O tema care da fiori: hermafroditismul

Publicat pe 31.08.2010 la 15:31 Actualizat pe 31.08.2010 la 16:39

Hermafroditismul

Genul este ceea ce ne defineste. Pentru 1 din 2000 de copii nascuti anual, lucrurile nu sunt atat de simple. De ce? Pentru ca se confrunta cu ceea ce se numeste intersex sau hermafroditismul, o tema indelung dezbatuta. Lucrurile au luat proportii in America cand o atleta de 18 ani, campioana mondiala, a riscat sa isi piarda medalia in momentul in care a fost banuita de hermafroditism. Dr Oz face lumina asupra acestui subiect.

In momentul fecundarii ni se decide soarta

Dupa ce spermatozoidul a patruns ovulul, totul tine de cromozomi. Doi cromozomi X stabilesc ca esti fata, un X si un Y decid ca esti baiat; aceasta este regula. Insa cand un alt cromozom isi face loc, delimitarea de gen devine nedefinita. Apar organe sexuale barbatesti in corpul unei fete si femeiesti in corpul unui baiat. Pana la 6 saptamani, bebelusii au ambele organe sexuale.

Ce se intampla cand se naste un copil hermafrodit

In cele mai multe cazuri, doctorii decid sexul bebelusului indata ce se naste, dar daca aceasta alternativa nu ar exista? Sau daca copilul ar putea alege – care ar fi raspunsul?

In emisiunea doctorului OZ, vom cunoaste un astfel de caz, un om in carne si oase care a trecut prin acest lucru, nu doar statistici seci.

Numele ei este Betsy. O mama ca oricare alta, lui Betsy i-au spus ca asteapta doua fete, in urma unei ecografii. Planul ei era sa le numeasca Abbey si Emma pana a aflat la scurt timp dupa nastere ca ceva nu este in regula.

Nu va uita niciodata cand i-au spus ca a nascut un copil hermafrodit. “A fost un moment pe care nu il voi uita niciodata. Eram in spital. Asistenta m-a trezit si mi-a spus sa nu ii pun copilului numeleEmma. Am intrebat-o de ce. Cuvintele ei am bantuie inca. Mi-a spus ca nu se stie daca este fata sau baiat”.

Abbey era normala, dar Emma se nascuse cu aparat genital ambiguu. Emma a devenit Nathaniel si s-a dovedit a fi bucuria intregii familii. Toate indoielile au disparut, spune mama sa si a devenit o binecuvantare.

Cum iei decizia: baiat sau fata?

In cazul lui Betsy decizia a tinut de testele cromozomale – Nathaniel a avut 46 XY (cromozom masculin). Au decis sa lase lucrurile asa cum sunt. Nu s-a pus problema de operatie. In prezent, Nathaniel stie ca desi nu are penis, ca majoritatea baietilor, este un copil perfect normal.

Insa, mama recunoaste cu greutate, viata lui nu va fi niciodata usoara ; deocamdata acesta nu a intampinat greutati iar familia l-a sprijinit total, insa cand va fi pe cont propriu, lucrurile ar putea sa se schimbe, lucru de care toti sunt perfect constienti.

Parerea specialistului: operatia iti da senzatia ca ai fost macelarit

Dr Tiger Howard Devore , expert in intersexologie, spune ca nu toti parintii au atitudinea lui Betsy, cea sanatoasa de altfel si dorita. Multi dintre ei isi supun odraslele la operatii chinuitoare. El insusi este intersexual si a fost supus mai multor interventii nedorite, fapt pentru care acum lupta pentru ca mamele aflate in aceasta situatie sa fie constiente ca nu trebuie sa isi supuna copiii la operatii estetice si ii pot lasa sa decida singuri.

"Operatia iti da senzatia ca ai fost macelarit. Iti este greu sa te privesti sau sa ai o relatie cu altcineva", spune doctorul.


Ce trebuie sa stii

Prima intrebare pe care si-o pun parintii este ce sex ar trebui sa aiba copiii. Dr Devore sustine cu tarie ca cei mici trebuie lasati cu ambele organe sexuale, pana cand sunt capabili sa ia o decizie, si atunci in functie de cum se simt din punct de vedere sexual.

Cat de bine functioneaza organele dupa operatie? Raspunsul este surprinzator, dar operatia nu rezolva mare lucru. Fiind tesut cicatrizat s-ar putea sa existe probleme, de aceea este important sa nu se actioneze chirurgical imediat.

De retinut! Chiar daca esti hermafrodit, poti avea relatii sexuale normale. Nu fii surprinsa daca ramai insarcinata chiar avand aceasta conditie, este perfect posibil.

Avantajul amanarii operatiilor: medicina moderna ar putea face noi descoperiri in domeniu

Precum spune Betsy, amanarea unei decizii asupra sexului copilului este o oportunitate pentru ca specialistii sa faca descoperiri in domeniul intersexualitatii, totodata fiind o sansa pentru ca cel mic sa se maturizeze si sa se descopere.

Pe de alta parte, chiar daca poti remedia multe lucruri avand stiinta de partea ta, Dr Oz subliniaza ca natura ne face de la sine frumosi si de multe ori este mai bine sa nu intervii asupra corpului tau: “Exteriorul este doar o carapace careia de multe ori ii dam prea multe atentie desi nu ar trebui”

În articolul

O tema care da fiori: hermafroditismul

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne sarcinile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
a1.ro
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
HelloTaste.ro
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Catine
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
useit.ro
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
as.ro
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
MediCOOL
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Ce ar trebui să știi despre dopul gelatinos dacă ești însărcinată: ce este, ce rol are și când se elimină
MediCOOL
Metode pentru a-ți menține silueta. Cum poți arăta impecabil fără a depune prea multe eforturi
HelloTaste
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
x