3 meșteșuguri românești care nu s-au pierdut

Publicat pe 03.10.2017 la 09:50 Actualizat pe 03.10.2017 la 09:53

Iată câteva tradiții s-au păstrat până astăzi.

Despre desființarea sau lipsa de interes pentru școlile de meserii s-a tot vorbit în ultimii ani. Ocupațiile de electrician sau confecționer de articole din piele sunt tot mai rar întâlnite, ca să nu mai vorbim despre meșteșugul fabricării de nasturi îmbrăcați sau cel popular, prin care lâna și bumbacul sunt vopsite natural, cu ajutorul plantelor. Cu toate acestea, câteva tradiții s-au păstrat până astăzi.

În țări din centrul și vestul Europei, școlile de meserii sunt încă la mare căutare, iar ocupațiile pe care cursanții le învață aici, apreciate la adevărata lor valoare. Oamenii au învățat că odată ce un meșteșug dispare, este greu să îl readuci la viață, iar produsele unice și de bună calitate sunt de foarte multe ori obținute prin tehnici vechi. Ceasurile elvețiene, stilourile de lux, brânza tradițională, berea artizanală - toate acestea există, încă, mulțumită secretelor transmise din generație în generație.

Și în România există o tendință de recuperare a tradițiilor, dar suntem încă departe de țări ca Germania, unde peste 50% din tinerii care termină gimnaziul se îndreaptă spre o școală profesională. Românii își întorc, din nou, atenția spre iile tradiționale, serviciile de croitorie, bijuteriile realizate de mână, dar nu toate meșteșugurile se bucură de aceeași atenție.

Trebuie precizat și faptul că meșteșugurile nu au legătură doar cu produsele realizate în casă, ci poate fi vorba despre ateliere sau chiar industrii unde este nevoie de măiestrie.

Iată câteva meșteșuguri apreciate, care încă își fac loc pe piață și despre care merită să aflăm mai multe:

Broderie pentru echipamentele medicilor și cele sportive

Dacă îți auzi des bunicii și părinții spunând că nu mai există materiale textile ca pe vremea lor, că astăzi totul e șifonabil, strâmb cusut și bun de aruncat după câteva purtări, trebuie să știi că au doar parțial dreptate. E adevărat, fibrele sintetice au luat tot mai mult locul celor naturale, rar mai purtăm in sau chiar bumbac 100%, dar nu s-a schimbat chiar totul. Tradiția confecțiilor și a broderiei românești rezistă, grație unui producător român care îmbracă medicii, echipajele SMURD, personalul restaurantelor și al diferitelor firme, prin echipamentele de lucru, broderiile și ecusoanele pe care le realizează.

Tâmplărie și mobilier artizanal

De un oarecare succes se bucură și meșterii în prelucrarea lemnului, cu toate că viitorul meșteșugului lor este incert, având în vedere faptul că nu mulți tineri se arată interesați să le preia cunoștințele. Frumusețea artei lor a reintrat în atenție mai degrabă după ce moda recondiționării și pictării mobilierului vechi a ajuns și la noi, găsind susținere printre arhitecți, decoratori, dar și alți creatori de frumos. Există din ce în ce mai mulți cumpărători interesați de mobilierul artizanal, eventual pictat, ceea ce dă o nouă șansă meseriei de tâmplar, dar le dă de lucru și atelierelor care se ocupă de pictura decorativă pe lemn și alte suprafețe.

Meșteșugul pâinii tradiționale

Pâinea de casă, proaspăt scoasă din cuptor și realizată după rețeta bunicii, ascunde un adevărat meșteșug, pe care nu mulți îl stăpânesc. Secretul stă nu doar în rețeta folosită, ci și în modul în care este construit cuptorul, care trebuie să fie, la rândul lui, tradițional. Brutăriile artizanale, așa cum se numesc micile afaceri care se ocupă de frământarea pâinii adevărate, sunt tot mai căutate de către bucureșteni, dar tradiția vine din zone precum Țara Hațegului și Covasna, la care se adaugă vechile rețete franceze. Aceste brutării, ascunse pe străduțe lăturalnice și pline de farmec, par secrete bine păzite, după cum sunt și rețetele de pâine pe care le produc.

Ce alte meșteșuguri apreciate cândva și păstrate astăzi cunoști?

Sursa foto: Shutterstock

În articolul

3 meșteșuguri românești care nu s-au pierdut

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Focul Sfânt a luminat România în noaptea Învierii. Credincioșii au fost copleșiți de emoții şi plini de speranță
a1.ro
O bucată de carne a început să se miște și a căzut singură de pe masă. Clientul unui restaurant a filmat totul
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cum să folosești metoda de cumpărături 6 la 1 pentru a economisi timp și bani
useit.ro
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela
as.ro
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: „L-am văzut schimbat!” Gestul făcut de Gică Hagi
MediCOOL
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
MediCOOL
Cum te poate ajuta magneziul să slăbești. Face kilogramele în plus să dispară
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x