Hamburgerul in vitro, hrana viitorului

Publicat pe 27.06.2011 la 17:05 Actualizat pe 27.06.2011 la 17:08

Primul test despre produsul viitorului ce va hrani populatia planetei, din ce in ce mai numeroasa, ar putea fi facut in cel mult un an, afirma cercetatorii olandezi care lucreaza de zor in eprubeta la inmultirea celulelor stem ale bovinelor si transformarea lor in celebra chiftea hipercalorica, criticata mai ales din cauza obezitatii de care este acuzata ca o provoaca.

Dar olandezii nu se lasa intimidati de asemenea critici si sunt convinsi ca vor face o inventie buna si de succes, la fel cum este si hamburgerul "traditional”, argumentand ca populatia globului "va exploda” in curand si nu vom mai putea creste suficiente animale pentru a hrani toate gurile. In plus, daca experimentul lor va reusi, acesta va deschide calea inmultirii carnii si a altor animale de carne, ca oaia, porcul sau pasarile.

Initiatorul si coordonatorul proiectului produsului denumit "carne in vitro" este profesorul de fiziologie Mark Post, de la Universitatea Maastricht. "nu vad nici o alta posibilitate pe care sa ne putem baza pe septelul traditional in urmatoarele decenii", afirma Post, citat de publicatia britanica Daily Mail. El explica in continuare care este procesul obtinerii bucatelelor tocate de carne din celulele stem :

1. Se preleveaza un esantion de celule stem de la o vaca sanatoasa;

2. Se extrag 10.000 de celule stem din esantion;


3. In conditii de laborator, aceste celule de divid si rezulta astfel milioane de celule, care cresc intr-un recipient special (ca o farfurie mica);


4. Celulele musculare "tinere" care se formeaza sunt crescute "sub tensiune", pe un dispozitiv gen "shela", care le intinde ca sa se formeze astfel fibrele musculare;


5. Dupa ce au crescut, fibrele musculare astfel rezultate sunt tocate si transformate in ... hamburgeri.


Cercetatorii olandezi "recidiveaza" acum cu carnea de vita. In 2009, specialistii de la aceeasi universitate, au produs, prin aceeasi metoda, carne de porc.


In cazul acestui produs, ei au recunoscut ca i-a lipsit savoarea "originalului", iar culoarea carnii "in vitro" batea mai degraba spre gri si avea textura calamarului. Nici americanii nu s-au lasat mai prejos si au produs intr-un laborator din new York fileuri de peste, folosind celule stem prelevate din tesut muscular de caras. Cercetatorii promit ca vor perfectiona si gustul carnii "de cultura", astfel incat acesta sa semene cat mai fidel cu cel al carnii naturale.

Citeste tot articolul in Jurnalul

FOTO: howiteasy.com

În articolul

Hamburgerul in vitro, hrana viitorului

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x