Cum sa tratezi pe loc intepaturile, arsurile si taieturile celor mici

Publicat pe 22.05.2013 la 14:07 Actualizat pe 22.05.2013 la 15:53

Indata ce temperaturile cresc, incepi sa faci planuri pentru o vacanta cu cortul sau un picnic cu familia. Ce faci insa cand peisajul idilic se transforma intr-un mediu periculos pentru cei mici? Pana sa te dezmeticesti, copilul tau se plange ca a fost intepat de o albina, s-a taiat in ramurile ascutite ale unui copac sau s-a apropiat prea mult de focul de tabara. Pentru a evita astfel de probleme, invata sa tratezi pe loc intepaturile, arsurile, taieturile si chiar fracturile - pana ajungi la spital.

1. L-a intepat o albina sau o viespe

Daca unul din copii e alergic, trebuie sa ai neaparat la tine epinefrina injectabila. Pe langa asta, ai grija sa nu poarte bijuterii stranse, care ar putea opri circulatia, mai ales cand locul se inflameaza. Nu ciupi acul, pentru ca ar putea elibera si mai mult venin in organism. In schimb, razuieste zona cu unghia sau cu o lama, usor, pana se vede capul acului, iar apoi scoate-l cu o penseta. Pentru a reduce inflamatia, foloseste gheata.

Ia ibuprofen la tine pentru a reduce durerea si un antihistaminic, impotriva mancarimii. Daca acestea au efect de sedativ asupra lui, trateaza locul cu calamina.

2. S-a taiat si ii curge sange

Aplica presiune pe rana pentru cel putin 10 minute pentru a opri sangerarea. Curata apoi locul cu apa calaie si sapun. Unge locul cu un antibiotic sub forma de crema pentru a reduce riscul infectiilor si pune un bandaj steril.

3. S-a apropiat prea mult de focul de tabara si s-a ars

Intr-un moment de neatentie, cel mic s-a apropiat de foc si si-a ars mana. Daca arsura e grava si vezi flacari, stinge-le rapid cu o patura sau ajuta-l sa se arunce la pamant si sa se rostogoleasca. Daca arsura nu e grava (gradul intai: asemanatoare cu o arsura solara), poti sa folosesti carpe umede pentru a reduce durerea si o lotiune cu aloe vera sau o crema cu hidrocortizon.

4. Si-a fracturat mana

Daca ai cu adevarat ghinion, vei realiza ca micutul tau si-a fracturat un os. Fracturile sunt cel mai greu de tratat pe loc, fara ajutorul unui medic. Fa tot ce poti pentru a imobiliza locul - scoate bijuteriile, incaltarile, etc. - si incearca sa opresti sangerarea apasand puternic.

Daca fractura pare minora si nu i-a deformat membrul, incearca sa o sustii cu orice obiect rigid pe care il ai la indemana. Lipeste degetul afectat de celelalte cu banda adeziva, leaga mana fracturata de corp cu o curea, incercand sa o tii suspendata la nivelul inimii.

Odata ce ai asigurat locul, incearca sa reduci inflamatia cu un prosop cu gheata. Daca micutul tau se afla in soc (respira greu, ameteste, etc.), asaza-l la orizontala si ridica-i picioarele si trunchiul.

foto: x-clear.co.uk

În articolul

Cum sa tratezi pe loc intepaturile, arsurile si taieturile celor mici

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x