(P) Ce să faci ca să scapi de virușii din telefon

Publicat pe 04.04.2022 la 17:36 Actualizat pe 04.04.2022 la 17:41

Virușii sunt un tip specific de malware ce infectează sistemul de operare de pe sistemul gazdă, putând provoca pagube, atât la nivelul software-ului, cât și în elementele hardware ale dispozitivului. Chiar dacă, în urmă cu mulți ani, virușii afectau doar calculatoarele și se răspândeau cu ajutorul rețelelor de internet, în prezent, aceștia pot infecta și smartphone-urile, dat fiind faptul că sunt cel mai folosit device electronic la nivel mondial.

o persoană ține un telefon în mâini

Modalități de a scăpa de virușii din telefon

freepik.com

Odată ajuns în sistemul de operare al unui smartphone, un virus poate distruge fișiere, șterge toate informațiile din memoria internă, încetini viteza de procesare sau chiar afișa reclame nedorite. De aceea e important să te protejezi de viruși, iar dacă telefonul tău este infectat, să îi elimini. Iată cum!

Cum elimini virușii dintr-un telefon cu Android

Cel mai simplu mod prin care poți să elimini virușii dintr-un smartphone este să folosești o aplicație antimalware sau un antivirus. Poți folosi aplicația Malwarebytes, ale cărei instalare și configurare durează doar câțiva pași. După scanarea inițială a dispozitivului Android, Malwarebytes te va atenționa, în cazul în care a descoperit un malware sau virus, urmând să alegi dacă vei șterge fișierele infectate sau le vei carantina. Marele beneficiu al aplicației Malwarebytes este că aceasta te protejează atât de viruși, cât și de programele rău intenționate (malware). Îți recomandăm, înainte de instalarea aplicației și eliminarea virușilor, să faci un backup al dispozitivului.

Mai trebuie menționat faptul că în Google Play o să găsești o mulțime de aplicații care te pot ajuta să elimini virușii din telefonul mobil. O poți alege de acolo pe cea care crezi că se potrivește cel mai bine pentru tine și telefonul tău.

Cum elimini virușii dintr-un telefon cu iOS

Există un mit care se învârte în jurul dispozitivelor de la Apple - faptul că nu pot fi virusate. Din păcate, acest mit este fals. Robert Siciliano, expert în securitate, spune pentru Reader Digest că probabilitatea ca un iPhone să fie infectat cu un virus este aproape de zero, dar nu imposibil. Există posibilitatea să găsești programe de timp malware sau aplicații false care se comportă, de fapt, ca un virus. Dacă iPhone-ul tău începe să se comporte ciudat, iată câteva lucruri pe care le poți face pentru recuperarea lui:

Dezinstalează aplicațiile necunoscute, care par suspecte sau pe care nu le-ai instalat. Sau, dacă ai observat că problemele cu telefonul au început după instalarea unei aplicații, dezinstaleaz-o;

Oprește iPhone-ul pentru câteva minute și apoi pornește-l. Sună simplu, dar poate ajuta la rezolvarea problemei;

Restaurează dispozitivul dintr-un backup anterior. Poți încerca restaurarea mai multor backup-uri, până la versiunea pe care telefonul funcționează fără probleme;

Restaurează telefonul la setările din fabrică. Înainte de a face acest lucru, asigurați-vă că faceți mai întâi o copie de rezervă a tuturor fișierelor importante.

E important să știi că, indiferent de telefonul pe care îl ai, protejarea lui de viruși și programe nedorite e esențială. Cum faci asta? Instalează-ți un antivirus, folosește doar aplicații din biblioteca producătorului și nu da click pe link-uri suspecte.

În articolul

(P) Ce să faci ca să scapi de virușii din telefon

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era avansul pentru casa pe care şi-o doreau în SUA
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Ce a putut face miliardarul Ion Ţiriac pentru o vedetă uriaşă a României. Totul a ieşit la iveală abia acum
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x