Tot ce trebuie să știi despre gluten

Publicat pe 17.07.2020 la 12:17 Actualizat pe 17.07.2020 la 12:43

profimedia

Auzim vorbindu-se despre gluten mai peste tot și poate adesea ne-am întrebat ce e, în ce alimente îl găsim și cum acționează în corp. De cele mai multe ori a fost folosit ca un termen generic pentru o proteină ce se găsește în secară, orz și grâu. Toate derivatele din grâu precum arpacaș, făină albă, fulgii de grâu, etc. conțin gluten.

Ce este glutenul?

Multe dintre produsele alimentare des consumate de noi conțin gluten, precum berea, pâinea, pastele. Din nefericire, numeroase persoane se confruntă cu reacții adverse după ce consumă alimente ce conțin această proteină.

Glutenul reprezintă o familie de proteine care ajută alimentele să își mențină forma și conferă elasticitate aluatului, acționând ca un adeziv. Produsele din făină de grâu precum biscuiții, produsele de panificație și pastele făinoase conțin această proteină. De asemenea, și produsele pe bază de orz conțin gluten.

Cum se manifestă intoleranța la gluten?

Persoanele care au o sensibilitate la gluten se confruntă cu dureri abdominale, diaree, balonare, constipație, dureri de cap și oboseală după ce consumă alimente care conțin acest compus. De asemenea, boala celiacă poate fi o reacție adversă la consumul excesiv de gluten. Boala dăunează intestinului subțire, conducând la absorbția scăzută a nutrienților și durere provocată de leziunile intestinale.

Intoleranța la gluten se manifestă la persoanele care nu au boala celiacă sau alergie la gluten, dar se confruntă cu simptome asemănătoare persoanelor care sunt alergice. Aceasta mai e cunoscută și ca sindromul intestinului iritabil.

Trebuie să știi că intoleranța la gluten este diferită de boala celiacă, deoarece intolerența la gluten este mai puțin severă, neafectând mucoasa intestinului subțire.

Iată o listă cu alimente care nu conțin gluten, pentru a te ajuta să scapi de simptomele neplăcute cu care te confrunți atunci când consumi alimente bogate în gluten.

Alimente fără gluten

Sursă life.ro, obio.ro

CITEȘTE ȘI

5 beneficii ale uleiului de lavandă

5 beneficii ale consumului de pepene roșu

În articolul

Tot ce trebuie să știi despre gluten

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x