De ce te ustură în gât iarna. 5 metode pentru a scăpa de problemă

Publicat pe 09.11.2018 la 09:24 Actualizat pe 09.11.2018 la 09:26

Durerile în gât sunt cel mai frecvente iarna și apar imediat cum vremea se răcește. Acestea au, de regulă, două cauze: cele de ordin infecțios și cele non-infecțioase. Pe lângă disconfortul pe care îl provoacă, mai deranjant este faptul că, uneori, durerile în gât persistă pe tot parcursul sezonului rece.

Durerile în gât sunt cel mai frecvente iarna și apar imediat cum vremea se răcește. Acestea au, de regulă, două cauze: cele de ordin infecțios și cele non-infecțioase. Pe lângă disconfortul pe care îl provoacă, mai deranjant este faptul că, uneori, durerile în gât persistă pe tot parcursul sezonului rece.

De ce sunt însă mai frecvente durerile în gât iarna? În mare parte, are legătură cu faptul că oamenii stau mai mult în casă decât afară, iar virusurile sau bacteriile se înmulțesc mai rapid în spațiile închise. Pe de altă parte, aerul uscat din casă îți irită gâtul și contribuie din plin la durerile care apar mai ales când te trezești dimineața. Iată cum poți combate durerile în gât pe timpul iernii și cum le poți preveni:

Asigură-te că umiditatea din casă este cea optimă

Pe timpul iernii, căldura de la calorifere, de la aerul condiționat sau de la centrala termică usucă excesiv aerul din locuință. Umiditatea scăzută a aerului din casă poate provoca senzația de gât uscat, iritat și dureros, alergii la nivelul pielii, precum și senzația de ochi uscați și roșii. Dacă vrei să scapi de această problemă, cea mai simplă metodă pentru a asigura echilibrul atmosferei din casa ta este să ai acasă unul dintre aceste umidificatoare de aer, care poate restabili umiditatea optimă din încăperea în care îți petreci timpul și te poate scăpa de problemele de sănătate cauzate de aerul închis și uscat.

Nu evita plimbările în aer liber

De teamă să nu răcească, mulți evită să mai iasă la plimbare atunci când este frig afară. Totuși, cât timp te îmbraci corespunzător, aerul rece de afară poate fi chiar benefic pentru sănătate. Pe timpul iernii, virusurile și bacteriile nu se mai înmulțesc la fel de repede, astfel că nu riști să iei o răceală sau o viroză dacă stai afară. În schimb, în spațiile închise, acestea se dezvoltă mult mai rapid și devii vulnerabil, mai ales dacă nu ai un sistem imunitar foarte puternic. Plimbările în aer liber contribuie la menținerea unei imunități puternice, îți pun sângele în mișcare și te pot ajuta să eviți răcelile din anotimpul rece.

Spală-te pe mâini la fel de riguros

Vara, avem tendința să ne spălăm mult mai des pe mâini, pentru că transpirăm mai des. Iar specialiștii sunt de părere că acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care răcelile nu sunt la fel de frecvente vara. De aceea, medicii recomandă să folosim și iarna un săpun antibacterian și să ne spălăm pe mâini înainte de fiecare masă, după ce folosim toaleta, precum și de fiecare dată când intrăm în contact cu obiecte folosite de multă lume, precum barele din mijloacele de transport în comun, spre exemplu.

Ai grijă la schimbările bruște de temperatură

Un alt motiv pentru care se întâmplă să răcim mai des iarna este legat de șocurile la care este expus organismul în timpul schimbărilor bruște de temperatură. De exemplu, când intrăm de la frig într-o clădire în care temperatura este și cu 20-25 de grade Celsius mai mare sau viceversa. Cel mai simplu mod pentru a contracara astfel de șocuri termice este să te îmbraci corespunzător temperaturii din locul în care te afli. Astfel, dacă la birou sunt 23-25 de grade Celsius, nu ar trebui să stai în cel mai gros pulover pe care îl deții, doar pentru că afară este frig. Îmbracă-te în mai multe straturi de haine, astfel încât să poți da jos din haine până când te simți confortabil la temperatura din cameră.

Nu uita să te hidratezi

Dacă vara ni se face sete mai des și consumăm mai multe lichide ca de obicei, pe timpul iernii se întâmplă adeseori să uităm să bem apă. Chiar dacă nu simți nevoia să bei lichide, asta nu înseamnă că organismul tău nu se deshidratează. Un corp hidratat poate ține departe virusurile și bacteriile mai eficient și, în plus, chiar dacă se întâmplă să răcești, îți va fi mai ușor să treci peste viroză când ești obișnuită să consumi multe lichide. Dacă nu îți place să bei apă, poți încerca să îți prepari ceaiuri de fructe sau de echinaceea, o plantă care susține sistemul imunitar și poate preveni răcelile. Îndulcește-ți ceaiul cu o linguriță sau două de miere, un antibiotic și antiseptic natural, care contribuie la protejarea organismului.

Tu cum te ferești iarna de răceli? Care dintre sfaturile de mai sus ți se pare cel mai util?

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Rido

În articolul

De ce te ustură în gât iarna. 5 metode pentru a scăpa de problemă

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de un peisaj exotic: "Mirific!"
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
useit.ro
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto
as.ro
„Mi-au plăcut aventurile!” Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie căsătorită: „Când soţul pleca…”
MediCOOL
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Spynews
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
DeParinti
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
MediCOOL
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x