Problemele de echilibru - generalități, cauze posibile și tipuri de tratament

Publicat pe 14.09.2018 la 09:43 Actualizat pe 14.09.2018 la 09:48

Amețeala este o problemă medicală frecventă în rândul persoanelor adulte, caracterizate prin pierderi de echilibru, dureri de cap, stări de axietate etc, dar se pot manifesta chiar și printr-o paletă simptomatică mult mai gravă, precum vărsături, schimbări ale ritmului cardiac sau pierderea temporară a cunoștintei.

Amețeala este o problemă medicală frecventă în rândul persoanelor adulte, caracterizate prin pierderi de echilibru, dureri de cap, stări de axietate etc, dar se pot manifesta chiar și printr-o paletă simptomatică mult mai gravă, precum vărsături, schimbări ale ritmului cardiac sau pierderea temporară a cunoștintei.

De ce apar aceste amețeli? Pot ele prevesti o afecțiune mult mai gravă a organismului? Există un tratament pentru rezolvarea problemelor de echilibru cu care ne confruntăm? Dacă și tu suferi de pierderi dese ale echilibrului, atunci citește până la final acest articol, înainte de a programa o vizită la medicul specialist.

  • De ce apar problemele de echilibru?
  • Cauze ce duc la apariția problemelor de echilibru
  • Consult medical pentru problemele de echilibru

De ce apar problemele de echilibru?

Atunci când ne confruntăm cu o stare de amețeală (mai simplă sau mai gravă) durata acesteia poate varia de la câteva minute până la chiar câteva zile. Ei bine, amețelile au într-adevăr un caracter sezonier, fiind mai frecvente vara decât în alte perioade ale anului, însă te poți confrunta cu aceste probleme de echilibru în absolut orice lună calendaristică.

De foarte multe ori, amețealea “împrumută” simptome ale altor afecțiuni, fiind de altfel un termen medical destul de abstract. În fond, amețeala sau problemele de echilibru nu definesc o afecțiune de sine stătătoare, ci un efect simptomatic al unor dezechilibre la nivelul organismului.
Cauze ce duc la apariția problemelor de echilibru

Așa cum spuneam și mai sus, amețelile par a fi mai frecvente în timpul lunilor călduroase, atunci când ne confruntăm direct cu temperaturi extreme, dar și primăvara, atunci când imunitatea organismului este în plin proces de refacere.

Totodată, problemele de echilibru pot semnala existența unui traumatism cranian puternic sau a unei tulburări circulatorii ce afectează urechea internă sau chiar creierul.

Anemia este o afecțiune caracterizată prin variații bruște de tensiune, urmate de stări cronice de amețeală, iar encefalita - o infecție gravă la nivel cranian - poate fi la rândul său manifestată prin episoade frecvente de amețeală.

Alte afecțiuni ce pot fi demascate de amețeli:

Otita - infecție puternică a urechii interne, manifestată prin stări de greață, vărsături, amețeală.

Tumoare cerebrală - tulburări progresive ale echilibrului, însoțite de dureri cronice de cap, mai ales în anumite poziții ale corpului.

Hipertensiune / Hipotensiune - în acest caz (valori mici / mari ale tensiunii arteriale) stările de amețeală pot fi amplificate în cazul în care pacientul este deshidratat.

Epilepsie - în acest caz, amețelile sunt asociate cu stări de vomă, pierderi de cunoștință și chiar halucinații.

Consult medical pentru problemele de echilibru

În cazul în care suferi de episoade repetitive de amețeală, îți recomandăm să îți faci o programare la medicul specialist sau la un fizioterapeut. În urma unor controale amănunțite (măsurarea tensiunii arteriale, EKG, teste auditive, RMN, teste de echilibru), va putea fi pus un diagnostic bun, astfel încât să poți începe de îndată fie un tratament adecvat pentru afecțiunea găsită, fie un alt set de analize, pentru o verificare mai amplă a problemei.

În cazul unor situații grave, asociate și cu pierderi grave de echilibru, se solicită ajutor medical de urgență. Iată care sunt aceste cazuri:

În cazul persoanelor în vârstă, pierderile de echilibru pot reprezenta o cauză a degradării în timp a întregului organism, nu neapărat un simptom pentru un anumit tip de afecțiune. În acest caz, cadrele de mers sunt produse medicale vitale pentru pacienții cu probleme de echilibru, stări de oboseală sau nesiguranță în mers.

Realizate din materiale confortabile dar extrem de rezistente, cele mai bune cadre de mers asigură sprijinul necesar, atât în casă, cât și în parc sau la scurtele plimbări din fața blocului. Comandă online un cadru de mers aici și oferă-i unui pacient cu astfel de probleme o mână de ajutor cât o gură proaspătă de aer, pentru a se bucura de un mers normal și un echilibru pe măsură, în fiecare zi.

Sursa foto: pixabay.com

În articolul

Problemele de echilibru - generalități, cauze posibile și tipuri de tratament

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Cât am dat pe ochelari? 400 €". Câţi bani au dat tinerii pe haine şi pe notele de plată în cluburile de fiţe din Mamaia, de 1 Mai
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
MediCOOL
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x