Oul - benefic sau daunator?

Publicat pe 04.10.2010 la 08:30 Actualizat pe 04.10.2010 la 02:01

In perceptia populatiei, soarta oului a balansat intre pozitia de inculpat pentru excesul vinovat de colesterol si locul ocupat pe podium ca suprema proteina. Oul, vorba poetului, este un lung prilej de vorbe si de ipoteze.

Pana la urma insa stai si te intrebi cum sa nu reprezinte ceva pretios pentru organism tocmai oul care este prima manifestare a unei noi vieti. In ou se afla firicelul de viata noua, in ou se afla bulgarasul galben de puisor de gaina si tot din ou porneste si bebelusul din burta mamei. De fapt, un fel de ou este si prima intruchipare a unui animal.

A fost o vreme in care se zicea ca oul este cel mai mare aducator de colesterol in organismul omului. Pe de alta parte, se mai zicea ca oul este cea mai valoroasa proteina. Tocmai de aceea, bebelusilor, cand ajung la 4-5 luni, pe langa lapte, li se da si putin ou.

Cele doua componente ale oului

Cercetarile au avansat si, pana la urma, oul intr-un fel a fost absolvit de rolul negru de campion al continutului in colesterol. De fapt, colesterol, adica multe grasimi se afla in galbenus, pentru ca in albus este o rezerva importanta de albumina atat de trebuincioasa intre altele bunei functionari a ficatului.

Totusi, in privinta surplusului de grasimi din galbenus, oul este o dinamita. In galbenus se gasesc multe trigliceride, acele grasimi cu lanturi de carbon lungi care si ele duc la ingustarea vaselor prin depuneri de grasimi. Trigliceridele aflate din belsug in galbenus, pe langa ateroscleroza, provoaca si incarcarea grasa a ficatului, acele steatoze hepatice.

Reamintim ca umflarea celulelor ficatului cu grasime proces specific in steatoza hepatica duce la o proasta functionare a celulei hepatice. Oricum, oul nu trebuie sa lipseasca din hrana omului.

Echilibru pentru sanatate

Dar adultul nu trebuie sa faca abuz mancand zilnic oua. Bolnavii de inima, de hipertensiune, de diabet trebuie sa-si menajeze metabolismul grasimilor, avand voie una-doua oua pe saptamana. Firesc, tinerii care plesnesc de sanatate nu sunt atinsi de aceste restrictii privind numarul de oua consumate zilnic.

Este de mentionat si faptul ca prea multe oua, dar si prea multe grasimi produc miscari prea energice ale vezicii biliare, astfel incat aceasta dinamica accelerata poate starni pietrele biliare, introducandu-le in circuitul digestiv, cu infundarea canalelor ce provoaca temutele crize de pancreatita acuta.

Trebuie sa se stie ca ouale fierte moi sunt mai usor de digerat decat cele tari, rascoapte. Ouale facute ochiuri in apa clocotita, numite ochiuri romanesti, sunt mai putin periculoase decat ochiurile in ulei.

citeste si Jurnalul National

foto: foodforfriendsyeah.co.uk

În articolul

Oul - benefic sau daunator?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 mai 2024. Berbecii au parte de un moment de claritate mentală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e acelaşi preţ ca în UK"
a1.ro
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
HelloTaste.ro
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Catine
5 semne că pielea ta este stresată. Care sunt recomandările specialiștilor
useit.ro
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu inteligență artificială
as.ro
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
MediCOOL
Câte ouă poți mânca pe săptămână. Cum afectează numărul lor nivelul colesterolului
Spynews
Rețetă de prăjitură cu mango și mere. Un desert ideal pentru weekend
DeParinti
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
HelloTaste
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
x