Dr. Oz: ce se intampla cand murim?

Publicat pe 08.10.2012 la 14:02 Actualizat pe 01.01.2014 la 19:17

Se pare ca exista o stiinta in spatele acestui lucru. Intrebarea este ce se intampla cu corpurile noastre, cu mintile noastre? Ce este de fapt moartea?

Dr. Oz ne povesteste ce crede stiinta moderna, medicina, ca se intampla cand ne apropiem de moarte.

Sa zicem ca privim in interiorul corpului. Ti-ai pierdut cunostinta, dar inima iti bate inca, dar iti bate tot mai superficial. Brusc, inima se chinuie sa trimita sange pentru ultima oara si, deodata, isi intrerupe orice activitate. Tesuturile nu mai primesc oxigen.

Sa patrundem in creier, sa vedem ce se intampla. Acum, ca inima nu mai bate, sangele nu mai circula prin vasele de sange. S-a oprint si respiratia. Deodata, totul se opreste. Globulele rosii devin vinetii si neuronii din creier incep sa moara. Cand ei se sufoca, nu se sufoca toti in acelasi timp. Acest lucru este foarte important. Asta credem ca se intampla cand parasesti corpul in timpul unei experiente la limita mortii.

Anumite parti ale creierului simt aceste lucruri si au un stoc de sange mai bun. Laturile creierului, partea cu care auzim, pareta din spate a creierului, partea cu care vedem, partile acestea sunt inca pastrate, sunt roz. Zonele care mor primele sunt conexiunile dintre zonele senzoriale, lipiciul care uneste ce vedem, ce auzim, ce credem ca suntem… Cand acel lipici, acele cabluri plesnesc, ne sufocam. Atunci avem acele experiente in afara corpului. Parasim locul in care ne aflam si avem senzatia ciudata ca plutim.

Daca se mentine stopul cardio-respirator si restul creierului se intuneca, asta este moartea adevarata.

O jucatoare de tenis operata pe cord:

Dr. Sam Parnia – unul dintre expertii mondiali care studiaza ceea ce se intampla cand omul moare, felul in care se impaca stiinta si spiritualitatea, incearca sa gaseasca dovezi stiintifice ca experientele la limita mortii chiar exista.

Dr. Parnia : “N-am crezut niciodata ca se poate trece dincolo de moarte. Dar acum, stim ca acest lucru e adevarat. De fapt, moartea este un process care are loc atunci cand se opreste inima, dar, de fapt, continua. Am pacienti care au trecut pragul mortii si s-au intors povestind niste experiente interesante, neobisnuite. Unii oameni au descris senzatiile pe care le-au simtit cand s-au separat de corp si cum i-au vazut pe medici si pe asistente lucrand asupra lor. Sunt reale aceste experiente in afara corpului sau doar iluzii? Un lucru pe care-l facem ca sa testam ce pretind oamenii este sa plasam imagini pe un raft de deasupra corpului pacientului. Pacientul sufera stop cardiac. Daca-l readucem la viata si a trecut prin experienta incredibila de a-i vedea din exterior pe medici cum se ocupa de el, intrebam cum a vazut asta si ne spune ca era pe tavan, se uita in jos. Intrebarea e daca a vazut imaginea aceea. Daca mai multi oameni tin minte ca au vazut poza, acest fapt devine semnificativ. Daca, pe de alta parte, nimeni nu vede poza si acest lucru este semnificativ, fiindca sugereaza ca ar putea fi un truc al mintii. Intrebarea este: si mintea si contiinta se blocheaza cand mori, cand creierul tau este blocat sau continua dincolo de suprafata? Trebuie sa sapam mai in profunzime? ”

Un caz de revenire la viata:

Dr. Oz: “Ce te convinge ca totul este real?”

Dr. Sam Parnia: “Pentru oamenii care au trait experienta, este absolut reala. Din perspectiva noastra, e greu sa spunem ca nu e reala. E ca atunci cand un medic ii spune unui pacient deprimat ca experienta lui nu este reala. Pentru el este reala. Din punct de vedere stiintific, incercam sa aflam ce se intampla in acel moment. Asta studiez de peste 14 ani. Am vazut ca aceste experiente sunt universale, au loc in toata lumea. Le au si copiii mici. Am cazul unui copil care nu avea nici trei ani. Este incredibil fiindca acesti copii sunt prea tineri ca sa aiba conceptul vietii sau al mortii ori sa se intrebe ce e dupa moarte. Asta a fost in esenta ce am scris intr-o carte ce poarta numele .”

Un chirurg a experimentat moartea:

Dr. Oz: “Ai facut atatea cercetari si intelegi partea stiintifica. Ce crezi ca se intampla la moarte? Ce vom trai cu totii cand va veni acel moment?”

Dr. Sam Parnia: “Cred ca primul lucru pe care l-am invatat in ultimele decenii este ca multi se tem de moarte. Moartea nu este un lucru de care sa te temi. Pentru majoritatea dintre noi, care murim din cauze naturale, experienta mortii nu e neplacuta. De fapt este o experienta foarte placuta. Asta in primul rand.

Al doilea lucru pe care am inceput sa-l descopar este ca, spre deosebire de ceea ce se crede indeobste, moartea este reversibila un numar de ore. Mintea umana sau constiinta, lucrul care ne face ceea ce suntem, acea entitate care ma face sa fiu Sam Parnia, nu moare numai fiindca am declarat pe cineva mort.”

Ce se intampla cand murim:

În articolul

Dr. Oz: ce se intampla cand murim?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne sarcinile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
a1.ro
Imagini emoționante cu întoarcerea Irinei Fodor din Asia Express. Cum a surprins-o Răzvan Fodor acasă: „După 62 de zile”
HelloTaste.ro
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Catine
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Ce ar trebui să știi despre dopul gelatinos dacă ești însărcinată: ce este, ce rol are și când se elimină
MediCOOL
Metode pentru a-ți menține silueta. Cum poți arăta impecabil fără a depune prea multe eforturi
HelloTaste
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
x