Afla povestea Statuii Libertatii!

Publicat pe 06.07.2011 la 20:00 Actualizat pe 07.07.2011 la 18:39

Statuia Libertatii este o sculptura colosala neoclasica, ce se gaseste pe Insula Libertatii din portul New York. Ea a fost realizata de Frederic Bartholdi si a fost daruita americanilor pe 28 octombrie 1886.

Acest cadou din partea Frantei venea sa recunoasca Declaratia de Independenta a Statelor Unite. Statuia o reprezinta pe Libertas, zeita romana a libertatii, ce tine in mana o torta si o tabula ansata (a tableta evocand legea) pe care este scrisa data Declaratiei de Independenta. Un lant rupt se gaseste la picioarele ei. Statuia a devenit un simbol a libertatii si al Statelor Unite.

Bartholdi a fost inspirat de catre profesorul francez si politicianul Edouard Rene de Laboulaye, care a declarat in 1865 ca orice monument inaltat in ideea dobandirii independentei de catre americani, va fi un proiect comun intre Franta si Statele Unite. Din cauza situatiei politice tulburi din Franta. construirea statuii a inceput abia la inceputul anilor 1870.

In 1875, Laboulaye a propus ca francezii sa finanteze statuia si americanii sa construiasca piedestalul pe care va fi asezata. Prima data au fost realizate capul si mana ce tinea torta, chiar inainte ca intreg designul statuii sa fie terminat, iar aceste piese au fost admirate la expozitiile internationale de la acea vreme.

Bratul a fost expus in parcul Madison Square, din 1876 pana in 1882. Strangerea de fonduri a fost insa una anevoioasa, in special pentru americani, iar pana in 1885, munca la piedestal era in pericol de nefinalizare din cauza lipsurilor financiare. Editorul Joseph Pulitzer a initiat o campanie de strangere de donatii pentru a termina proiectul.

2011/07/06//322956-statue.jpg

Au fost implicati peste 120.000 de contribuitori, cei mai multi dintre ei donand mai putin de un dolar. Statuia a fost construita in Franta, trimisa peste ocean si asamablata in New York. Ridicarea ei a fost marcata de ceremonia de inaugurare a presedintelui american Grover Cleveland.

Statuia a fost administrata de catre Biroul Farurilor Portuare din Statele Unite pana in 1901 si apoi de catre Departamentul de Razboi; din 1933 a fost sub tutela Serviciului National de Parcuri. A fost inchisa pentru renovari pentru cea mai mare parte a anului 1938. La inceputul anilor 1980, s-a descoperit ca era atat de deteriorata incat avea nevoie de o restaurare completa.

Pe perioada 1984-1986 cat accesul la statuie a fost interzis, a fost inlocuita o mare parte din structura interna, dar si torta in totalitate. Dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, a fost inchisa din motive de siguranta si securitate; piedestalul a fost redeschis in 2004, iar statuia in 2009, existand o limita impusa numarului permis de vizitatori. La inceputul acestui an ea a fost din nou inchisa pentru instalarea unui alt rand de strepte pe interior.

Citeste si a1.ro!

Foto: globalmountainsummit.org

visitingdc.com

În articolul

Afla povestea Statuii Libertatii!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 mai 2024. Berbecii au parte de un moment de claritate mentală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e acelaşi preţ ca în UK"
a1.ro
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
HelloTaste.ro
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Catine
5 semne că pielea ta este stresată. Care sunt recomandările specialiștilor
useit.ro
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu inteligență artificială
as.ro
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
MediCOOL
Câte ouă poți mânca pe săptămână. Cum afectează numărul lor nivelul colesterolului
Spynews
Rețetă de prăjitură cu mango și mere. Un desert ideal pentru weekend
DeParinti
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
HelloTaste
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
x