Week-end-ul nu e de ajuns pentru recuperarea somnului pierdut in timpul saptamanii

Publicat pe 11.10.2013 la 17:45 Actualizat pe 12.10.2013 la 12:33

Leneveala de week-end poate fi tentanta la prima vedere, insa nu ajunge pentru a recupera lipsa somnului din timpul saptamanii.

Desi reduce somnolenta, stresul si inflamatiile corpului, leneveala de week-end nu ne ajuta sa recuperam abilitatile de concentrare.

Cercetatorii americani au demonstrat - chiar si cateva zile in care nu am dormit sau am dormit putin pot avea efecte adverse. Printre acestea se numara: somnolenta din timpul zilei, performanta scazuta, cresterea moleculelor – semnul inflamatiei in corp si schimbarea nivelului de zahar din sange.

Desi multi oameni cred ca pot recupera in week-end somnul pierdut in timpul saptamanii, recuperarea poate avea efecte adverse. Pentru a raspunde intrebarilor, cercetatorii au cerut celor 30 de voluntari sa doarma dupa un program redus in timpul saptamanii urmat de recuperare in week-end.

S-a observat ca somnolenta a crescut semnificativ dupa restrictia de somn, insa s-a intors la normal dupa recuperare. Nivelul de molecule din sange – un marker al nivelului inflamatiei din corp creste semnificativ in timpul perioadei in carenu s-a dormit, insa s-a intors la normal dupa recuperare.

Nivelul hormonilor nu s-a schimbat, insa a fost semnificativ mai mic. Abilitatea lor de a acorda atentie s-a deteriorat dupa restrictie si nu s-a imbunatatit dupa recuperare. Acest ultim rezultat a sugerat ca, recuperarea din week-end nu poate restabili toate efectele negative ale somnului pierdut in timpul saptamanii.

Studiul intitulat “The Effects of Recovery Sleep After One Workweek of Mild Sleep Restriction on Interleukin-6 and Cortisol Secretion and Daytime Sleepiness and Performance” a fost publicat in American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism.

În articolul

Week-end-ul nu e de ajuns pentru recuperarea somnului pierdut in timpul saptamanii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Filmul tragediei din Suceava: Crimă cu premeditare ascunsă în spatele unui accident fatal? Ce au descoperit poliţiştii în casa lui Sebastian
a1.ro
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x