GALERIE FOTO! Artistul de la NASA: Kurt Wenner a realizat primele picturi 3D pe strada

Publicat pe 15.01.2013 la 21:34 Actualizat pe 16.01.2013 la 13:51

Un om talentat, ambitios, un om cu viziune: Kurt Wenner. Pentru multi dintre noi, un anonim. Doar o mana de oameni stiu ca el este cel care a creat pentru prima data picturi 3D pe strazile din intreaga lume. Este cel care a initiat aceasta miscare, transformand cativa fulgi intr-un bulgare de zapada care a prins viteza de la sine.

Spune ca a creat "o geometrie perspectiva singulara" si nu incearca sa isi ascunda mandria din glas. Nu are de ce. Intreaga lui viata, Kurt a urmarit si a muncit ca sa creeze ceva deosebit, fara sa stie exact despre ce e vorba. La varsta de 16 ani i s-a cerut prima pictura murala, pe cand el lucra ca grafician.

Baiatul a stiut ca are talent din plin, pe care insa trebuie sa il cultive, daca vrea ca intr-o zi creatiile lui sa fie mai mult decat tablouri reusite. Absolva Rhode Island School of Design si Art Center College of Design, incercand sa "fure" cat mai mult de la scoala. La sfarsitul cursurilor academice, i se ofera postul de ilustrator stiintific avansat la NASA. Aici incepe sa realizeze picturi conceptuale pentru viitoarele proiecte din spatiu si peisaje extraterestre.

Viata lui pare de vis. In '82 insa se indeparteaza de la "calea cea dreapta". Ii uimeste pe toti cand pleaca de la NASA, isi vinde toate bunurile si se muta tocmai in Italia. Toate aceste sacrificii, pentru o fata? Nicidecum! Studiul il obsedeaza in continuare - de data aceasta vrea sa invete despre arta portretului si cea a marilor artisti din perioada Renasterii.

Nici in Italia nu trece neobservat. Abilitatile lui il recomanda pentru o opera de arta in cinstea vizitei lui Papa Paul al II-lea in Mantua.

In 2000 il gasim in Santa Barbara, prima locatie in care indrazneste sa isi prezinte operele de arta tridimensionale pe strada. Mai tarziu, organizeaza primul festival de acest fel in oras.

Timp de 9 ani nu se mai stie mare lucru despre el. Doar ca a trecut de la opere renascentiste la arta 3D. Cum a facut trecerea? Artistul a explicat pentru Business Insider:

"Arta stradala tridimensionala este inventia mea. Am ajuns la ea studiind imagini anamorfice din secolul al XVII-lea. Decade intregi, artistii au facut eforturi pentru a obtine o imagine care sa se vada dintr-un anumit unghi. Am urcat pe schele in mai multe biserici pentru a studia de aproape frescele. Am atins Capela Sixtina. Pe cateva tavane in stil baroc am observat ca figurile erau alungite pentru ca de jos sa apara normale. Am realizat ca voi avea aceeasi problema cu picturile mele de pe strada - oamenii se vor uita la ele dintr-un unghi anume, nu direct. Asa am inceput sa creez propria geometrie perspectiva".

De atunci, mai multi "artisti" au pasit pe urmele lui Wenner. Numai ca ei folosesc programe de calculator si geometrie simpla "quadratura" pentru a oferi un efect asemanator imaginilor. Nu e acelasi lucru; oamenii simt asta cand compara operele intre ele. Nu transmit aceeasi emotie, nu insala la fel de bine ochiul, nu te transpun in povestea cu aroma renascentista proprie lui Wenner. "Geometria mea e diferita de cea din secolul XVII si nu am publicat-o. Quadratura nu implica calcule dificile; [ei] nu inteleg ca ceea ce fac eu e unic", explica artistul.

Desi dispretuieste imitatiile celorlalti, este mai mult decat dispus sa ii ajute pe ceilalti sa se perfectioneze. In fiecare luna, timp de 10 ani, a facut asta pentru mai mult de 100.000 de elevi si studenti.

foto: Kurt Wenner

În articolul

GALERIE FOTO! Artistul de la NASA: Kurt Wenner a realizat primele picturi 3D pe strada

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 8 mai 2024. Gemenii descoperă dragostea adevărată. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un turist străin dezvăluie ce l-a dezamăgit în staţiunea Mamaia. Litoralul a fost cu cel puţin 30% mai gol faţă de anul trecut
a1.ro
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
HelloTaste.ro
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Catine
Luna Nouă în Taur pe 7 mai 2024. Aduce stabilitate pentru acești nativi
useit.ro
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
as.ro
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România a apărut cu sânii la vedere!
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa alimentația
Spynews
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
DeParinti
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
MediCOOL
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
HelloTaste
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
x