Gutuile te scapa de kilogramele in plus

Publicat pe 25.10.2010 la 13:15 Actualizat pe 25.10.2010 la 13:25

Bogate in vitaminele B, C, E, in potasiu, calciu, magneziu, fier, gutuile sunt unele dintre cele mai aromate roade ale toamnei. Cu 63 de calorii/100 g, gutuile asigura succesul in curele de slabire.

Bogate in vitaminele B, C, E, in potasiu, calciu, magneziu, fier, gutuile sunt unele dintre cele mai aromate roade ale toamnei. Cu 63 de calorii/100 g, gutuile asigura succesul in curele de slabire.


Nutritionistii recomanda persoanelor care vor sa slabeasca sa manance doua-trei gutui zilnic. Au putine calorii. Sunt insa foarte bogate in fibre alimentare, care impiedica asimilarea grasimilor. De asemenea, au proprietati diuretice si depurative, de aceea stimuleaza eliminarea toxinelor si a kilogramelor in plus. In acelasi scop poate fi folosit sucul din gutui proaspete. Prin bogatia de vitamine si minerale, sucul de gutui este recomandat de asemenea cardiacilor, anemicilor. Pentru aceasta se bea cite o jumatate de pahar de suc proaspat stors inainte de masa.

Imunitate

“O gutuie toamna este mult mai buna decat o gutuie consumata iarna. Fructul in sezon este mult mai valoros din punct de vedere nutritional decat acelasi fruct in extrasezon. Daca sunt tinute in depozite perioade indelungate, fructele se autoconsuma pentru a trai, dispar astfel unele vitamine, minerale”, arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. De aceea, specialistul nostru ne sfatuieste sa profitam de sezonul gutuilor pentru a ne intari imunitatea inainte de sezonul rece.

“Gutuile contin multe taninuri, ceea ce le confera proprietati astringente. Datorita taninurilor, gutuile sunt bune in afectiunile digestive, asa cum sunt diareea si dizenteria”, continua specialistul. Gutuile sint putin mai acide decit alte fructe. De aceea este posibil ca persoanele cu hiperaciditate gastrica sa nu tolereze gutuile crude. Aceste persoane pot consuma insa compot sau dulceata de gutui. Spre deosebire de alte fructe, gutuile isi pastreaza proprietatile terapeutice chiar si atunci cand au fost preparate termic. Altfel spus, dulceata si compotul de gutui au aceleasi efecte benefice in afectiunile digestive ca si fructele crude. Prin preparare termica insa sunt distruse unele vitamine, printre care si vitamina C.

Decoct din frunze de gutui

Proprietati terapeutice au atit gutuile ca atare, cit si semintele sau frunzele de gutui sub forma de ceai. Decoctul din frunze de gutui are proprietati calmante, astringente, diuretice, fiind recomandat in afectiunile pulmonare, hepatice, in bolile intestinului gros, dar si in curele de detoxifiere.

Citeste si Jurnalul National

sursa foto: rhs.org.uk

În articolul

Gutuile te scapa de kilogramele in plus

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 18 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să-și împartă sarcinile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile de joburi
a1.ro
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
HelloTaste.ro
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
Catine
Frittata cu sparanghel. Rețetă pentru un mic dejun savuros
useit.ro
Cele mai bune telefoane Android cu senzor telefoto din 2024. Ce smartphone-uri au impresionat
as.ro
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe: „Întotdeauna găsesc o cale”
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de eucalipt. Beneficiile și potențialele riscuri ale acestei băuturi
Spynews
În ce relații a rămas Vero Căliman cu Mirela Retegan, după ce a părăsit „Gașca Zurli”. „Fetița Zurli” a făcut noi mărturisiri: „Nu vreau să...”
DeParinti
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
MediCOOL
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
HelloTaste
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni
x