7 lucruri pe care sa le stii inainte sa renovezi un apartament

Publicat pe 01.07.2019 la 09:36 Actualizat pe 01.07.2019 la 09:41

Orice proiect de renovare a apartamentuului implica efort, resurse financiare si multa responsabilitate. Pentru a te ajuta in acest demers, iti prezentam sapte lucruri pe care trebuie sa le cunosti inainte de incepe proiectul propriu-zis.

Foto: pexels.com

Lucrarile de renovare a apartamentului sunt foarte atractive pentru orice persoana care isi cumpara o noua locuinta sau isi doreste sa schimbe complet aspectul actualei case. Oricine a mai trecut prin aceasta experienta stie deja ca planificarea eficienta este cheia renovarii pentru ca rezultatul final sa nu fie opus celui scontat. Cu siguranta vrei ca modificarile aduse apartamentului sa il transforme din punct de vedere estetic si functional. Reconfigurarea spatiului reprezinta o solutie optima atunci cand ai nevoie de un living mai mare sau o bucatarie open-space. Totusi, orice proiect de renovare a apartamentuului implica efort, resurse financiare si multa responsabilitate. Pentru a te ajuta in acest demers, iti prezentam sapte lucruri pe care trebuie sa le cunosti inainte de incepe proiectul propriu-zis.

Ai nevoie de un buget bine stabilit

Atunci cand vrei sa iti renovezi apartamentul, inainte de toate trebuie sa te asiguri ca dispui de banii necesari pentru a-ti face casa mai frumoasa. Nu poti subestima o suma, mai ales daca lucrarile tale incep aproape de la zero. Pentru a stabili un buget cat mai realist creeaza o lista cu toate modificarile pe care vrei sa le faci in locuinta. Noteaza fiecare lucru in parte, de la schimbarea instalatiei electrice si sanitare pana la alegerea mobilierului ori a corpurilor de iluminat. Stabileste cine va efectua lucrarile de renovare a apartamentului si care vor fi costurile pentru materiale. In acest fel, vei avea o imagine de ansamblu asupra tuturor cheltuielilor si vei sti inainte de cati bani ai nevoie sau la ce imbunatatiri poti sa renunti daca nu te incadrezi in buget.

Obtine toate aprobarile necesare

Un pas important in procesul de renovare este sa stii ce autorizatii iti trebuie cand faci modificari in apartament. Ai nevoie de aprobari pentru constructii suplimentare sau daramarea unor pereti interiori. Trebuie sa obtii anumite avize in functie de imbunatatirile pe care le vei aduce locuintei, in caz contrar poti primi o amenda destul de mare. In plus, s-ar putea sa modifici un perete care ar afecta negativ intreaga rezistenta a cladirii.

Exista legi care reglementeaza activitatea de renovare a apartamentului, iar in functie de tipul lucrarilor s-ar putea sa ai nevoie si de aprobari de la asociatia de proprietari. Mai mult, situatia se modifica daca apartamentul este achizitionat prin credit bancar si vrei sa efectuezi modificari structurale.

Planifica atent etapele renovarii

Indiferent daca alegi sa lucrezi cu o echipa de meseriasi sau sa renovezi apartamentul pe cont propriu, ia in calcul pasii necesari pentru lucrare. Cu siguranta vrei sa stii inainte ce se poate realiza in respectivul spatiu si care este durata medie a lucrarilor. Renovarea nu implica intotdeauna schimbarea geamurilor sau a instalatiilor sanitare. Totusi, oricare ar fi modificarile dorite, de obicei modernizarea incepe cu inlocuirea instalatiilor electrice si sanitare, curatarea si repararea peretilor, indepartarea suprafetelor vechi precum pardoseala. Se continua cu izolarea termica, inlocuirea gresiei sau faiantei, montarea usilor, a ferestrelor si vopsirea peretilor.

Alege materiale de calitate

Chiar daca nu ai un buget foarte mare, evita sa faci rabat la calitate cand vine vorba de materiale. In realitate, produsele mai bune si mai rezistente te vor ajuta sa economisesti deoarece vor trece cu bine peste proba timpului. De asemenea, exista riscul ca din exces de zel sau o estimare incorecta sa achizitionezi mai multe materiale decat ai nevoie. Inainte de a face cumparaturile, stabileste de ce ai nevoie, care este suprafata exacta a apartamentului si ce spatii vor fi transformate.

Tine cont ca usile creeaza prima impresie

Usile reprezinta cartea de vizita a unei locuinte. Daca in proiectul tau de renovare apartament nu se incadreaza si schimbarea acestora, ia in calcul repararea lor. Usile iti garanteaza siguranta, te ajuta sa ai un camin aspectuos si primitor, asa ca trebuie sa le acorzi importanta cuvenita. E necesar ca sistemul de inchidere sa fie perfect functional, iar culoarea acestor produse trebuie sa se incadreze in ambianta generala a locuintei.

Selecteaza culorile in functie de lumina

Nu uita ca nuantele alese pentru pereti, tavan si podea au un impact deosebit asupra atmosferei din intregul apartament. Daca nu vrei sa investesti prea multi bani in culori, mergi pe varianta alb-negru care va oferi casei un aspect sofisticat si modern. In situatia in care optezi pentru nuante mai vii sau tonuri inchise, ia in considerare lumina naturala dintr-o incapere, dimensiunea si amenajarea pentru a nu crea o atmosfera apasatoare.

Mareste vizual spatiul din camerele mici

Daca tot esti in plin proces de renovare a apartamentului, a venit momentul sa creezi o alta impresie in camerele mai putin generoase. Chiar daca nu te poti bucura de prea mult spatiu, incearca sa faci incaperile mici sa arate mai mari decat sunt in realitate. Ia in calcul utilizarea unor culori deschise, instalarea oglinzilor, mobilierul minimalist si multifunctional sau amplasarea unor accesorii din materiale usoare, vaporoase, care sa nu incarce camera.

Tine cont de informatiile prezentate atunci cand planuiesti sa iti renovezi apartamentul. Planificarea intregii activitati te va ajuta sa obtii o casa frumoasa, moderna si confortabila. Acorda atentie etapelor de modernizare si autorizatiilor pe care trebuie sa le obtii ca sa iti transformi apartamentul intr-un spatiu de vis.

În articolul

7 lucruri pe care sa le stii inainte sa renovezi un apartament

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O tânără a refuzat să plătească la casele self-pay, deşi avea doar un pachet de gumă. Luată la întrebări, şi-a motivat alegerea
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Iubita celui mai mare rival al lui Gigi Becali este de o frumuseţe răpitoare. Imagini rare cu femeia
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x