STUDIU inedit: Cum te ajută jocul TETRIS în tratarea sindromului de stres posttraumatic

Publicat pe 29.03.2017 la 12:03 Actualizat pe 29.03.2017 la 13:16

Supravietuitorii accidentelor au mai putin simptome de stres posttraumatic daca joaca Tetris.

O singură intervenție psihologică, ce include o sesiune de Tetris jucat pe computer, poate ajuta la tratarea sindromului de stres posttraumatic (PTSD), conform unui studiu realizat de o echipă de oameni de știință suedezi și britanici, potrivit unui comunicat emis de Institutul Suedez Karolinska.

Cercetătorii au reușit să demonstreze faptul că persoanele care supraviețuiesc accidentelor rutiere manifestă mai puțin simptome asociate sindromului de stres posttraumatic dacă joacă Tetris în decurs de șase ore de la internarea în spital.

Oamenii de știință au inclus în studiu 71 de victime ale accidentelor rutiere internate la Spitalul John Radcliffe din Oxford din Marea Britanie. "Ipoteza noastră este că după o traumă pacienții ar avea mai puține amintiri invazive dacă au ocazia să joace Tetris ca parte a unei scurte intervenții cognitiv-comportamentale în timp ce se află în spital, la Unitatea de Primire Urgențe", susține Emily Holmes, profesoară de psihologie la Institutul Karolinska. "Deoarece jocul necesită atenție vizuală am vrut să observăm dacă poate preveni instalarea aspectelor invazive ale amintirilor traumatizante, spre exemplu prin întreruperea procesului cunoscut sub numele de consolidare a amintirilor", a explicat Holmes.

Cercetarea a demonstrat că persoanele care au jucat Tetris au manifestat mai puține amintiri invazive provocate de traumă în timpul săptămânii ulterioare accidentului în comparație cu grupul de control. În plus, oamenii de știință au descoperit că astfel aceste secvențe s-au diminuat mai rapid. "Această primă săptămână după traumă poate fi importantă pentru pacienții noștri care au plecat acasă, și-au revenit și au grijă de ei, lucruri ce pot fi greu de realizat dacă există amintiri invazive determinate de traumă, uneori de mai multe ori pe zi", a declarat dr. Lalitha Iyadurai de la Universitatea Oxford.

Studiul publicat în jurnalul "Molecular Psychiatry" sugerează că este nevoie de cercetări aprofundate, efectuate pe un grup mai numeros de pacienți, pentru a se observa dacă beneficiile intervenției la nivel psihologic persistă pentru o perioadă mai lungă, spre exemplu o lună — cel mai scurt interval de timp în care se poate pune diagnosticul de PTSD.

În articolul

STUDIU inedit: Cum te ajută jocul TETRIS în tratarea sindromului de stres posttraumatic

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
a1.ro
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
useit.ro
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
as.ro
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
MediCOOL
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
MediCOOL
Metode pentru a-ți menține silueta. Cum poți arăta impecabil fără a depune prea multe eforturi
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x