STUDIU: Un hormon cardiac poate prevedea reinternarea și chiar decesul după un atac de cord

Publicat pe 03.03.2017 la 17:54 Actualizat pe 03.03.2017 la 18:01

Echipa este recunoscuta la nivel internațional pentru cercetarile privind peptidele natriuretice tip A și B (ANP și BNP).

O echipă de oameni de știință din Noua Zeelandă a anunțat că a reușit identificarea unui hormon cardiac ce poate contribui la prevederea cu acuratețe a posibilității de reinternare în spital sau chiar a decesului după producerea unui atac de cord.

Cercetarea efectuată la Institutul pentru Studiul Inimii din cadrul Universității Otago din Christchurch a studiat peptidele natriuretice tip C (CNP) în cazul a 2.129 de persoane internate în spital cu simptome de atac de cord.

Echipa este recunoscută la nivel internațional pentru cercetările privind peptidele natriuretice tip A și B (ANP și BNP), în special pentru introducerea BNP în practica medicală comună în vederea identificării leziunilor inimii.

După externarea subiecților, funcțiile cardiace și statusul hormonal al acestora au fost monitorizate timp de patru ani, în medie, notează profesor Eric Espiner într-un comunicat.

''În timp ce ANP și BNP indică leziunile inimii, CNP vizează cu precădere leziunile produse asupra vaselor sanguine, cauzate, spre exemplu, de hipertensiune și/sau de colesterol'', adaugă Espiner. ''În cazul pacienților cu angină instabilă, nivelul CNP prevede ratele de reinternare și de mortalitate, iar hormonii cardiaci (ANP și BNP) prevăd complicațiile după un atac de cord'', precizează acesta.

De asemenea, echipa din cadrul universității amintite este de părere că testul CNP ar putea prevedea boala vasculară degenerativă înainte de producerea evenimentului cardiac propriu-zis. ''Boala degenerativă vasculară reprezintă numitorul comun pentru un număr mare de probleme cardiace cu care se confruntă occidentalii — accident vascular cerebral, infarct, insuficiență renală — și reprezintă o complicație obișnuită în diabet'', mai notează Espiner adăugând că este un ''marker vascular important pentru prevederea potențialelor probleme cardiace ce vor urma''.

Echipa de cercetători va continua să studieze potențialul testului CNP în vederea utilizării acestuia în practica medicală, în cadrul spitalelor din lumea întreagă, mai arată sursa citată.

În articolul

STUDIU: Un hormon cardiac poate prevedea reinternarea și chiar decesul după un atac de cord

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Filmul tragediei din Suceava: Crimă cu premeditare ascunsă în spatele unui accident fatal? Ce au descoperit poliţiştii în casa lui Sebastian
a1.ro
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x