Intareste-ti sistemul imunitar cu dovleac

Publicat pe 26.01.2011 la 16:27 Actualizat pe 26.01.2011 la 16:51

Delicios si foarte sanatos, dovleacul este o sursa importanta de zaharuri complexe, vitamine (A si C) si proteine. De aceea nutritionistii ne recomanda sa profitam de efectele benefice ale acestei legume.

Pe langa vitamine si minerale, dovleacul mai contine si antioxidanti, despre care stim cat de importanti sunt pentru mentinerea sanatatii. Il poti consuma in diverse moduri. Miezul dovleacului imbunatateste vederea, mareste rezistenta in fata infectiilor respiratorii, intareste sistemul imunitar si mentine starea de sanatate a pielii, parului, dintilor si gingiilor. Nu uita si de semintele de dovleac din care se extrage un ulei excelent, fara colesterol, foarte gustos si sanatos.

Lupta impotriva cancerului

Carotenoidele, cei mai puternici antioxidanti care se regasesc in compozitia dovleacului, impiedica dezvoltarea celulelor canceroase, fiind astfel un aliment benefic in lupta impotriva cancerului. Studiile cercetatorilor au demonstrat ca persoanele care consuma cantitati importante de dovleac au un risc mai scazut de aparitie a oricarei forme de cancer.

Scade glicemia

Un consum ridicat de dovleac ajuta si la scaderea glicemiei, deoarece carotenoizii din aceasta leguma au un rol protector impotriva hiperglicemiei. Asadar, persoanelor cu diabet de tip A le este recomandat din plin consumul de dovleac.

Intareste inima

Dovleacul este cel mai potrivit medicament natural pentru persoanele care sufera de boli cardiovasculare. Acesta regleaza colesterolul, curata vasele de sange si intareste inima.

Imbunatateste digestia

Fibrele din dovleac sunt benefice pentru imbunatatirea tranzitului intestinal. In plus, manitolul, o alta substanta din compozitia dovleacului, are un rol usor laxativ. Asadar, consuma cu incredere aceasta leguma pentru a imbunatati digestia si pentru a preveni in mod natural constipatia.

Sucul detoxifiaza organismul

Prin continutul bogat de vitamina A, dovleacul are efect de detoxifiere. Pentru eliminarea toxinelor din organism ai nevoie de o cura de zece zile, in care sa consumi cate un pahar cu 100 ml de suc de dovleac, amestecat cu ceai de afin, dupa mesele principale. Sucul de dovleac este un remediu excelent si impotriva reumatismului. Daca vei bea zilnic un pahar de suc amestecat cu o lingurita de miere vei putea ameliora aceasta boala. Tratamentul trebuie urmat cel putin trei luni pentru rezultate favorabile. Si, daca se intampla des sa ai nopti albe din cauza insomniei, tot sucul de dovleac este cel mai bun remediu. Amesteca 50 de ml de suc cu o lingurita de miere si vei avea parte de un somn linistit pe timpul noptii.

Semintele de dovleac
Cu un continut bogat de zinc, semintele de dovleac sunt adevarate pastile de sanatate. Este suficient sa mananci zilnic, 20 de seminte dimineata si 20 inainte de masa de pranz, pentru a-i oferi organismului cantitatea necesara de zinc. Consumul de seminte de dovleac previne aparitia osteoporozei, amelioreaza simptomele depresiei, previne aparitia cancerului de prostata, reduce inflamatiile, imbunatateste functia vezicii si previne formarea calculilor renali.

Uleiul
Fiind lipsit de colesterol, uleiul de dovleac este recomandat persoanelor cu probleme cardiovasculare, de nutritie si hepatobiliare, dar ajuta si mentinerea tensiunii arteriale la valori normale.

Dovleacul te ajuta sa slabesti

Dovleacul constituie „ingredientul” principal al dietei de slabit, deoarece contine foarte putine grasimi si calorii. Asadar, iata o dieta cu dovleac care te va ajuta sa slabesti sigur, rapid si sanatos.

Micul dejun: 500 de grame de pulpa de dovleac taiata marunt, fiarta si data prin mixer, doua felii de sunca slaba cu doua felii de paine integrala si un ou fiert sau un iaurt dietetic. La sfarsit poti bea si o ceasca de cafea sau de ceai, dar cu putin zahar.

Pranz: o supa de legume, pui, peste sau carne de vita fiarta sau la gratar cu legume, iar ca desert o bucata de dovleac fiert.

Cina: vei putea alege intre o salata de fructe si una de legume sau, daca doresti, branza de vaci, iaurt sau o cana cu lapte.

Intre mesele principale poti lua si cate o gustare. De pilda, poti opta pentru un fruct ori pentru un iaurt degresat sau, cel mai bine, pentru o portie de dovleac copt.

Atentie!
Dovleacul poate provoca alergii la anumite persoane. Daca deja esti alergic la castraveti, dovlecel sau pepene, ar fi bine sa consumi cu prudenta dovleac, deoarece face parte din aceeasi familie cu legumele de mai sus. De asemenea, consumarea dovleacului crud este contraindicata persoanelor cu gastrita sau cu ulcer gastric.

Foto: spoonwithme.com

În articolul

Intareste-ti sistemul imunitar cu dovleac

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 18 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să-și împartă sarcinile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
ANCHETĂ. Scoici cu substanţe cancerigene şi metale grele, în farfurii. Pescarii le adună din zone interzise
a1.ro
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
HelloTaste.ro
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
Catine
Frittata cu sparanghel. Rețetă pentru un mic dejun savuros
useit.ro
Cele mai bune telefoane Android cu senzor telefoto din 2024. Ce smartphone-uri au impresionat
as.ro
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe: „Întotdeauna găsesc o cale”
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de eucalipt. Beneficiile și potențialele riscuri ale acestei băuturi
Spynews
În ce relații a rămas Vero Căliman cu Mirela Retegan, după ce a părăsit „Gașca Zurli”. „Fetița Zurli” a făcut noi mărturisiri: „Nu vreau să...”
DeParinti
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
MediCOOL
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
HelloTaste
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni
x