Sa ne intoarcem la traditii - retete de la stana

Publicat pe 01.10.2010 la 10:40

Calendarul pastoral, care in lumea satului merge in paralel cu cele agrar si religios, are cateva momente-cheie. Prima etapa este cea a invoielilor, cand gospodarii se tocmeau cu ciobanii, stabilindu-se atat numarul de oi, cat si locul de pasunat. Urmeaza masura laptelui, notandu-se cantitatea de lapte pe care o da zilnic fiecare oaie.

In functie de aceasta, fiecare proprietar urma sa primeasca, pentru un animal, aproximativ 12 kilograme de branza (telemea, cas si urda).

ROSTURI LA STANA

La inceputul verii, turmele urca pe munte, catre stanele ce sunt primenite an de an. Conform traditiei, ele trebuie construite din lemn de brad, iar un izvor este musai sa curga in apropiere. De asemenea, in afara de ocolul unde se strang oile, se mai afla alte trei incaperi importante: fierbatoarea (locul in care din laptele pus la fiert se face branza), stana foilor (casul proaspat obtinut este lasat la dospit) si stana branzei (un spatiu mai racoros unde se pastreaza toate bucatile de branza pana cand le soseste sorocul si sunt transportate la vale catre sat).

De asemenea, de la orice stana nu lipsesc ceaunele pentru fierberea laptelui sau pentru mamaliga. Balmosul, branza cu smantana si bulzul sunt cateva dintre mancarurile de baza pentru oieri. Orice calator care poposeste la stana trebuie omenit cum se cuvine si de foarte multe ori cei care urca pe munte gasesc aici adapost in calea urgiilor, ciobanii avand grija sa lase malai si branza pentru crestinii aflati la nevoie.

In miez de toamna, targurile de prin mai toata tara capata iz de branzeturi proaspete sau afumate. Cascaveaua, vedeta unui festival de pe Valea Doftanei, se face din lapte caldut in care s-a pus cheag. Se pune in forme, se adauga si sare, apoi se lasa la afumat, la un foc de lemn de esenta tare, timp de doua zile incheiate. Se poate pastra mult timp si are o aroma inconfundabila de munte.

Mamaliga cu branza si smantana

Ingrediente: un litru de apa, 400 g malai, 300 g branza de capra, 300 g smantana, 4 oua, o lingura cu sare mare, 50 g unt, piper.

Preparare: Ouale se fierb 7-10 minute, se lasa sa se raceasca si se curata de coaja. Se taie cubulete si se pun intr-un bol. Branza se taie cuburi sau se rade si se pune langa oua. Se pune apa la fiert cu sarea si un praf de malai. Cand a dat in clocot se adauga tot malaiul si untul, se amesteca si se lasa la foc mediu pana se umfla malaiul si e gata mamaliga. Se adauga ouale si branza, se presara piper si se amesteca. Se pune mamaliga in castronele sau farfurii adanci, se toarna deasupra smantana dupa gust si se serveste.

● Reteta redactata de Alina-Ramona Anghel

citeste si Jurnalul National

foto: wikipedia.org

În articolul

Sa ne intoarcem la traditii - retete de la stana

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Focul Sfânt a luminat România în noaptea Învierii. Credincioșii au fost copleșiți de emoții şi plini de speranță
a1.ro
O bucată de carne a început să se miște și a căzut singură de pe masă. Clientul unui restaurant a filmat totul
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cum să folosești metoda de cumpărături 6 la 1 pentru a economisi timp și bani
useit.ro
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela
as.ro
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: „L-am văzut schimbat!” Gestul făcut de Gică Hagi
MediCOOL
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
MediCOOL
Cum te poate ajuta magneziul să slăbești. Face kilogramele în plus să dispară
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x