Atentie la alimentele falsificate!

Publicat pe 14.08.2010 la 22:57 Actualizat pe 15.08.2010 la 01:53

Problema falsificarii alimentelor nu este o inventie a unor persoane rauvoitoare care doresc sa-i descopere pe cei ce pun pe piata produse posibil fraudate. Din contra. Falsificarea alimentelor face obiectul unor acte juridice stabilite de autoritatile care raspund de protectia consumatorului, aparute pe fondul incalcarii normelor de calitate a unor produse.

Ce este falsificarea alimentara?

Falsificarea alimentara este operatia de contrafacere a unui aliment constand in obtinerea unui produs asemanator cu altul, deja existent in comert, fapt realizat in scopul inselaciunii si obtinerii unor venituri ilicite din produse contrafacute.
Produsele contrafacute/falsificate au o valoare nutritionala inferioara produsului pe care il imita, iar compozitia artificiala poate fi un pericol pentru sanatatea consumatorului.

Cum se fraudeaza produsele

Un aliment este considerat fals in cazul in care producatorul a folosit, cu buna stiinta, una din urmatoarele modalitati:
- a eliminat un constituent valoros (natural) din formula originala;
- a adaugat substante in scopul de a mari cantitatea de produs, in detrimentul calitatii acestuia;
- a reconditionat un produs degradat sau viciat pentru a-i ascunde defectele;
- a folosit aditivi alimentari interzisi sau in cantitatile necorespunzatoare;
- a falsificat complet produsul prin asocierea unor componente chimice asemanatoare celor din care se obtine produsul natural.

Atentie, legea ii pedepseste pe cei care fraudeaza alimentele!

Folosirea ori substituirea de marfuri sau orice alte produse, precum si expunerea spre vanzare sau vanzarea de asemenea bunuri, cunoscand ca sunt falsificate sau substituite, constituie activitati comerciale ilicite si atrag raspunderea contraventionala sau penala.

E-urile ii ajuta pe comercianti sa falsifice

Cu ce fel de produse sunt pline rafturile magazinelor? In cea mai mare parte, cu alimente care au o compozitie imbunatatita fata de cea naturala. Noua formula artificiala este obtinuta, in cele mai multe cazuri, prin adaosul de aditivi alimentari. Doar cativa dintre ei sunt inofensivi, restul intra in categoria celor ce trebuie consumati rar sau sunt foarte periculosi.

Sfat:

Cititi etichetele produselor. Daca identificati in compozitia lor mai multe E-uri, renuntati la ele. Exista alte variante din acel produs care au o compozitie lipsita, total sau partial, de adaosuri periculoase.

Produsele din carne si mierea, cel mai des fraudate
Carnea, preparatele din carne si mierea sunt cel mai des supuse falsificarii. De exemplu, in cazul preparatelor din carne, doar o parte foarte mica este carne. Restul sunt adaosuri: slanina, grasimi, sorici, tendoane, condimente si arome, aditivi alimentari (coloranti, conservanti, agenti de ingrosare).

Mierea poate fi falsificata direct prin adaos de substante indulcitoare naturale (zahar, sirop de glucoza, melasa) sau de sinteza (aspartam, zaharina, sucraloza), prin adaos de conservanti, coloranti, polen.

Sfat: Urmariti lista de ingrediente atunci cand cumparati salam, mezel, carnati, crenvursti, conserve de carne, pate. Constatati si singuri din ce sunt obtinute produsele.

Alte produse obtinute prin fals alimentar

O gama larga de produse din comert pot fi fraudate prin diverse metode:
Laptele si produsele lactate - prin adaos de apa, extragerea grasimilor, mascarea unor defecte, amestec de lapte provenit din specii diferite;
Painea - prin adaos de aditivi alimentari, unii aprobati sau opriti de normele de sanatate;
Produsele din peste - prin inlocuirea speciilor valoroase cu specii comune, prin folosirea aditivilor alimentari.
Grasimile si uleiurile - prin substituirea grasimilor sau uleiurilor superioare cu altele mai ieftine, adaos de E-uri sau produse modificate genetic.

sursa: revista Felicia

foto: wedlinydomowe.com

În articolul

Atentie la alimentele falsificate!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 11 mai 2024. Berbecii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cât costă un burger cu carne de crocodil: "Trebuie doar puţin rumenit. Românii au gusturi bune la mâncare"
a1.ro
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
HelloTaste.ro
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Catine
Cu ce zodie se potrivește Balanța cel mai bine în căsătorie. Nativii cu care au compatibilitate perfectă
useit.ro
O „furtună geomagnetică severă” ar putea afecta rețelele de telefonie mobilă și Internetul. E prima dată în ultimii 20 de ani când se întâmpla așa ceva
as.ro
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
MediCOOL
Surse vegetale de calciu. Beneficiile pe care le pot aduce alimentației
Spynews
Restaurantul care taxează clienții care nu mănâncă tot din farfurie. Ce sumă trebuie să achite și de ce se ia această măsură
DeParinti
8 sfaturi care te ajută să rămâi mai repede gravidă
MediCOOL
Alimente pentru sănătatea colonului. Cum pot sprijini funcțiile sistemului digestiv
HelloTaste
Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă
x