Dubrovnik - o vacanta linistita intr-un loc istoric

Publicat pe 19.08.2010 la 17:34 Actualizat pe 20.08.2010 la 15:12

Adevarata gradina a turismului in Balcani, Croatia atrage anual 10 milioane de turisti straini. Croatia are toate atuurile pentru un turism de top: peisaje de vis, marine si montane, istorie, gastronomie, servicii si drumuri excelente.

Aflata pe „valul" preferintelor turistilor dupa intensele campanii de promovare, Croatia nu este o destinatie ieftina, preturile si tarifele, exceptandu-le pe cele la cazare, fiind peste nivelul celor din state cu nume vechi in turism, pornind de la biletele pentru excursii, muzee la suveniruri, supermarketuri si restaurante.

Cu peste 1.180 de insule, insulite si recifuri, din care 50 sunt locuite si alte cateva zeci sunt scoase la vanzare, Croatia poate concura, cu succes - mai ales la capitolul peisaje - cu Grecia, Italia sau orice alta tara mediteraneeana. Pe coasta Dalma­ta, acolo unde se afla principala zona de atractie turistica a acestei tari, alaturi de Istria, nu ai practic timp sa vizitezi intr-un concediu tot ceea ce merita probabil sa vezi aici, insa toti se pun de acord ca orasul-cetate Dubrovnik nu trebuie ratat. Intrat in patrimoniul UNESCO din 1979, orasul vechi Dubrovnik poarta in spate o istorie mai mult sau mai putin zbuciumata, atestata din secolul VII, din care nu lipsesc avarii, slavii, bizantinii, venetienii, ungurii sau austriecii.

Aproape ras de pe fata paman­tului de un cutremur, la jumatatea secolului al XVII-lea, vechiul Dubrovnik a renascut rapid, intam­pinandu-si astazi oaspetii cu un labirint de stradute pietonale, placate cu piatra alba, biserici si muzee, restaurante si cafenele. Totul pazit de zidurile de pana la 25 de metri inaltime care inconjoara cetatea, flancata din trei parti de apele incredibil de curate ale Adriaticii si de muntele calcaros Srd. In micutul port al orasului vechi Dubrovnik acosteaza zilnic zeci de am­barcatiuni, majoritatea de lux, care-si de­bar­ca pasagerii pentru o incursiune in aceasta locatie de top pentru Dalmatia.

Cu o asa avalansa de turisti, totul este destul de scump aici, nici macar pliantele de prezentare ale cetatii nefiind gratuite, situatie de inteles oarecum daca avem in vedere faptul ca principala sursa de venit a locuitorilor este turismul. Nu acelasi lucru se poate spune despre cazare, cea mai convenabila optiune fiind inchirierea unei garsoniere sau a unui apartament complet utilat, la tarife care pornesc de la 30-50 de euro pe noapte, fara mic dejun. Cu toata avalansa de turisti trebuie remarcata insa lipsa cersetorilor si a gunoaielor pe strazi sau in apa.

Lokrum, un mic paradis

In Dubrovnik si imprejurimi sunt destul de putine plaje, din cauza tarmului stancos, si putine hoteluri se pot lauda cu astfel de facilitati.

Inotatorii mai experimentati pot incerca insa un plonjon direct de pe pontoanele amenajate pe zidurile cetatii, dar mai ales de pe cele din insula Lokrum, unde se poate ajunge cu vaporasul din portul vechi, dupa nici 10 minute de mers. Avand regim de rezervatie naturala, cu o vegetatie subtro­picala, Lokrum este, alaturi de plimbarea pe zidurile cetatii (acces contra cost, 30 de kuna - 4,2 euro), „must see" odata ce ati ajuns in Dubrovnik.

Umbrita de paduri de pini, chiparosi si alti arbusti mediteraneeni care inmires­meaza „vazduhul", insula Lokrum, cu cele cateva „plaje" stancoase ale sale, este o locatie ideala pentru snorkeling si lectii de canoe, printre stanci putand fi observate stele de mare, raci si alte vietuitoare marine. Un bilet dus-intors pana aici, locul ales de arhiducele Maximilian drept locuinta de vara, costa 40 de kuna - 5,5 euro. Exista o plaja publica in imediata vecinatate a portului de ambar­catiuni Dubrovnik, cu pietris si foarte aglo­merata.

Kolocep, Lopud si Sipan, pentru o vacanta rustica

Daca aveti mai mult timp la dispozitie, ar fi pacat sa ratati o excursie de o zi in insulele Elafitski: Kolocep, Lopud si Sipan. Insulitele, umbrite de plantatii de maslini, portocali si vita-de-vie, sunt ideale pentru cei care-si doresc de la concediu in primul rand liniste, soare si mare, fara pretentii de cine stie ce lux.

O excursie pana in insulele Elaftisi costa 32 de euro, in pret fiind inclusa si o masa. Revenind la masa, este bine de stiut ca cele mai bune restaurante sunt cele din portul orasului vechi Dubrovnik, in special pentru iubitorii fructelor de mare, ai pestelui sau bucatelor italienesti.

E bine de stiut

- Croatia are drumuri excelente, pentru autostrazi percepandu-se taxa (aproximativ 0,07 euro/km). Drumurile sunt foarte aglomerate vara si in weekend, cand se circula bara la bara. Traseele pe coasta, cateodata ajungand la nivelul marii, sunt deosebit de spectaculoase.

- Majoritatea plajelor sunt cu piatra si stanci, fiind remarcata si prezenta aricilor de mare.

- Cele mai bune luni pentru a vizita Croatia sunt mai-iunie si septembrie.

- Moneda oficiala este kuna (1 euro - 7,10-7,15 kuna).

- La fata locului se pot practica o sumedenie de sporturi nautice, pornind de la scuba diving, la canoe sau sailing.

- In Dalmatia mai puteti vizita capitala provinciei, Split, construita in jurul Palatului lui Diocletian, orasul abundand insa de vestigii cu iz venetian, precum si de muzee.

- De asemenea, va puteti petrece concediul in una dintre insulele: Korkula, foarte inverzita, bogata de asemenea in vestigii istorice, Kvar sau Vis (Lissa) - mai potrivita pentru cei care-si doresc vacante linistite.

Incasari de 6,5 miliarde de euro din turism

Cu o populatie de 4,5 milioane de persoane, Croatia atrage anual aproximativ 10 milioane de vizitatori, incasarile fiind anul trecut de 6,5 miliarde de euro, potrivit estimarilor Bancii Centrale Croate, citata de Reuters. Pentru acest an, pe fondul repetatelor greve din Grecia, care au afectat serios turismul, autoritatile de la Zagreb estimeaza o crestere de aproximativ 5% a incasarilor din turism, comparativ cu 2009. In 2008, veniturile din turism ale Croatiei au fost de 7,5 miliarde de euro.

sursa: financiarul.com

foto: https://www.portpromotions.com

În articolul

Dubrovnik - o vacanta linistita intr-un loc istoric

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
a1.ro
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
useit.ro
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
as.ro
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi asupra greutății corporale
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
MediCOOL
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x