Telina, o leguma cu traditie in bucataria romaneasca

Publicat pe 12.11.2010 la 10:28 Actualizat pe 12.11.2010 la 10:52

Telina este apreciata atat pentru valoarea culinara, cat si pentru virtutile ei medicinale. Este folosita in mai toate mancarurile, de la ciorbe si salate pana la fripturi.

Gustoasa si sanatoasa, telina este foarte mult folosita in retetele oricarei gospodine, fiind unul dintre cele mai cautate produse de pe pietele alimentare. Se valorifica atat frunzele mari, de culoare verde-intens, cat, mai ales, semintele si radacinile. Totul este puternic aromat si cu gust dulceag. Frunzele si radacina sunt utilizate ca ingredient in supe si ciorbe, carora le adauga un plus de textura, iar semintele drept condiment. Pentru a putea pastra telina in conditii cat mai bune, se recomanda ca frunzele sa fie uscate si tinute in saculeti de bumbac, pentru ca aroma sa nu fie diminuata. Telina capata adesea, dupa fierbere, o culoare urata, gri. Pentru a ramane frumoasa si alba, pune-o intr-un vas cu apa si otet.

Telina cu piure de legume

Ingrediente: 1 telina rasa fin, 2 linguri suc proaspat de lamaie, 1 mar taiat in felii mici, hrean. Sosul: 12 prune fara samburi, inmuiate in apa, 1 catel de usturoi tocat, 1 praf de scortisoara, 1 praf de cuisoare, 2 linguri ulei, 1/2 ceapa tocata fin.
Preparare: Intr-un castron, amesteci telina cu marul si sucul de lamaie. Apoi portionezi si decorezi cu hrean dat pe razatoarea mica. In alt vas, cu mixerul, faci un piure din prune, usturoi, scortisoara si cuisoare. Amesteci piureul cu ceapa tocata si torni, in mod egal, peste salata de telina.

Rosii umplute cu telina si branza

Ingrediente: 3 rosii, 1 telina mica.
Sosul: 2 linguri smantana, 1 lingura iaurt, 2 linguri branza, 1 lingurita zeama de lamaie, 2 fire ceapa verde, sare.
Preparare: Se amesteca telina data pe razatoarea mica impreuna cu sosul. Se scobesc rosiile si se umplu cu aceasta compozitie.

Salata de pui cu telina si ciuperci

Ingrediente: 1 piept de pui; 100 g telina; 50 g capere; 50 g porumb; 150 g ciuperci; 200 ml maioneza; 2 linguri de marar verde, tocat; 100 g unt (untul se va folosi la rumenirea puiului si a ciupercilor); sare si piper.
Preparare: Prima data toci carnea de pui cuburi mici, tai ciupercile felii, toci mararul si dai telina pe razatoare. Pui in farfurioare porumbul, caperele, untul si maioneza si astfel ai ingredientele pregatite. In continuare, rumenesti intr-o tigaie, in jumatate din cantitatea de unt, carnea de pui, la foc mediu. Cat se rumeneste carnea, pui telina rasa intr-un bol mare, adaugi caperele, porumbul si maioneza, apoi introduci bolul in frigider pana ce se termina de preparat carnea. Cand carnea s-a rumenit, o scoti intr-o strecuratoare si o lasi sa se raceasca. Pui in tigaie restul de unt si adaugi ciupercile tocate sa se rumeneasca. Potrivesti de sare si piper, apoi le lasi sa se rumeneasca, la foc mediu, 5 minute. Le torni intr-o strecuratoare si le lasi sa se raceasca. Dupa ce s-au racit bine, adaugi ciupercile si puiul in bolul din frigider. Amesteci bine toate ingredientele si adaugi mararul tocat. Amesteci bine si salata este gata. Servita cu paine de casa, salata are un gust delicios.

Supa de telina

Ingrediente: 500 g radacina de telina, 50 g unt, 1/2 l de zeama de oase, 200 ml smantana, 1 lg. faina, 1 lingurita de zahar, sare, crochete de paine.
Preparare: Telina curatata si taiata rondele se pune la fiert in zeama de oase, iar cand este moale, se adauga unt si sare. Se zdrobeste telina cu furculita. Separat, se face o pasta din smantana si faina, se adauga la zeama de telina, se mai lasa cateva clocote. Supa se serveste indulcita cu putin zahar si cu crochete de paine.


Foto: gourmet.com
Citeste si Revista Felicia

În articolul

Telina, o leguma cu traditie in bucataria romaneasca

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 15 mai 2024. Berbecii sunt sfătuiți să facă ce le place. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Şoferii drogați sau băuți nu mai pot scăpa de închisoare de la 1 la 5 ani; 10 ani fără permis auto. Când intră legea în vigoare
a1.ro
Rezultate Loto azi, 12 mai 2024. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
HelloTaste.ro
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Catine
Supă cremă de sparanghel verde, cu parmezan
useit.ro
Semafoarele cu 4 culori ar ajunge în curând pe șosea. De ce vor experții să introducă și o lumină albă
as.ro
Cristi Borcea se întoarce la “marea dragoste” după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale apei cu castraveți. Cum îți poate completa dieta
Spynews
Un bărbat a murit în curtea vrăjitoarei Sidonia, unde s-a sărbătorit eliberarea fraților Marin! A fost găsit fără suflare după petrecere: ”Au strigat...”
DeParinti
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
MediCOOL
Metode naturale de scădere a tensiunii arteriale. Impactul stilului de viață asupra sănătății
HelloTaste
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
x