vitamina C, catina are un efect antioxidant fiind recomandata in cazurile de gripa, viroze si chiar in unele boli severe. Beneficiile acestei plante nu se opresc insa aici.

Tabletele de catina sunt un tonic foarte bun, dar si un stimulator al digestiei. "Recomand tabletele si copiilepatitaor, pentru cresterea poftei de mancare", precizeaza dr Cristina Balanescu.

Vezi si Antena 1

În articolul

Catina, un izvor de sanatate

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Cât am dat pe ochelari? 400 €". Câţi bani au dat tinerii pe haine şi pe notele de plată în cluburile de fiţe din Mamaia, de 1 Mai
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
MediCOOL
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
MediCOOL
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x