Slabeste frantuzeste cu dieta Dukan

Publicat pe 31.08.2010 la 08:04 Actualizat pe 31.08.2010 la 08:18

De cate ori nu ne-am intrebat cum reusesc frantuzoaicele sa se mentina slabe si sa arate bine la orice varsta, fara sa faca prea mari eforturi. Raspunsul este regimul pe care il urmeaza: dieta creata de nutritionistul francez Pierre Dukan.

Dieta medicului Dukan a aparut pentru prima data intr-o carte - „Je ne sais pas maigrir" (Nu stiu cum sa slabesc). Este un regim pe baza de proteine, sarac in calorii si este impartit in patru faze.

Important este faptul ca acest regim are in vedere si perioada de dupa dieta si propune o faza de mentinere care trebuie urmata toata viata.

Faza 1


In functie de cate kilograme doresti sa slabesti, prima faza poate sa dureze intre trei si zece zile. Faza 1 este faza in care trebuie sa consumam numai proteine. Ce inseamna asta? Ai voie sa mananci carne de vita, carne de pasare fara piele, lactate degresate, peste si fructe de mare. Bauturile permise sunt apa, ceaiul si cafeaua, orice alte bauturi fiind total interzise.

Faza 2


In faza a doua se mananca alimentele permise in faza intai, adica proteine si se introduc treptat legumele. Atentie! Ai voie sa mananci numai legume fara amidon, fiind total interzise: cartofii, fasolea, mazarea, lintea sau porumbul dulce. Aceste doua faze se alterneaza pana cand ajungi la greutatea dorita. De pilda, se poate tine o saptamana faza 2, apoi trei zile faza 1.

Faza 3


Aceasta este o faza foarte importanta numita si faza de consolidare, care te readuce treptat la o alimentatie normala. Incet, cu multa prudenta, se reintroduc alimentele care au fost interzise in faza 1 si 2, bineinteles fara a abuza. Pentru fiecare kilogram pierdut sunt recomandate zece zile de consolidare. De pilda, daca ai slabit zece kilograme, ai nevoie de o perioada de 100 de zile pentru consolidare.

Faza 4


Am ajuns la faza finala care dureaza toata viata. De acum poti sa mananci normal, insa atentie la cantitate si la bombele calorice: dulciuri, produse de patiserie, prajeli, snack-uri, alimente fast-food.

Asta nu inseamna ca sunt total interzise, insa trebuie consumate foarte rar. Mai mult, trebuie sa respecti trei reguli de aur:


1. In fiecare saptamana trebuie sa alegi cate o zi in care sa mananci numai proteine, ca in faza 1 a dietei. Acest obicei este obligatoriu sa-l pastrezi toata viata.


2. In fiecare zi trebuie sa mananci trei linguri de ovaz. Acesta are un continut ridicat de fibre solubile, care retin apa din intestine si dau senzatia de satietate.

La fel de important este faptul ca ovazul este foarte bun pentru inima si inlatura constipatia. Mai mult decat atat, incepand cu faza a doua a dietei, pofta de ceva dulce poate fi satisfacuta cu o tarta de ovaz pe zi. Din aceste motive, consumul de ovaz nu este indicat numai pe parcursul dietei, ci pentru totdeauna.


3. Cel putin in prima faza trebuie sa bei trei litri de apa plata pe zi, deoarece aceasta iti va ajuta organismul in procesul de digestie. In urmatoarele faze poti sa scazi cantitatea la doi litri de apa pe zi, insa la inceput este obligatoriu sa faci acest efort.

Avantaje si dezavantaje


Avantaje: slabirea se produce rapid in faza 1, iar perioada de stabilizare este destul de lunga, fapt ce previne efectul yo-yo (reacumularea in scurt timp a kilogramelor pierdute in timpul dietei). Mai mult, in ultimele faze se pot consuma si alte alimente sau dulciuri de care iti poate fi pofta, insa cu masura.

Dezavantaje: In faza 1, in care se consuma numai proteine si lipsesc cu desavarsire fibrele, pot aparea episoade de constipatie. Totodata, exista si riscul aparitiei unei deficiente de vitamine, pentru ca din alimentatie lipsesc legumele si fructele. Lipsa vitaminelor din organism poate duce la stari de oboseala, iar un consum mare de carne poate favoriza cresterea nivelului de colesterol din sange.

Exemplu de meniu pentru faza 1
Micul dejun: o ceasca de cafea sau de ceai fara zahar; doua iaurturi naturale mici degresate sau 200 de grame de branza proaspata de vaci; o felie de piept de curcan sau de sunca de curcan, fara grasime sau un ou fiert


Gustare: un pahar de iaurt degresat sau 100 de grame de branza proaspata de vaci


Pranz: o portie de peste slab la cuptor sau un piept de pui la gratar; o portie (un pahar) de branza proaspata de vaci


Gustare: un pahar de iaurt degresat sau 100 de grame de branza proaspata de vaci


Cina: o portie de ficatei de pui la aburi sau un ou fiert tare, un iaurt

Citeste Revista Felicia

În articolul

Slabeste frantuzeste cu dieta Dukan

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
a1.ro
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
useit.ro
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
as.ro
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
MediCOOL
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
MediCOOL
Metode pentru a-ți menține silueta. Cum poți arăta impecabil fără a depune prea multe eforturi
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x