Dieta Atkins: slabeste ca la Hollywood

Publicat pe 31.08.2010 la 11:12 Actualizat pe 31.08.2010 la 11:30

Un nume de vedeta nu spune mare lucru despre o dieta, dar ar putea sa-ti dea un anume confort emotional. Te ajuta sa stii ca Jennifer Aniston n-a intrat in spital in perioada aceea sau nu s-a ingrasat cu 10 kilograme dupa ce a terminat dieta.



In 2003-2004, cand Atkins a atins cea mai mare cota de popularitate, se spune ca unul din 11 americani adulti urma aceasta dieta. In acea perioada, vanzarile la produse cu indice glicemic mare (paste, orez) au scazut in Statele Unite chiar si cu opt procente.



Dupa moartea autorului, Robert Atkins, acest plan nutritional si conceptul de alimentatie "low-carb" au inceput sa isi piarda din reputatie.



Cele patru faze



Prima dintre ele, inductia, este cea mai grea, pentru ca iti permite sa mananci doar 20g de carbohidrati pe zi, din care 12-15g trebuie sa provina din salata verde si anumite legume (broccoli, spanac, conopida, rosii; dar nu fasole, cartofi, naut care au multi carbohidrati). Scopul eie esre acela de a-ti determina organismul sa obtina energie din arderea grasimilor (inclusiv a celor proprii), nu a carbohidratilor (asa cum se intampla in mod obisnuit). Dureaza in jur de doua saptamani si produce de obicei o slabire vizibila.



Faza a doua, Ongoing Weight Loss, presupune ca individul continua sa slabeasca, desi are o alimentatie mai variata (care include si fructe, nuci, branza dulce) si un aport mai mare de carbohidrati (in fiecare saptamana, mai adaugi 5g zilnic de carbohidrati).



In a treia faza, cea de pre-mentinere, intri atunci cand mai ai aproximativ 4,5 kilograme de dat jos, ca sa ajungi la greutatea pe care ti-o doresti. Teoretic, desi adaugi carbohidrati (cate 10 g in plus, in fiecare saptamana), procesul de slabire va continua. In sfarsit, o sa poti sa mananci morcovi, cartofi si leguminoase.



Cand ai ajuns la greutatea pe care vrei sa o mentii (dar fara sa te simti infometat sau cu pofta de chipsuri si prajituri), intri in utlima faza, mentinerea continua, iar de aici nu mai iesi. paine tot nu ai voie sa mananci, dar sunt permise pastele (din grau integral), orezul brun si ovazul.


Controverse



Sustinatorii dietei Atkins sustin ca aceasta nu e doar eficienta, dar previna aparitia bolilor cardiovasculare si a diabetului de tip II (chiar mai mult decat dietele de tip low-fat sau cu numar scazut de calorii). Oponentii avertizeaza ca o dieta cu putini carbohidrati te impinge spre un consum exagerat de grasimi si proteine, care favorizeaza aparitia osteoporozei, a pietrelor la rinichi, a aritmiei. Cert este ca exista foarte putine studii care sa evakueze efectele unei asemenea diete pe o perioada mai lunga de cateva luni.

Citeste si Good Food

Sursa foto: onlineauction.com

În articolul

Dieta Atkins: slabeste ca la Hollywood

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
a1.ro
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
useit.ro
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
as.ro
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi asupra greutății corporale
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
MediCOOL
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x