Embolizarea fibromului uterin - ce trebuie sa stii despre aceasta interventie?

Publicat pe 08.07.2019 la 13:31 Actualizat pe 08.07.2019 la 13:34

Daca te afli in randul femeilor cu fibrom uterin, trebuie sa stii ca exista o procedura rapida prin care te poti vindeca, si anume embolizarea fibromului uterin.

Foto: pixabay

Mai mult de jumatate dintre femeile de peste 30 de ani sufera de fibrom uterin. Desi frecventa acestei afectiuni a crescut, metodele de tratament s-au diversificat si s-au imbunatatit. Daca te afli in randul femeilor care au primit acest diagnostic, trebuie sa stii ca exista o procedura rapida prin care te poti vindeca, si anume embolizarea fibromului uterin.

Ce este, de fapt, fibromul uterin? Acesta reprezinta o tumora necanceroasa (benigna) care se dezvolta din stratul muscular al uterului. O femeie poate avea mai multe fibroame de dimensiuni diferite care cresc constant, in lipsa tratamentului.

Simptomele specifice sunt durerea abdominala, sangerari anormale, menstruatii prelungite, cantitate mai mare de sange eliminat in timpul menstruatiilor, senzatia frecventa de urinare, dureri de spate, tulburari de tranzit intestinal si marirea in volum a abdomenului. De asemenea, afectiunea poate cauza infertilitate temporara.

Embolizarea fibromului uterin reprezinta o procedura medicala efectuata sub anestezie locala, care consta in obturarea arterelor uterine ce alimenteaza cu sange fibroamele. In timpul urmatoarelor luni, pentru ca nu mai sunt hranite cu sange, acestea se micsoreaza, se usuca si simptomele specifice dispar.

Embolizarea fibromului uterin este dureroasa?

Pentru a putea raspunde la aceasta intrebare, mai intai trebuie sa aflam care sunt pasii acestei proceduri.

Interventia de embolizare a fibromului uterin presupune urmatoarele etape:

  1. Pacienta este intinsa pe masa de angiografie (angiografia reprezinta un test ce utilizeaza raze X pentru a vizualiza vasele de sange ale corpului).
  2. Asistenta dezinfecteaza zona cotului cu iod, apoi o acopera cu o bucata sterila de panza.
  3. Medicul radiolog efectueaza o anestezie locala si inteapa bratul pentru a monta o teaca arteriala (dispozitiv foarte subtire din plastic) in artera brahiala. Prin aceasta teaca, medicul introduce un cateter (tub cu diametrul foarte mic, din plastic).
  4. Sub controlul razelor X, cateterul este condus prin vasele de sange pana la artera uterina dreapta, apoi se introduc in acesta particule speciale foarte fine care blocheaza fluxul de sange de la nivelul fibroamelor. Zonele normale ale uterului raman, in continuare, alimentate cu sange.
  5. Se repeta procesul si pentru artera uterina stanga.
  6. La final, se scoate teaca arteriala, iar zona intepata se apasa timp de 10 minute. Ulterior, se aplica un pansament care trebuie pastrat pana urmatoarea zi.

Anestezia locala face ca aceasta interventie sa fie nedureroasa. Totusi, timp de maxim 20 de secunde, poate aparea o senzatie de caldura in zona respectiva, din cauza substantei anestezice.

Substanta utilizata pentru a face posibila vizualizarea cateterului, in timpul ghidarii acestuia prin vasele de sange, se numeste substanta de contrast. Aceasta poate genera o senzatie de caldura in abdomen, pentru aproximativ 5 secunde.

Cu toate ca procedura propriu-zisa nu este dureroasa, pot aparea stari de disconfort, dureri si crampe abdominale, la cateva ore de la efectuarea acesteia. Intensitatea durerii variaza in functie de persoana si dispare la administrarea medicamentelor potrivite.

Cat dureaza embolizarea fibromului uterin?

Interventia de embolizare dureaza intre 30 de minute si o ora. Pe toata durata acesteia, pacienta sta intinsa pe masa de angiografie, nemiscata, in pozitie relaxata, pentru a evita aparitia durerilor de spate.

Chiar daca procedura este finalizata intr-un timp scurt, aceasta necesita internarea in spital timp de 24 de ore.

Recuperarea dupa interventia de embolizare a fibromului uterin

Dupa procedura, pacienta nu trebuie sa indoaie bratul de la nivelul cotului, timp de aproximativ 4 ore.

Este necesar ca aceasta sa ramana internata in spital pe timpul noptii, sub monitorizarea echipei medicale. Potentialele dureri se trateaza prin medicatie corespunzatoare.

De asemenea, este recomandat consumul de lichide.

Pacienta supusa interventiei poate reveni la activitatile zilnice sau la locul de munca dupa 1-2 saptamani de repaus, fara sa resimta dureri sau disconfort.

Printre complicatiile care pot aparea, se numara febra ce trebuie tratata corespunzator si infectiile uterine foarte rare. Poate aparea un cheag de sange in punctul care a fost intepat, ce se poate indeparta cu ajutorul unei pungi cu gheata. Exista si posibilitatea aparitiei unor sangerari vaginale, in primele saptamani de la realizarea procedurii, cu eliminare de fragmente de fibrom.

Totusi, spre deosebire de metoda chirurgicala, embolizarea fibromului uterin este mult mai blanda si mai avantajoasa. Uneori, prin chirurgie se indeparteaza inclusiv uterul, ceea ce determina infertilitate. Embolizarea nu afecteaza fertilitatea.

Studiile au aratat ca exista cazuri mai putine de recidive, dupa mai multi ani, in urma interventiei de embolizare, decat in urma celei chirurgicale.

Asadar, fibromul uterin se poate trata prin metode mai putin aspre pentru organism, interventia de embolizare a fibromului reprezentand una dintre alternativele metodei chirurgicale. Cu toate acestea, discuta cu medicul tau pentru a stabili impreuna care este cea mai buna metoda pentru tine.

În articolul

Embolizarea fibromului uterin - ce trebuie sa stii despre aceasta interventie?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
a1.ro
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x