De ce sunt condimentele din ce in ce mai scumpe

Publicat pe 18.02.2011 la 18:29 Actualizat pe 18.02.2011 la 18:31

Dupa o serie de calamitati naturale si recolte sarace, pretul condimentelor, incepand cu ghimbirul si ajungand la nucsoara, a crescut spectaculos. Preturile unor condimente au crescut de peste 10 ori in ultimii cinci ani, lovind consumatorii si producatorii de alimente.

Cativa ani de uragane in zone importante ale cultivarii de condimente au dus la circumstantele ideale pentru cresterea preturilor. Ciclonii care au lovit Madagascar au distrus culturile de vanilie, uraganele din Indiile de Vest au afectat productia de nucsoara si musoanele din India au redus din culturile de chilli.


Cardamonul

2011/02/18//196464-cardamon.jpg

Foarte popular in Orientul Mijlociu, acesta era crescut initial in India de sud, dar acum este cultivat si in Sri Lanka sau Guatemala. Ploile abundente au inundat numeroase terenuri din Sri Lanka, afectand culturile acestui condiment, insa cererea pentru el a ramas la fel de crescuta, in ciuda preturilor ascendente. Este folosit la dulciuri, dar si la mancarurile pregatite in perioada de Ramadan.


Piperul negru

2011/02/18//196465-black-pepper-text449.jpg

Cererea globala pentru piperul negru - condimentul dominant al pietei globale - a depasit de mult oferta. India - initial cel mai mare producator al lumii - a suferit pierderi importante de culturi, din cauza musonilor din 2009 si a bolilor. Aceste probleme au facut ca Vietnam sa preia rolul de furnizor principal, asigurand acum in jur de 30% din exportul mondial. Cel de-al treilea producator, Brazilia, a fost de asemenea afectat de temperaturi inalte si seceta.


Chilli

2011/02/18//196466-chilli.jpg

Sezonul de musoni a afectat culturile de chilli din India prin ploi in afara sezonului, la inceputul lui decembrie. Initial descoperite pe continentul Americii, chilli a fost adus in Europa de catre Cristofor Columb. Se estimeaza ca jumatate din culturi au fost distruse in India din cauza ploilor, dar si bolile de plante care i-au afectat calitatea. Producatorii de condimente acuza insa si speculatorii pentru cresterea pretului la produsul final.


Coriandrul

2011/02/18//196467-coriander.jpg

Desi pretul coriandrului (unul dintre primele condimente folosite de "bucatarii" primitivi) a ramas acelasi in ultimele luni, s-a inregistrat o crestere abrupta in ultimele saptamani. Pretul sau relativ stabil - comparat cu cel al altor condimente populare - a fost atribuit diversitatii producatorilor sai. Este cultivat in Europa de est si de sud si in nordul Africii si varietatea conditiilor si locatiilor au facut ca pretul sa fie mentinut la un anumit nivel. Insa musonii care au lovit India in ultima perioada au afectat productia acestui condiment, de unde si schimbarea de pret.


Paprika

2011/02/18//196468-smokedpaprika.jpg

Desi pretul acestui condiment este stabilit de producatorii din Peru, brokerii din Europa acuza faptul ca aceasta crestere este cauzata de noile reguli mai stricte in ceea ce priveste pesticidele si toxinele, reguli care au dus la o productie mai scazuta. Originar din America Centrala, productia de paprika pentru consumatorii europeni este dominata de grupuri mici de afaceri de familie din Murcia, Spania, care cumpara o proportie insemnata din cultura mondiala, urmand ca ei sa o proceseze. Brokerii sustin ca regulile mai restrictive care au fost introduse in ultimii cinci ani au facut ca o cantitate mai mica de paprika sa fie vanduta in Europa, ceea ce a dus la cresterea preturilor.


Scortisoara

2011/02/18//196469-cinnamon1.jpg

Cutremurul din 2009 din Indonezia a distrus un numar de plantatii, afectand culturile de scortisoara, ceea ce a dus inevitabil la cresterea preturilor. Modul in care au fost afectati copacii de scortisoara va fi resimtit pentru mult timp: condimentul este obtinut din coaja interioara a copacului si dureaza 15 ani pentru ca aceasta sa ajunga la maturitate. Analistii raporteaza de asemenea faptul ca alte culturi, cum ar fi cele de cacao sau cafea au luat locul celor de scortisoara, fermierii incarcand astfel sa compenseze pentru pierderile suferite.


Foto: kiwicollection.com,

În articolul

De ce sunt condimentele din ce in ce mai scumpe

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
a1.ro
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x