Maseaua de minte - simptome resimtite, complicatii, extractie

Publicat pe 21.12.2018 la 21:12 Actualizat pe 21.12.2018 la 21:15

Majoritatea oamenilor se confrunta cu aparitia molarilor de minte in jurul varstei de 17-25 de ani. Acestia sunt al treilea si ultimul set de molari care apar la maturitate. Uneori insa, pot exista sub gingie de la varsta de 8-10 ani si se observa doar la radiografie.

Majoritatea oamenilor se confrunta cu aparitia molarilor de minte in jurul varstei de 17-25 de ani. Acestia sunt al treilea si ultimul set de molari care apar la maturitate. Uneori insa, pot exista sub gingie de la varsta de 8-10 ani si se observa doar la radiografie. Conform unei traditii din popor, aparitia acestor molari ar trebui sa reprezinte o bucurie pentru fiecare persoana deoarece asta presupune ca “i-a venit mintea la cap”. Un studiu britanic confirma aceasta teorie: persoanele carora le creste o masea de minte au abilitatea de a rezolva o problema de matematica in doar cateva secunde.

Cu toate acestea, molarii de minte sunt valorosi pentru intregul maxilar atunci cand sunt aliniati corespunzator si sanatosi. In caz contrar, aceste masele pot afecta maxilarul, dintii adiacenti sau nervii si necesita indepartarea. Un simplu consult la clinica stomatologica Dental Progress te poate ajuta sa previi aparitia unor complicatii.

Simptome

Evolutia omului a modificat aparitia molarilor de minte. 20% dintre oameni nu au avut niciodata aceste masele, altora le-a iesit una, doua sau trei. Acest lucru se explica prin dezvoltarea persoanelor, a masticatiei si alimentatiei, precum si micsorarea maxilarelor care nu mai permit aparitia tuturor celor patru molari.

Coroana este formata la varsta de 12 ani, la 17-18 ani se dezvolta radacinile, iar maselele de minte apar mai tarziu deoarece au nevoie de o arcada matura, completa. Eruptia acestor molari este insotita de diferite simptome manifestate prin durerea gingiei, inflamatie, dureri de cap, modificari de gust, respiratie urat mirositoare sau dificultate in a deschide gura.

De cele mai multe ori, molarii de minte stau o perioada indelungata sub gingie si ies la suprafata deja afectati. Atunci cand erup, acestia se pot pozitiona orizontal, nu se aliniaza cu restul dintilor, pot fi inclinati spre interior sau exterior ori imping molarii vecini. De asemenea, maseaua de minte se cariaza extrem de usor din cauza ca fiind mai mica decat ceilalti dinti necesita o ingrijire individuala si un periaj special.

In anumite cazuri, molarii de minte raman blocati in tesutul moale sau in maxilar, erup partial sau sunt acoperiti de gingie. Alteori, daca nu exista spatiu suficient in arcada, maseaua de minte creste in os si impinge in radacina unui dinte vecin. Astfel de situatii pot provoca infectii, durere, umflare, rigiditate maxilara, deoarece locatia este greu accesibila iar pozitionarea incomoda face dificila perierea.
Extractia preventiva a maselei de minte este cea mai buna optiune atunci cand te confrunti deja cu unul sau mai multe dintre aceste simptome.

Complicatii

Maseaua de minte aduce o multime de necazuri si este aproape intotdeauna o problema. Netratata, aceasta poate cauza dureri puternice si inflamatii la nivelul mandibulei sau maxilarului. Daca dintele ramane blocat in gingie, tesuturile din jurul sau se inflameaza si provoaca infectii dureroase. Molarii de minte pot provoca probleme la mestecat, senzatie de zvacnire a nervului afectat, boli gingivale, carii greu de tratat, inghesuirea altor dinti sau chisturi. In anumite cazuri, acestia pot contribui chiar si la deplasarea dintilor adiacenti si modificarea aspectului estetic.

Un lucru deloc de neglijat este si retentia crescuta a placii dentare, gingivita purulenta sau bolile parodontale.

Astfel de complicatii aparute la nivelul molarilor de minte impune o vizita de urgenta la cabinetul stomatologului. De asemenea, trebuie sa stii ca specialistii nu sustin teoria „daca nu doare, nu intervii”.

Extractie

Medicii stomatologi recomanda indepartarea timpurie a maselelor de minte pentru a preveni infectia si deteriorarea celorlalti dinti inconjuratori. Totusi, pentru a sti cu siguranta care este situatia exacta a maselelor de minte este necesara efectuarea unei radiografii. Astfel, medicul dentist va putea analiza daca acestea vor erupe corect sau daca au deja probleme care afecteaza sanatatea maxilarului.

Extractia maselelor de minte este absolut necesara in urmatoarele situatii:

Cea mai buna perioada pentru indepartarea din timp a molarilor de minte este intre varsta de 15-20 de ani, deoarece radacinile nu sunt complet formate si osul este inca elastic. Extractia presupune o mica interventie chirurgicala efectuata sub anestezie. Dupa aceasta procedura, se simte o durere care se poate trata cu analgezice si antiinflamatoare. Complicatiile post-operatorii sunt destul de rare deoarece extractia se efectueaza cu ajutorul tehnicilor chirurgicale moderne.

Un control stomatologic periodic poate descoperi din timp problemele dentare, asa ca nu amana vizita la medicul dentist. O simpla radiografie scoate in evidenta chiar si cele mai mici afectiuni ale molarilor de minte. Ai grija de igiena orala pentru a evita complicatiile dureroase.

În articolul

Maseaua de minte - simptome resimtite, complicatii, extractie

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x