Suntem pregatiti pentru nano-hrana?

Publicat pe 18.04.2011 la 20:02 Actualizat pe 18.04.2011 la 20:04

Cercetatorii sunt neobositi cand vine vorba de inovatii in domeniul nutritiei. Cea mai noua preocupare a lor este nanotehnologia. Timpul va decide cat de sanatoase sunt sau nu produsele „nano”.

Dupa invazia organismelor modificate genetic, care aduc avantaje mai mult pentru producatori decat pentru consumatori, iata ca a sosit vremea nanotehnologiei sa se strecoare in viata noastra. Alimentele „nano" implica schimbarea proprietatilor moleculare ale diferitelor categorii de produse. Gustul alimentelor obtinute prin nanotehnologie este acelasi, ceea ce se modifica este structura moleculara a unui ingredient din compozitia lor.

Ce face nanotehnologia?

Prin modificarea structurii moleculare a alimentelor se doreste obtinerea altora care sa se comporte diferit fata de cele de baza in ceea ce priveste gustul, asimilarea, valoarea nutritiva si digestia. Deocamdata cercetarile sunt tinute in secret, in primul rand din motive de siguranta alimentara, intrucat nu se cunoaste efectul nano-hranei asupra sanatatii. In plus, exista teama ca alimentele „nano" sa nu fie respinse de consumatori, care acum, dupa experienta cu organismele modificate genetic, sunt mult mai atenti fata de ceea ce apare nou pe piata.

Nano - paine cu ulei de peste

Pestele este considerat un aliment minune pe care multi dintre noi nu il consuma aproape deloc. De aceea, cercetatorii s-au gandit sa faca paine cu ulei de peste, dar care sa nu aiba mirosul specific pestelui. A fost aleasa painea ca „gazda" pentru inocularea uleiului de peste tocmai pentru ca este un produs ieftin si nelipsit din meniul zilnic. In acest mod, tot mai multi consumatori vor putea beneficia de painea imbunatatita.

Nano - maioneza cu mai putine grasimi

Maioneza este un produs foarte gustos, dar destul de indigest si de bogat in grasimi. Cercetatorii au descoperit insa nano-maioneza care va inlocui o parte din uleiul folosit la preparare cu picaturi de apa. Maioneza astfel obtinuta va avea acelasi gust, va fi la fel de cremoasa, dar va avea mai putine grasimi.


Chipsuri cu nano-sare

Cercetatorii au creat un sortiment nou de sare care are un continut de sodiu mai redus. Nano-sarea are acelasi gust, dar mai putina sare. In acest fel, chipsurile, al caror principal cusur este cantitatea mare de sare, vor avea in compozitie nano-sare.

Citeste si Revista Felicia!

În articolul

Suntem pregatiti pentru nano-hrana?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 7 mai 2024. Berbecii au nevoie de o schimbare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
De unde putem cumpăra cireşe mai ieftine? Aici kilogramul fructelor de mai este chiar şi de trei ori mai mic decât în pieţe
a1.ro
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
HelloTaste.ro
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
Catine
Tartă de Santiago. Rețetă tradițională din bucătăria spaniolă
useit.ro
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe fiecare dimineață cu o gogoașă
as.ro
Daniela Crudu a născut a doua oară! Ce putea să spună Gigi Becali despre ea, după scandalul teribil cu „Nilă”
MediCOOL
Este postul intermitent periculos pentru sănătate? Ce spun experții
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
MediCOOL
Cum poți arde grăsimea de pe coapse. Trucuri pentru a scăpa de kilogramele în plus
HelloTaste
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
x