Vrei să schimbi culoarea hortensiei? Află cum obții hortensii roz sau albastre

Publicat pe 12.04.2019 la 18:29 Actualizat pe 12.04.2019 la 18:32

Spre deosebire de alte flori, hortensiile se remarcă prin faptul că își pot schimba culoarea, în funcție de aciditatea solului. Din acest articol vei afla câteva trucuri simple, care te vor ajuta să schimbi și tu culoarea unei hortensii în roz sau albastru.

Spre deosebire de alte flori, hortensiile se remarcă prin faptul că își pot schimba culoarea, în funcție de aciditatea solului. Din acest articol vei afla câteva trucuri simple, care te vor ajuta să schimbi și tu culoarea unei hortensii în roz sau albastru.

Hortensia este una dintre cele mai populare plante de grădină, având un aspect deosebit și fiind totodată ușor de îngrijit. Este un arbust decorativ care produce mai multe flori viu colorate. Planta provine din Japonia și sudul Asiei și se adaptează foarte repede la diferite tipuri de sol. De aceea s-a răspândit rapid în întreaga lume. Hortensia poate fi cultivată în grădină, dar și pe balcon, în ghivece speciale.

Există mai multe subspecii de hortensie, în culori diferite, dar cele mai populare și mai des întâlnite sunt cele roz (Hydrangea Preziosa), cele violet (Hydrangea macrophylla Lilacina) și cele albastru intens (Hydrangea marcrophylla Mariessii Perfecta).

O particularitate a acestei plante este că florile sale își pot schimba culoarea dacă modifici aciditatea solului. Inclusiv atunci când este mutată în alt sol, unele flori își vor schimba culoarea, semn că se adaptează la noile condiții. Astfel, e foarte posibil să vezi uneori flori de diferite culori într-un singur buchețel.

În afară de hortensiile de culoare albă, toate celelalte își pot schimba culoarea, în funcție de nivelul pH-ului din sol. Astfel, cu cât solul este mai alcalin, cu atât florile vor fi mai roz. Cu cât crește aciditatea solului, cu atât mai intensă este nuanța de albastru pe care o capătă florile.

Cum afli ce aciditate are solul

Nivelul pH-ului (potențialul de hidrogen, indicat prin concentrația de hidroniu din sol) variază între valorile 0 și 14.

Înainte de a planta o hortensie este bine să afli ce aciditate are solul din grădina ta. Poți face asta printr-un test simplu:

  1. Ia un pumn de pământ și pune-l într-un mic recipient.
  2. Toarnă peste pământ puțin oțet alb distilat.
  3. Dacă soluția astfel obținută pare să fie carbogazoasă, atunci solul este alcalin.
  4. Dacă nu apare nicio reacție chimică de acest fel, atunci solul este neutru sau acid.

Un anumit nivel de aciditate a solului nu este fix sau permanent. Există metode foarte simple prin care poți modifica aciditatea solului, astfel încât să schimbi culoarea hortensiilor.

Cum obții o hortensie albastră

Pentru o hortensie de culoare albastră, ai nevoie de un sol cât mai acid. Dacă ai testat solul din curte și nu are nivelul de pH dorit, îl poți scădea printr-un truc simplu: adaugă materie organică. Când se descompune, materia organică va elibera aluminiu în sol și astfel îi va crește aciditatea.

Poți folosi un amestec făcut din zaț de cafea, coji de portocală măcinate și coji de ou. Pune amestecul în solul din jurul hortensiei și adaugă apă. Va trebui să repeți procedura de mai multe ori, pentru că este nevoie de timp ca să se schimbe aciditatea solului. Oricum, în anul următor ar trebui să ai deja o hortensie albastră.

Cum obții o hortensie roz

Dacă vrei să ai hortensii de culoare roz, vei avea nevoie de un sol cât mai alcalin, cu aciditate foarte scăzută. Poți reduce aciditatea solului din grădină dacă adaugi puțin var, calcar sau cărămidă pisată. De asemenea, poți folosi un îngrășământ special, care să conțină mult fosfor. Uneori însă, poate fi dificil să obții hortensii roz în grădină, dacă solul este foarte acid. O soluție este cultivarea lor în ghivece, pentru că solul din ghiveci este mult mai ușor de controlat și modificat.

Iată cât de simplu este să modifici aciditatea solului, pentru a obține hortensii în culoarea dorită! Nu uita însă un aspect important: verifică și pH-ul apei cu care le uzi, pentru că altfel toată munca ta poate fi în zadar. Apa nu trebuie să aibă un pH mai mare de 5.6, pentru a nu influența aciditatea solului.

În articolul

Vrei să schimbi culoarea hortensiei? Află cum obții hortensii roz sau albastre

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Filmul tragediei din Suceava: Crimă cu premeditare ascunsă în spatele unui accident fatal? Ce au descoperit poliţiştii în casa lui Sebastian
a1.ro
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x