Dieta pentru persoanele cu hiperaciditate gastrica

Publicat pe 13.11.2010 la 10:06 Actualizat pe 13.11.2010 la 11:23

Mancarurile picante, prajelile, cafeaua, bauturile carbogazoase favorizeaza cresterea secretiei de suc gastric. Senzatia de arsura care porneste din capul pieptului si urca spre gat este primul efect al cresterii secretiei de suc gastric.

"Persoanele cu hiperaciditate gastrica sunt in general cele stresate, persoanele care nu au rabdare sa stea la masa, care mananca in graba.

De aceea, prima recomandare pentru a evita aceste simptome neplacute este ca, atunci cand ne asezam la masa, sa fim relaxati si sa mestecam foarte bine", ne sfatuieste prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

De asemenea, dieta are un rol important in controlarea hiperaciditatii. Unele alimente cresc aciditatea gastrica (asa-numitele alimente acide), altele dimpotriva au efect de pansament gastric (alimente alcaline).

Acid vs alcalin

Din prima categorie, a alimentelor care ar trebui evitate, fac parte mancarurile prajite, conservele, condimentele tari (piperul, ardeiul iute, hreanul), unele combinatii neinspirate (carne si cartofi la aceeasi masa), cafeaua, bauturile alcoolice. Si ciocolata, ceaiul in exces pot provoca senzatia de arsura in stomac.

Vinovata este teobromina, o substanta prezenta in boabele de cacao si in frunzele de ceai. In alte conditii, teobromina are efect stimulant asupra sistemului nervos.

Pe de alta parte, branzeturile, cascavalul, alimentele bogate in fibre (orezul, unele cereale integrale), floricelele de porumb sunt alimente alcaline si pot reduce secretia de acid gastric.

"Floricelele de porumb au efect de pansament gastric, cu conditia sa nu fie pregatite cu margarina sau uleiuri hidrogenate. Sunt indicate uleiurile rezistente la prajire - uleiul de masline sau de palmier. Trebuie spus ca grasimile in exces irita mucoasa gastrica", ne avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

O alta recomandare demna de urmat in aceste cazuri este evitarea meselor copioase, care pot favoriza aparitia hiperaciditatii. Netratata, hiperaciditatea provoaca leziuni la nivelul mucoasei esofagiene sau al celei gastrice. Trebuie sa tinem cont de acest lucru, deoarece hiperaciditatea poate evolua catre boli cum ar fi gastrita sau ulcerul.

Cruditati


Din regimul de reducere a hiperaciditatii nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele crude. "Acizii din fructe si legume creeaza alcalinitate si reduc hiperaciditatea", arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. De aceea, bananele coapte, pepenele galben, merele, perele, caisele, piersicile nu trebuie sa lipseasca din regimul persoanelor cu hiperaciditate.

Citeste jurnalul.ro
Foto: sheknows.com

În articolul

Dieta pentru persoanele cu hiperaciditate gastrica

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 7 mai 2024. Berbecii au nevoie de o schimbare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
De unde putem cumpăra cireşe mai ieftine? Aici kilogramul fructelor de mai este chiar şi de trei ori mai mic decât în pieţe
a1.ro
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
HelloTaste.ro
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
Catine
Tartă de Santiago. Rețetă tradițională din bucătăria spaniolă
useit.ro
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe fiecare dimineață cu o gogoașă
as.ro
Ce s-a ales de femeia care a fost timp de 8 ani amanta fratelui soţului său. Cum arată la 41 de ani
MediCOOL
Este postul intermitent periculos pentru sănătate? Ce spun experții
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
MediCOOL
Cum poți arde grăsimea de pe coapse. Trucuri pentru a scăpa de kilogramele în plus
HelloTaste
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
x