Top 10 al tarilor unde sunt cei mai fericiti oameni din lume

Publicat pe 09.12.2010 la 21:54

Un studiu realizat recent de Universitatea Erasmus Rotterdam a avut ca scop realizarea unui top al tarilor cu cei mai fericiti oameni din lume. Fericirea este ceva subiectiv bineinteles, insa cercetatorii au luat in calcul aspecte ca nivelul de trai, speranta de viata, dar cel mai important, raspunsul la intrebarea "Cat de fericit esti?". Totul a fost masurat pe o scara de la 1 la 10, iar acestea sunt rezultatele:

10. Luxemburg - 7,6 puncte

A trai in cea mai bogata tara din lume te face inevitabil o persoana mult mai zambitoare. Aceasta mica tara europeana are o armata de 800 de oameni (da, numai 800), iar impreuna cu Belgia detin un avion miliatar. Locuitorii ei insa se simt in siguranta si multumiti de viata lor.

9. Guatemala - 7,6 puncte

Aceasta tara din America Centrala se invecineaza cu Mexic si se gaseste intre Oceanul Pacific si Marea Caraibelor. Este o locatie predispusa la uragane si cutremure frecvente care de multe ori ucid mii de oameni. 56% dintre locuitori traiesc in saracie, cu toate acestea, foarte multi se declara fericiti.

8. Canada - 7,6 puncte

Multi nu stiu despre Canada ca seful statului este Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. De aceea, atunci cand Marea Britanie a declarat razboi Germaniei in primul razboi mondial, Canada a intrat si ea in mod automat in razboi. Spre deosebire de SUA, Canada a pastrat relatii bune cu Cuba si a refuzat sa ia parte la razboiul din Irack. In schimb, a jucat un rol major in misiunile ONU de pastrare a pacii si a lansat o initiativa in valoare de 1,5 miliarde de dolari pentru a ajuta crearea unor vaccinuri care sa poata salva viata a milioane de oameni din tari defavorizate. Se pare ca oamenii altruisi sunt ceva mai fericiti decat altii!

7. Suedia - 7,7 puncte

Acest stat reprezinta un model de eficienta in ceea ce priveste taxele nationale. Printre lucrurile de care se ocupa statul sunt incluse un fond de taxe pentru cresterea copilului, concediul parental, asigurarea de sanatate, educatie (inclusiv sistemul universitar), pensii si concedii pe caz de boala. Incluzand taxele pe valoare adaugata, poti ajunge sa dai 80% din salariu pe taxe. Contrar unor anumite pareri, suedezii sunt chiar ok cu ele pentru ca primesc in schimb servicii gratuite si de calitate. Tot Suedia este locul in care s-a nascut IKEA - cel mai mare magazin de mobilier din lume.

6. Australia - 7,7 puncte

Numele de Australia provine din cuvantul latin "Australis" care inseamna "sudic". Australia este singura tara din lume care ocupa un intreg continent. Intre 1788 si 1868, Marea Britanie a folosit Australia pe post de inchisoare, trimitand acolo numerosi infractori.

2010/12/09//160084-happy_people.jpg

5. Finlanda - 7,7 puncte

Aceasta este tara care ne-a daruit Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume. In 2003, Nokia reprezenta o patrime din exporturile Finlandei, iar in 2006 a generat un venit mai mare decat intreg bugetul Finlandei. Inainte sa fabrice telefone mobile, Nokia facea cizme de cauciuc! Tot Finlanda este tara care are cea mai competitiva economie din lume. Sunt destule motive pentru a fi fericit acolo!

4. Islanda - 7,8 puncte

Aceasta tara activa din punct de vedere geologic are numerosi vulcani si gheizeri. Datorita puterii geotermale, Islanda are parte de electricitate si apa calda la un pret foarte mic. Au fost ocazii cand otelul a fost trimis din Australia si Africa pentru a fi procesat si trimis inapoi in tara de origine. Energia locala ieftina a facut ca aceste costuri sa fie eficiente. In urma raportului realizat de Indexul Dezvoltarii Umane, Islanda este cea mai dezvoltata tara din lume, alaturi de Norvegia.

3. Austria - 8,0 puncte

Austria este locul popularei bauturii Red Bull. Aceasta tara este printre putinele din lume in care o persoana poate vota incepand cu vasta de 16 ani. Pana la implinirea varstei de 18 ani, toti baietii trebuie sa faca un stagiu militar de 6 luni. Tara s-a declarat in mod oficial a fi una neutra sau care se gaseste intr-o "perpetua neutralitate", dar in realitate a luat parte la cateva misiuni de pastrare a pacii si in sanciunile aplicate de ONU impotriva Irackului. Datorita energiei eoliene, solara si hidraulice, Austria produce in jur de 80 la suta din energia de care are nevoie. Invatamantul este in general gratuit, cu exceptia taxelor platite de cei care vor sa urmeze cursurile universitatilor.

2. Elvetia - 8,1 puncte

Aceasta tara producatoare de branza si ciocolata este a 10-a cea mai bogata tara din lume. Neutralitatea ei din timpul razboaielor a permis bancilor sa se dezvolte bine - timp de cativa zeci de ani era posibil sa deschizi un cont in banca fara sa fie nevoie sa te identifici. La deschiderea unui cont, primeai un numar special pe care oricine il putea folosi pentru a retrage sau depune bani. Aceasta lege a fost schimbata pentru ca atragea spalarea de bani. Tot Elvetia este in topul tarilor care recicleaza cel mai mult din lume (avand de la 66% la 96% materiale reciclate). Ei reusesc acest lucru pentru ca reciclarea este gratuita, dar gunoiul nereciclat este platit de cetateni. Astfel ei sunt stimulati sa recicleze.

1. Danemarca - 8,2 puncte

Ca si Suedia, Danemarca este un stat nordic in care majoritatea seviciilor oferite cetatenilor sai sunt gratuite. Cetatenii platesc 72% din venitul lor guvernului si au intr-adevar cele mai mari taxe din lume. Danemarca are doua provincii autonome - Insulele Faroe si Groenlanda. Cea din urma este de 50 de ori mai mare decat Danemarca si are de 100 de ori mai putini oameni.

Foto: anonymouslefty.com

pilgrimcc.net

În articolul

Top 10 al tarilor unde sunt cei mai fericiti oameni din lume

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x