Babesioza - o afectiune letala ce poate fi prevenita

Publicat pe 28.03.2011 la 15:54 Actualizat pe 28.03.2011 la 16:04

Babesioza este o afectiune produsa de un parazit endoglobular, care traieste in interiorul celulelor rosii si este transmisa prin intermediul capuselor. Denumirea bolii deriva din numele savantului roman Victor Babes cel care a descoperit acest parazit, fiind recunoscuta si clasificata in anul 1900.

Capusele reprezinta gazde definitive si sunt rezervorul babesiilor in natura. In natura exista mai multe specii de babesii ce pot determina imbolnavirea tuturor mamiferelor. Omul se poate infecta si el prin intepatura capuselor care paraziteaza cainele.

Perioada dintre momentul infestatiei cu capuse si momentul aparitiei primelor simptome este cuprinsa intre una si patru saptamani.

Simptomele babesiozei


Oboseala, lipsa poftei de mancare, voma, diareea, urina inchisa la culoare, febra, si respiratia dificila sunt cele mai intalnite semne clinice in cazul infestarii cu babesia. In cazurile grave si avansate de boala apare icterul (mucoasele si pielea se ingalbenesc), iar moartea poate surveni la 4 - 11 zile de la imbolnavire.


In majoritatea cazurilor evolutia implica febra ce este cuprinsa intre 40- 41 grade Celsius. Boala se manifesta mai sever la cateii cu un sistem imunitar slabit. In forma cronica, evolutia se intinde pe parcursul a catorva saptamani, predominante fiind anemia si slabirea progresiva. In formele acute survine frecvent decesul animalelor netratate sau depistate tardiv.

Un diagnostic cert se pune numai cu ajutorul examinarii sangelui, caz in care se evidentiaza prezenta parazitului in hematii, dar si pe baza sindromului anemic. Reusita tratamentului este conditionata de rapiditatea cu care catelul este dus la cabinetul veterinar.


De aceea, daca observati la cainele dumneavoastra semnele descrise mai sus, este recomandat sa va prezentati de urgenta la medicul veterinar.

Astfel, se poate trage concluzia ca indicatia majora este reprezentata de prevenirea infestatiei cainelui cu capuse. Deparazitarea externa se recomanda a fi facuta lunar in anotimpurile calduroase, asigurandu-se astfel o eficacitate sporita. Pe piata romaneasca exista o gama larga de produse antiparazitare externe (spot-on), asa incat realizarea preventiei se afla la indemana oricarui proprietar.

Stire oferita de Petmart.ro

FOTO: Hepta

În articolul

Babesioza - o afectiune letala ce poate fi prevenita

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 11 mai 2024. Berbecii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Ce facem cu mâncarea după sărbători? Soluția recomandată de specialiști pentru a evita risipa alimentară
a1.ro
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
HelloTaste.ro
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Catine
Cu ce zodie se potrivește Balanța cel mai bine în căsătorie. Nativii cu care au compatibilitate perfectă
useit.ro
Cel mai vândut telefon Android în prima parte a anului 2024. Ce model a dominat piața
as.ro
Singurul fiu al lui Nicolae Ceaușescu care mai e în viaţă, interviu rar! Discurs uimitor
MediCOOL
Surse vegetale de calciu. Beneficiile pe care le pot aduce alimentației
Spynews
Restaurantul care taxează clienții care nu mănâncă tot din farfurie. Ce sumă trebuie să achite și de ce se ia această măsură
DeParinti
8 sfaturi care te ajută să rămâi mai repede gravidă
MediCOOL
Alimente pentru sănătatea colonului. Cum pot sprijini funcțiile sistemului digestiv
HelloTaste
Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă
x